duminică, 29 decembrie 2013

Doamnei învățătoare, cu drag

Povestea circulă de două zile și face vâlvă peste tot. La o ședință cu părinții, o învățătoare s-a revoltat că nu sunt suficienți bani în plic. Că suma strânsă pentru a unge oamenii din sistem nu va reuși decât să-i facă să scârțâie. Că 50 de lei la patru oameni nu sunt suficienți pentru a ține în funcțiune sistemul balcanic de stat. Părinții nu au reacționat. Ah, sigur, unul dintre ei a decis să filmeze totul și să facă tot circul public. Dar, încă o dată: părinții nu au reacționat. Au ascultat, au înjurat probabil în gând, s-au întors revoltați la ei acasă, or fi vorbit cu consortul și vecinii, or fi strâns din dinți, și-or fi vărsat nervii pe cei din familie, poate chiar pe ăla micu care iar a scris urât, dar nu am auzit niciun murmur colectiv de revoltă, o ploaie de huo, cum ar fi fost normal să fie. De ce? Pentru că sistemul nostru balcanic (conceptul nici nu există în cazul de față, dar nu e așa de neverosimil, așa că suntem gata să-l adoptăm și puteți fi siguri că-l vom auzi de acum înainte), revin deci, pentru că sistemul ăsta balcanico-românesc se bazează exact pe lipsa de reacție, pe obediența maselor, pe frica de consecințe și, mai mult decât atât, pe faptul că foarte mulți dintre noi sunt acolo unde nu ar fi trebuit să fie. Și asta nu de ieri, de azi.

Un procent important din populația Bucureștiului nu ar fi avut ce să caute în capitală dacă nu ar fi fost adusă de Ceaușescu. Din start, nivelul de educație pe care traiul într-o capitală îl impunea a scăzut vertiginos, "balcanizându-se" în ritm alert. Un procent masiv de tineri absolvenți de liceu a ajuns în ultimi ani să facă facultate, deși capacitățile lor intelectuale nu le-ar fi permis în mod normal nici să termine liceul. Și oare câți români au ajuns să-și găsească un loc de muncă grație rudelor, prietenilor, cunoștințelor care le-au dat o mână de ajutor? E de ajuns să ne uităm la ce se întâmplă la nivel politic ca să vedem că la noi în țară oamenii nu-și cunosc locul -- altfel cum am fi putut avea pe-un alde Gigel Știrbu la Cultură?

Doamna învățătoare a cărei răbufnire a făcut vâlvă în ultimele zile prin presă nu este un caz aparte. Ce l-a făcut pe părinte să o dea în vileag nu a fost defel ploconul de Crăciun, ci reacția ei. Faptul că nu a știut unde să se oprească. De altfel, românii trăiesc de secole bune în armonie cu ideea de șpagă: că la început se numea tribut, că apoi s-a transformat în pachetul de cafea și cartușul de Kent, că între timp s-a restrâns sub forma unui plic, șpaga nu ne supără atât de tare cum am vrea noi să se creadă. Serios, mâna sus cine nu a dat niciodată o atenție la doctor, la profesori, la popă sau mai știu eu unde? Eu chiar mă întrebam ce m-aș face într-o țară ca Franța sau Olanda, să zicem, unde o programare la medicul de familie se face cam cu o lună înainte. Adică, dacă îi dau o ciocolățică asistentei, chiar nu mă poate băga și pe mine peste rând? Pe buneee? Păi și eu ce mă fac?!

În sistemul nostru balcanic (a început să-mi placă din ce în ce mai mult termenul ăsta), nu șpaga este problema, ci felul în care ea este primită. Ei da, aici suntem în sfârșit pretențioși: adică românul dă, dar când o face vrea să vadă recunoștință. Păi, doar d-aia dă! Vi se pare cunoscută fraza aia din copilărie când primeați ceva și imediat un adult sărea cu gura: "cum spuuui?" Să știți că eu nu am mai auzit-o la alții de prin lumea asta. Nu e vorba aici doar de politețe, ci și de faptul că ne place al naibii de mult să simțim recunoștință, să avem dovada că cel căruia i-am dat va ține cont de gestul nostru. Noi nu vrem să oferim recunoștință, ci vrem să cumpărăm bunăvoință. Trăim de fapt într-un sistem unde periodic se strâng dări. Părinții dau profesorilor, care la rândul lor dau directoarei, care la rândul ei dă la minister și așa mai departe. Îmi aduc aminte că am întrebat o dată la o ședință cu părinții de ce trebuie să-i luăm ceva și directoarei -- că doar nu avem nicio treabă cu ea -- și o mamă cu experiență din clasă  mi-a spus că "de directoare depinde ce profesori vom avea în clasa a cincea".

Problema care se pune nu este dacă ești de acord cu sistemul (la nivel declarativ, nimeni nu este), ci dacă ai puterea să-i întorci spatele și să spui "ducă-se, fie ce o fi". Ce riști? Păi e simplu: riști ca sistemul să nu mai vrea să funcționeze. Așa prost și corupt cum e el, riscă să nu mai meargă deloc: învățătorul riscă să-și bage picioarele în ele de ore, medicul să nu-și mai dea silința, funcționarul să nu mai aibă chef să-ți rezolve problemele și lista poate continua. Dacă și acum ești dispus să rămâi ferm trebuie să fii gata să-ți asumi poziția de outsider, ceea ce e foarte greu pentru că știi că există riscul unor consecințe. Prima dintre ele: copilul tău să fie lăsat pe margine. Ai doilea: să nu primești niciun fel de susținere, ci doar priviri piezișe pentru că vii tu să strici o ordine prestabilită. Românii nu vor lua partea celui slab, niciodată. Ați auzit de expresia "să mori cu dreptatea în mână"? Exact asta se întâmplă la un popor care își trage seva din mituri precum cel în care o femeie e zidită de vie și nimeni nu face nimic să o salveze, că vezi, doamne, se supără Vodă -- sau un cioban e anunțat de o oaie că o să fie linșat și tot ce face e să se pună pe jelit!

În momentul de față, Inspectoratul școlar face o anchetă să vadă cum stă treaba cu învățătoarea revoltată de grosimea plicului. O anchetă, ați auzit bine. Ea nu a fost încă linșată, nu a fost aruncată afară din școală. Și dacă asta n-ar fi destul, ceva mă face să cred că dacă din ianuarie această învățătoare nu va mai veni la clasă, amărâții ăia de părinți se vor da de ceasul morții, plângându-se "aoleo, acum să vezi pe cine o să ne aducă la clasă, după tot scandalul ăsta". Și probabil că vor strânge niște bani și-i vor cumpăra ceva directoarei ca să aibă grijă pe mâna cui le va da copiii. Pentru că în sistemul nostru balcanic românesc, copiii pot încăpea pe mâna oricui -- la fel ca ministerele. Și asta este ceea ce ne sperie cel mai tare!

15 comentarii:

Butterfree spunea...

Mamaaaaa, ai zis exact ce gandeam eu dar nu stiam sa pun in cuvinte!

Alexandra Albu spunea...

Eu nu dau nene. Nu dau nici la spital. Dau DUPA ce se termina procedura sau situatia si nu dau daca nu mi-a placut cum ai lucrat. Am nascut si n-am dat nici un ban, am dat dupa aia doar la doua asistente. M-am operat si am dat dupa aia medicului foarte putin, simbolic, nu aveam bani. Nu as cumpara profesori Marei asa cum nu i-as cumpara nici note. Refuz sa dau la fondul scolii, refuz sa platesc un gardian angajat de o firma PRIVATA. Pai cum? Imi dai chitanta, iti dau. Nu? Pa! Asta e. Si daca ar face toti sau majoritatea asa ar disparea doamnele ca cea din film. Le-ar trece tupeul. Eu nu inteleg cum aia stateau si o ascultau si nimeni nu chema politia! Pe bune! Nu mai zic de o sfanta de bataie!

ioana spunea...

Exact asta nu am inteles nici eu. Cum au putut sa stea sa o asculte fara sa reactioneze?

ioana spunea...

Pai e si greu de pus in cuvinte asemenea poveste. Si inca ar mai fi de spus...

crina spunea...

Cine nu vrea nimic ilegal nu da spaga.Nu dai bani invatatoarei daca ai un copil care invata si tu intelegi sa te multumesti cu ce invata, nu vrei mai mult decat poate el. Dar romanii intotdeauna vor mai mult, toti se cred genii, toti vor si aia, si aia, si ailalta.D-aia dupa revolutie au disparut concursurile, pt ca toti vor orice.
Acum lucrurile au degenerat extrem.Eu cunosc un student care e primul pe lista,deci ia si bursa, doar pt ca are un telefon performant....Ok, inteleg sa incerce sa copieze unul pt un amarat de 5, dar sa ajungi primul pe lista deja dam in alte alea.
Acum copiii nu mai dau admitere ci intra la liceu inclusiv cu note cumparate, pe langa ineptia aia de capacitate,unde au inclusiv subiecte unde tre sa desparta in silabe!..la fel la facultate.Ala e bac, unde subiectele pot fi rezolvate de un 6 doar pt ca stii sa citesti ?
E grav pt ca spaga se da inca de la gradinita, stiu copii perfect constienti ca parintii au platit chestii pt ei...stiu un copil care i-a spus invatatoarei, in clasa I " nu ma poti da afara din clasa pt ca mama ti-a dat suma x ca sa ma inscrie aici"Si aia a inghitit galusca...Stiu parintii care nu platesc gradinita de stat ( deci cam 140 de lei pe luna, banii de hrana, mai exact) in schimb cumpara cate un cadou,din cand in cand, de 100-200 de lei, tipei care ar trebui sa incaseze taxa, si aia inchide ochii.Si copilul sta 2-3 ani in gradinita gratis, practic.
In cazul asta, mediatizat acum, un parinte, (chiar, si-o fi dat numele???), a incercat sa se revolte..dar turma nu! Au iesit toti la rampa s-o acuze ? Cati dintre ei considera ca e mai bine asa, cu o mica atentie, decat sa-si ia copiii notele pe merit ?Cred ca marea majoritate.

ioana spunea...

Niciodata nu vor iesi toti la rampa. Si exact pe asta se si bazeaza sistemul asta corupt. Imi aduc aminte de o tipa din clasa copilei care mi-a spus ca ar trebui sa inteleg si eu ca e vremea sa ma pliez sistemului pentru ca atitudinea mea incurca si oricum nu e impartasita.

crina spunea...

Normal, gloata e la putere.Prosti si multi. O piramida inversata.

Anonim spunea...

De aseara de cand am vazut povestea asta, spumeg. Si nu neaparat pentru ca se intampla asa ceva, desi parca e desprinsa din filme sf ideea asta, ci tocmai din cauza lipsei de reactie. De cand sunt adult, pe pivioarele mele si pe banii mei, refuz sa dau. Indiferent de caz. N-am dat la gradi, chiar daca la un moment dat mi-am atras oprobiul celorlalti parinti. N-am dat nici cand am nascut (de doua ori, in maternitate de stat). N-am dat nici cand al mic a avut accident si asteptam sa vedem daca lovitura la cap l-a lasat cu sechele sau nu. N-am dat nici cand maica-mea a fost operata pe creier si putea sa ramana leguma. N-am murit nici eu, nici ai mei iar copiii nu au avut de suferit in scoala. Probabil a contat si faptul ca am dat de inteles ca mor cu ei de gat daca lipsa spagii le influenteaza comportamentul.
Pe de alta parte, lucrez in sistemul de stat. Sunt functionar. N-am luat nici macar o ciocolata. Nu-i normal. Si lucrez cu oameni bolnavi, oameni saraci. Dar toti au impresia ca o ciocolata sau o cafea pot schimba lucrurile. Ma simt umilita ori de cate ori ii vad cu punguta in mana. De aia nu inteleg cum poti cere pe fata. Nu inteleg cum poti accepta. Nu inteleg cum iti poti conditiona meseria de un pachet de cafea. Si nu ii inteleg pe propstii aia de parinti - ca altfel nu le pot spune - ca stau si inghit si fac exact cum ai spus tu. Abia astept concluziile asa zisei anchete.....
oana

szqwer spunea...

M-ai intrebar pe FB d ce sunt siderata?! Uite d-aia, ca o gloata de trogloditi stau si nu riposteaza nicicum...Eu ii ziceam sa-i ajunga cucoanei care cere pe fata spaga.D-aia sunt siderata inca, ce fel de oameni sunt aia care se lasa certati si umiliti de tanti aia si mai intervine si barba-su?!!

Ioana spunea...

Da mai, stiu de ce esti siderata. Toti suntem si recunosc ca nici eu nu am inteles lipsa de reactie. Probabil ca pur si simplu au ramas fara replica, fiindca altfel nu-mi explic.

Anonim spunea...

http://afterschool.scolar-as.ro/contact/ aici o gasiti pe doamna blandu dana, in caz ca doriti sa ii transmiteti un mesaj.

Ioana spunea...

Haha! Pe bune? O cheama Blandu? Asta e culmea!

Anonim spunea...

incerc si eu s-o iau p-alaturi si sa fac o gluma; nu dati cu oua, dati si voi cu altceva, oua am in frigider.
complet pe langa subiect,deci ce fac eu in franta cu programarea la medicu' de familie?! ca zau ca nu pot sa-mi programez racelile sau mai stiu eu ce. zau c-am incercat. 13 ani am racit in octombrie, de cele mai multe ori in prima saptamana a lui octombrie (raceli nasoale, aproape gripe, care la mine se lasa cu tuse reziduala si de 2-3 luni; in ani succesivi enspe medici mi-au confirmat ca n-am nika' la plamani sau alte organe). anul asta m-am pregatit (inclusiv cu tratament de imunizare, dar ala a fost si in alti ani, dar doar a imblanzit problema), o asteptam cu flori, parol. visam color la 2-3 zile de concediu medical, legate de un week-end (n-am avut o zi de concediu medical de cand muncesc). si gatul meu ar fi avut nevoie, dar mai ales capul meu si e cam greu sa convingi un medic ca esti surmenat.
si hodoronc-tronc, in al paispelea an, mai e nitel si vine ianuarie si eu inca n-am racit pe sezonul asta. si tare mi-e ca dau direct pneumonie.
ady

Andrei Sarban spunea...

Ioanaaaaaa....se rasuceste Chiru...varianta Mioritei asta..sula-bleaga prea lenes si sa o tuleasca dreacu este numai si numai din vina lu' Alecsandri. Care, dupa ce ca a inversat ciobanii (in vaiantele neliterare ala muntean si cu al MOLDOVEAN il cafteau pe al ungurean (parca-parca suna mai veridic, dat fiind stirile de la ora 5 din Vaslui) l-a mai si emasculat pe ala.
Exista o varianta de Miorita de prin Banat, unde ciobanu, avertizat de oaia informatoare, pune mana pe bata si ii cafteste pe ailalti doi.
Asa ca, inteleg enervarea ta, (doar ai crescut cu "Baltagul" in casa) dar iaca...exista si o alta varianta..
Cat priveste faza cu Dorel Manole..
In primul rand: din nou dam de Alecsandri!
Pe cale de consecinta, nu avem de unde sa stim ca omu' dupa ce ca suferea de un patriotism local exacerbat, nu era si un pic cam pervers, un fel de BDSM de secol 19...
Acu no offence..dar facand o comparatie intre mesterii de pe vremea lu Negru Voda si mesterii din zilele noastre..eu banuiesc ca aia ori au uitat s-o scoata pe Ana din zid la timp pt ca erau la coada la nonstop ca se bagase bere proaspata..ori au vrut sa faca o "aroganta" (ca sa revenim la Mioritoiu de la Jilava).
Asta e!

Anonim spunea...

D-aia natia noastra merge in jos! Pentru ca dam crezare la ce vedem pe televizoare.Ni se spala creierele cu ajutorul mamicii Dimache si cu contrafacerile ei pe KanalD.Exista parintii clasei unde si-a exprimat frustrarea madam Dimache,iar televiziunilii n-au vrut sa dea pe posturi dezmintirile de bun simt pentru ca le scadeau audienta.Jalnic!Oare n-am mai vazut spalare de creiere si in decembrie 89 sau iunie 90?....

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes