sâmbătă, 2 februarie 2019

Incă patru ani

Vorbeam la un moment dat cu psihologul Daniel David de la Cluj și el îmi spunea că, pentru ca România să poată distruge mecanismele comuniste în care s-a blocat, trebuie ca generația actuală care ocupă funcțiile cheie în societate să dispară. Fizic. Adică să moară pentru a fi înlocuită de actuala generație, a ăstora mici care habar nu au cum era pe vremea lui Ceaușescu și deci, nu riscă să vină cu un bagaj de pe vremea aceea.

O să mă întrebați, pe bună dreptate, păi cum va fi posibil să creștem copii cu mentalități occidentale în familii care votează cu PSD-ul și consideră că toată nenorocirea din țară vine de la Bruxelles? Simplu: spre deosebire de cei născuți și formați în anii de comunism, când educația se făcea doar acasă, de părinți și de bunici și la școală, de către profesori (constrânși și ei de partid să păstreze o anumită linie directoare), copiii de azi se auto-educă, într-un fel, pe...Internet. Deși poate părea înspăimântător ce zic, în realitate lucrurile s-ar putea traduce astfel: chiar dacă părinții sau familia derapează în gândire, copilul are o șansă să se menține pe direcția corectă atât timp cât rămâne conectat la valorile și modelele occidentale. Sigur, aici discuția poate fi lungă, dar în mare, degeaba îi spui tu copilului că pe vremea lui Ceaușescu era bine că partidul "le dădea" tuturor casă și serviciu, că dacă ăsta mic se duce pe Wikipedia sau caută fotografii de pe vremuri cu cozile interminabile și cu troleele cu uși deschise și cu oameni agățați ciorchine de bare, va afla și singut realitatea. In plus, să nu uităm, că actuala generație este mult mai învățată (și aici diversele mijloace de informație au rolul lor ) să gândească singură, să-și susțină punctul de vedere și să nu cedeze. Copiii europeni din ziua de azi sunt cei care cresc cu dreptul de a spune "nu".

Iată așadar și cum se explică conflictul din ce în ce mai puternic între generații, dar și discrepanța între viziunea tinerilor din localități uitate de lume și viziunea celor de la oraș. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să stăm și să așteptăm, cu mâinile în sân, să moară " ăștia" de la putere, ci că abia când va veni la conducere o generație formată din start, în mediu democratic, vom putea spera, cu adevărat, la o țară ca afară. Gândiți-vă doar o secundă cum ar fi să avem un guvern sau un Parlament, sau nici măcar, un primar sau un premier care să nu înțeleagă noțiunea de nepotism. Efectiv, să nu priceapă ce e aia și la ce folosește.

Azi de dimineață, în bucătărie, Ana, chioară de somn, îmi povestea despre nu știu ce youtuber care face muzică și care a ajuns pe locul 1 în nu știu ce top, în timp ce băieții de la Twenty One Pilotes au fost cotați doar printre primii zece. 
- Poate că youtuber-ul ăla a avut pile, îi spun absentă, concentrându-mă să-mi fac o cafea.
- Ce să aibă?

Ana, aproape 14 ani. Incă patru ani și va avea drept de vot. Doar că, la momentul acesta, vrea să facă facultatea în altă țară.0 comentarii:

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes