luni, 10 decembrie 2018

O iubire imposibilă

Ziceți drept, ați crezut că e vorba despre mine, așa-i? Ei bine, nu. Nu e un articol despre corazon, ci despre literatură. Mai bine zis despre o carte. "O iubire imposibilă" se numeşte cartea scrisă de Christine Angot. Am terminat-o acum vreo săptămână şi am rămas cu ea în minte. E o carte ciudată, dură, care totuşi, nu lasă urme, nu te face să te strâmbi de groază. Doar din când în când te surprinzi strângând pleoapele, ca şi cum nu ai vrea să vezi evidenţa.

Este despre o femeie care iubeşte cu disperare un bărbat care nu vrea să-şi lase principiile de dragul iubirii. O iubire imposibilă din care se naşte o fetiţă. Cartea este total asumată de scriitoare. Nu am căutat să aflu dacă este reală sută la sută. Pur şi simplu nu am vrut să ştiu mai mult decât mi-a permis autoarea. Dar undeva, în postfaţă, Christine Angot povesteşte că de mult timp tot voia să scrie o poveste despre mama ei. Mama ei- cel puţin, cea din carte- care a iubit un bărbat şi l-a obligat să-şi încalce convingerile şi orgoliul ca să recunoască, în scris, copilul pe care l-a făcut cu el. O fiică născută dintr-o mamă evreică şi un tată francez şi antisemit.  Peste ani, acest bărbat îşi violează fata care, în carte, încearcă să-şi explice de unde şi de ce o astfel de atitudine. Şi culmea, găseşte explicaţii.

E o carte frumoasă care se scrie parcă pe măsură ce este citită. O carte dură aşa cum sunt relaţiile între oameni, violentă pe alocuri, nedreaptă şi totuşi plină de sensibilitate. O carte în care cititorii-părinţi vor urmări cu sufletul la gură felul în care evoluează relaţia mamă-fiică. Este o poveste despre iertare şi suferinţă, despre traumă şi vindecare. Despre vinovăţie. Multă vinovăţie. A mamei care tace şi preferă să nu vadă, a femeii care se agaţă de o iubire absolut toxică, a fiicei care îşi urăşte mama pentru că nu a ştiut s-o apere. La final, însă, lucrurile se domolesc, oamenii se iartă şi iubirea devine brusc posibilă.

P.S Vedeți că o găsiți redusă la 26.50 lei, pe site-ul celor de la Libris.



0 comentarii:

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes