joi, 7 august 2014

Stau şi mă întreb

Sunt groaznică şi egoistă. Asta ca să nu ziceţi cumva că nu v-am spus. Aşa de groaznică şi de egoistă încât vreau să profit de timpul rămas fără copchil în bătătură şi să îmi petrec serile în braţele soţului, cu o bere în mână şi cu capul în televizor. Şi aici e momentul în care interveniţi voi. Am nevoie de o listă, mă rog, mai degrabă o listuţă, de filme bune. D-alea pentru gagici. Nu vreau cu împuşcături, sefeuri, curse de maşine, suspans şi acţiune pe toţi pereţii. Vreau să aibă un scenariu bun şi replici la care să râd sau să plâng fiindcă sunt bine scrise. Mai am un pic, un pic de tot până să mă uit iarăşi doar la desene animate. Aşa că, ajutaţi-mă! Ciné-serile le-am început acum două zile când am văzut La grande bellezza. Vai ce film, vai ce film! Dacă nu aţi văzut Roma, acum o să vă doriţi să o vedeţi. Dacă aţi văzut-o, o să vi se facă un dor cumplit. Dacă v-a speriat vreodată trecerea timpului, acum o să o vedeţi cu alţi ochi. Dacă nu v-a păsat de asta până acum, ei bine, o să vă pese. Dacă vă plac filmele lui Fellini, o să vă gândiţi la ele în timp ce o să vedeţi filmul ăsta.

***

Şi pentru că nu sunt totuşi atât de nesimţitoare încât să-mi petrec timpul fără copilă gândindu-mă doar la mine şi la nevoile mele, iată şi o întrebare legată de odraslă. Voi ăştia de aveţi curte, ştiţi să-mi spuneţi şi mie de unde aş putea să cumpăr o piscină gonflabilă pentru copii? Am aruncat un ochi pe net, dar mintea mea de filolog refuză să priceapă o iotă din dimensiunile afişate pe ecran. Cu alte cuvinte, cam cât ar trebui să aibă o piscină în care să se poată bălăci doi copii de nouă ani? Aşa, un minim decent cam cât ar fi?

***

Punctul trei şi ultimul. Ce aţi mai citit? Personal, am avut parte de o infuzie de literatură în ultimul timp graţie unor prieteni cu o idee strălucită: să facem schimb de cărţi. Dau eu vreo zece de mi-au plăcut, dau şi ei vreo zece de le plăcură. Şi uita aşa fără bani şi fără stres, am citit şi am plâns de-am rupt la Vânătorii de zmeie  a lui Khaled Hosseini, am înghiţit cu noduri Copilăria lui Isus a lui Coetzee, mi-a plăcut Bastarda Istanbulului a lui Elif Shafak şi mi-am lămurit multe dileme în ceea ce priveşte homosexualitatea cu Cimitirul lui Telespan. Chiar mi-a plăcut cartea asta şi clar aş vedea-o pe ecran. Acum sunt cu Alice Munro în poşetă şi nu pot spune că mă dă pe spate. Hai că eu am zis, acum e rândul vostru să ziceţi: ce-aţi mai citit, ce filme aţi mai văzut şi de unde cumpăr eu piscină?

11 comentarii:

Anonim spunea...

Eu am gasit asta
http://filmeonline2013.biz/
Mie mi-a placut.
Mini vacanta placuta.
Carmen

Anonim spunea...

"jacob de hotaraste sa iubeasca"- catalin dorian florescu. noua, la club, in unanimitate de voturi, ne-a placut. (rar gatesti 6 tipe mai diferite)
de elif shafak, mi-a placut si "sfantul nebuniilor incipinte". chiar imi place cum scrie tipa. cred ca renunt la nu stiu exact ce si iau vreo 2 carti, sunt reduceri la elefant :)
"hotul de carti"- markus zusak- emotionanta
"midllesex" jefrey eugenides (super misto scrisa)
"incaperi ferecate"- care santos
"o viata de rezerva"-jodi picoult, un subiect nitel cam tabu.
"piata diamantului"-merce rodereda- chiar o recomand
"limbajul florilor"-vanessa diffenbaugh; si daca ar fi naspa, aproape ca as ierta-o pt dictionarul de "semnificatia" florilor de la final. dar si cartea e misto.
isabel allende ramane inca iubirea vietii mele.
pe langa elif shafak am facut o pasiune si pt kate morton. "gradina uitata" mi-a placut la nebunie.
sa ma opreasca cineva........
ps. vreo cateva le am in format pt e-reader dc vrei. :)
ady

Ioana spunea...

Oau, ce lista! Kate Morton imi place si mie. Si Allende. Elif Shafak am tot citit. Sa le caut pe celelalte. Merci mult.

Paula spunea...

Film- 'Time traveller's wife', desi cartea e mai buna ( dar filmul e cu Eric Bana).

Carti: orice de Gerald Durrell. Pe mine ma face uneori sa rid cu lacrimi. Imi mai plac cartile Jhumpei Lahiri ori ale lui Amy Tan; subscriu la Eugenides (o poti adauga si pe cea mai recenta, 'The marriage plot'). 'Venit pe lume', de Margaret Mazzantini (tradusa la Polirom). 'Three Junes' de Julia Glass. Carlos Ruiz Zafon siTracy Chevalier. Camilla Gibb - 'The beauty of humanity movement' si 'Sweetness in the belly'.Amitav Ghosh. Eu ma mai inspir de pe blogul Irinei Subredu( cauta cu nenea Gogu), care scrie regulat ce carti a mai citit si le caut pe Bookmooch ori pe Amazon.

Paula.

Merlin spunea...

Piscina o cumperi dintr-un hypermarket gen Practiker, Dedeman, Leroy Merlin, Obi etc.Posibil să aibă şi la Carrefour, dar la celelalte te duci la sigur. Vorbeşti cu un angajat de acolo şi-ţi indică el piscina, nu ştiu pe de rost dimensiunile.Oricum, de regulă piscinile sunt expuse afară, pline cu apă,şi-ţi alegi în deplină cunoştinţă de cauză. Îţi pot spune că la un preţ mic, gen 100 - 150 de lei, poţi să-ţi iei o piscină în care să se bălăcească ca lumea, pe lângă 2 copii de 9 ani şi părinţii copiilor. Ştiu ce spun pentru că am avut piscină de asta.În preţul ăsta e inclus şi un filtru de apă, nu ştiu ce putere o avea să cureţe apa dar eu l-am folosit şi am fost mulţumit. Ce trebuie să ştii despre o piscină de tipul ăsta : vezi că înghite multă apă. Ceea ce înseamnă că îţi ia un timp, adică vreo câteva ore până se umple şi ...te costă ceva. Îţi trebuie neapărat o suprafaţă plană, iar în cazul în care o pui pe iarbă ar trebui să pui dedesubt o pătură pentru că dacă o pui direct pe iarbă ai şanse mari să se spargă din cauza a diverse beţigaşe, pietricele aflate prin iarbă.(Aşa s-a spart a mea).
Cărţi : Axa lupului, a lui Sylvain Tesson, la Polirom, mi-a plăcut f. mult . Apoi " În sălbăticie" şi "În aerul rarefiat" a lui Jon Krakauer, absolut teribilă, despre o ascensiune groaznică pe Everest, despre forţă şi destin şi altele ...Apropo, cei doi scriitori de mai sus sunt jurnalişti de profesie ...
Filme : ţi-aş recomanda trilogia Before sunshine, before sunset, before sunrise, cu Julie Delpy.
Şi THE COUNSELOR cu Michael Fassbender .

Anonim spunea...

Eu (care traiesc intr-o tara desertica) sint foarte grijulie cu apa. Nu mai bine iei un abonament la o piscina existenta decit sa consumi noi si noi metri cubi de apa?
La carti recomand orice de Andrea Levy, Michael Cunningham - Flesh and Blood si noua carte a lu Hosseini- And the Mountains Echoed.
S.

L. spunea...

Ca sa nu ai prea multe propuneri, din ce s-a mentionat deja, I second Piata Diamantului, am citit-o recent, e foarte faina, Michael Cunningham orice (Flesh and Blood, da, da-desi nu cred ca a fost tradusa in ro., dar vezi de celelalte, daca nu cumva le-ai citit), daca ti-a placut Coetzee vezi si Dezonoare si desigur Eugenides, Middlesex si Intriga matrimoniala.

Si eu sint in geanta virtuala cu Munro, e deja al doilea volum de ea pe care-l citesc, mie-mi place mult de tot. Las-o sa se aseze, cred ca o sa-ti placa in final.

La filme stau prost, am vazut Her saptamina trecuta, nici nu stiu daca sa-l recomand, desi mi-a placut, si-am revazut Lost in translation pentru a multa oara, banuiesc ca l-ai vazut deja.

Spor, sa ne tii la curent cu ceva mai vezi/citesti!

Ioana spunea...

Pana la urma, cred ca voi renunta la ideea cu piscina. In primul rand pentru ca toata curtea e in panta si este si complicat de umplut.

Ioana spunea...

Gratie voua am acum o ditamai lista cu carti si filme. Sper sa am si timpul pentru ele ca trece asa de repede si parca nu apuc sa fac nimic din ce mi-am propus.

Paula spunea...

Mi-am mai amintit de doua filme, mai recente - 'Quartet' si 'About time'.

Anonim spunea...

Paula, ma bucur tare mult ca a mai citit cineva Durrell. nu l-am mai recitit de ceva vreme.
subscriu cu mana pe inima la tracy chevalier si primele 3 carti ale lui amy tan.
ady

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes