luni, 29 septembrie 2014

Ora de religie

I-au trebuit doi ani înainte să ia o decizie. Sigur, am fi putut noi să alegem în locul ei, am fi putut să mergem încă din prima săptămână de şcoală să cerem să nu frecventeze ora de religie. Dar am preferat să aşteptăm, având grijă să-i spunem că are de ales. Aşa am considerat noi că e fair play. Sigur, jocul pe care mai marii în educaţie îl fac cu religia este departe de a fi unul corect. Ştiu şi ei, sunt sigură, doar că preferă să nu crâcnească în ţara unde biserica dă aprig din coate ca să ajungă acolo unde nu are ce căuta. Nu am greşit deloc spunând biserica şi nu religia. Pentru că ceea ce se face în şcoală nu are nicio legătură cu religia. O ştiu şi ei, o ştiţi şi voi. Nu este o eroare, este vorba de un plan bine pus la punct, de un demers prin care se încearcă o manipulare a unor creiere în formare.

În doi ani de zile de frecventat orele de religie, copilul meu nu a învăţat nimic. Nu m-am aşteptat să aibă norocul să pice peste un profesor luminat care să se abată de la litera cărţii – veritabil manual de catehizare –, dar am sperat să înveţe, măcar, nişte noţiuni de cultură generală, nişte informaţii despre locuri şi întâmplări pe care credincios sau nu, tot e normal să le ştii. Dar... nu. La religie se scrie mult, se dictează şi toate propoziţiile încep mai mult sau mai puţin cu substantivul biserică. De altfel, nici nu e de mirare, într-o ţară unde reprezentanţii Patriarhiei au putut decide că se vor ocupa ei – şi nu cei din Minister – de procesul de selecţie al profesorilor de religie şi de elaborarea materiei. Cadrele didactice vor putea astfel să predea religie doar cu avizul scris al unui oficial al bisericii, conform unui ordin al Ministerului pe 2014. Cum s-ar zice, vom cădea din lac în puţ, pentru că nu numai că religia va rămâne în programă, dar va fi predată doar de oameni selectaţi în prealabil de BOR. Poate că pe unii dintre voi nu-i deranjează. Poate vi se pare absolut firesc că dacă voi credeţi în Dumnezeu, în supremaţia creştin-ortodoxă şi mai departe în puterea bisericii şi a preoţilor, e absolut normal ca şi copilul vostru să aibă parte de ore de catehizare fără drept de apel. Treaba voastră, e dreptul vostru. Nici măcar nu o să încerc să vă conving de contrariu, pentru că nu voi avea niciun câştig de cauză. O ştiu şi eu şi o ştiu şi cei care au introdus religia în şcoli şi au pus BOR la loc de cinste în societate, mizând pe manipularea oamenilor.

În cele ce urmează, aş vrea  să vă vorbesc vouă, celorlalţi părinţi, cei care, la fel ca şi mine, vă uitaţi revoltaţi la ingerenţa brutală a bisericii în societate. România cheltuie anual în jur de 540 milioane de euro pentru finanţarea cultelor religioase, în condiţiile în care spitalele se dărâmă sau se închid, iar şcolile sunt pline de păduchi – ca să nu dau un exemplu din presă, ci unul cât se poate de real din viaţa fiicei mele. Suntem cu toţii de acord că într-un stat laic, catehizarea creştin ortodoxă nu are ce să caute în şcoală. La fel de bine, suntem cu toţii de acord cu introducerea în şcoală a istoriei religiilor. Problema este însă alta. Nimic nu se va schimba dacă majoritatea nu o cere.

Când Ana a început şcoala, am decis să o lăsăm la religie tocmai pentru a pune în practică principiul libertăţii religioase. Ne-am gândit că este greu să-i explici unui om, fie el şi mic, că are dreptul să creadă sau nu, să se roage sau nu, să se îndoiască sau nu, atâta timp cât altcineva decide în locul lui. În cazul Anei, decizia nu a avut nici măcar vreo legătură cu credinţa noastră, a părinţilor, mai ales că noi doi avem opinii diferite legate de acest subiect. În plus, ştiam că spre deosebire de adulţi, copiilor nu le place să fie diferiţi de ceilalţi, să facă figură aparte; în cazul lor, apartenenţa la un grup este extrem de importantă şi de multe ori a nu face ca ceilalţi poate provoca suferinţă. Apoi m-am gândit că a-i interzice Anei din start să facă religie ar fi putut să-i creeze frustrarea de a nu şti ce se întâmplă acolo. Aşa că am decis să o las să facă cum simte ea. Şi iată că în clasa a doua ne-a spus că s-a săturat de poveşti triste şi de fraze pe care nu le înţelege şi ne-a cerut să o retragem. Anul acesta, am lăsat-o, la rugămintea ei,  să mai participe la o ultimă oră (prima din clasa a treia), ca să vadă dacă nu cumva şi-a schimbat părerea; apoi, la solicitarea ei, am depus cererea.

Cel mai greu a fost momentul în care învăţătoarea a chemat-o la catedră şi a rugat-o să-i spună „ca unei prietene” de ce părinţii ei nu o mai lasă la religie. A fost greu pentru că Ana s-a speriat, s-a pierdut şi i-a fost ruşine şi frică să spună că ea nu mai vrea. A fost greu şi pentru mine să nu mă duc val vârtej peste învăţătoare şi să o întreb de ce nu m-a sunat pe mine să ceară lămuriri, mai ales că ştia că intenţionez să o retrag. Dar sigur, cum ar fi putut să facă aşa ceva, după ce la şedinţă ne-a spus că religia e obligatorie? Hai să lămurim lucrurile. Singurul lucru obligatoriu de aici este faptul că şcoala trebuie să asigure ore de religie. În rest, e treaba fiecăruia dacă vrea sau nu să beneficieze. Şi cu asta, basta. A depune cererea nu este un act de revoltă împotriva şcolii, a profesorului sau a lui Dumnezeu; este un drept. Acela de a-i lăsa omului libertatea să se apropie de nevoia de divinitate aşa cum simte el, cât simte el, când simte şi dacă simte el.

La final, aş vrea să vă povestesc un pic şi despre Ana şi ce s-a întâmplat cu ea. La ora de religie, a fost trimisă la bibliotecă. Sigur, există o lege care spune că religia trebuie pusă prima sau ultima oră, astfel încât programul celor care nu merg la religie să nu fie afectat. Pentru moment, consider că este mai bine să las lucrurile aşa şi să nu cer schimbarea orarului, practic pe toată şcoala. Dacă aş face-o, aş risca să se pună o presiune şi mai mare pe Ana şi nu vreau să se simtă încolţită între şcoala care-şi arogă nişte drepturi pe care nu le are şi familia ei care pare gata să se bată până-n pânzele albe pentru dreptate. Uneori copiii obosesc să aibă părinţi prea energici şi dornici să schimbe tot. Tot ce vreau este ca Ana să vadă că atunci când îţi ştii drepturile şi ţi le ceri, le vei putea obţine fără să păţeşti ceva rău. Şi asta este de fapt ceea ce ar trebui să reţinem cu toţii. Spun asta pentru că mulţi părinţi din clasă se plâng de orele de religie, dar preferă să-şi lase copiii în clasă, de frica de a nu stârni un scandal şi a nu atrage furia doamnei. 

Dragii mei, nu vă acuz. Vă înţeleg foarte bine că nu faceţi decât să vă conformaţi sistemului din care facem cu toţii parte. Tocmai de aceea am scris această poveste. Ca să vă spun că Ana este bine, că nu a păţit nimic, că nimeni nu s-a răzbunat pe ea, nu a ostracizat-o şi nici nu o va face. Şi ştiţi de ce? Pentru că acestui sistem de care ne e tuturor lehamite îi e de fapt teamă de părinţii care ţin mai mult la lege decât la simpatia doamnei. Poate că voi aţi obosit să vă tot bateţi cu morile de vânt. Poate vi se pare că nu are rost să faceţi valuri. Dar pe copii i-aţi întrebat? Unii dintre ei ar putea prefera să stea o oră în plus la bibliotecă. Gândiţi-vă la asta.

33 comentarii:

Anonim spunea...

Fix asta face si fiul meu azi in ora de religie. Care la el este ultima in program, dar nu am cum sa il iau mai devreme. Iar el e multumit sa mearga la biblioteca, a zis ca citeste ce are ca tema pentru ora de lectura. Tot clasa a III-a, tot primul an in care nu frecventeaza orele de religie, la cererea lui.

Ioana spunea...

Pacat ca nu sunt la aceeasi scoala; ar fi avut companie:)))

Cris spunea...

Ioi, n-ai idee ce bine ma simt cand vad articole de genul!! Nu ma mai simt singura oaie neagra!!

Inca n-am avut "curaj" sa scriu pe blog, o sa vina probabil si momentul asta...

ai mei n-au fost niciodata inscrisi. Eu am decis sa-i scot. Le-am zis doar ca, daca vor sa ramana, sunt liberi s-o faca, sa asculte. Dar NOTA pe ceea ce simt nu le va pune nimeni cat sunt eu pe pamantul asta. Si au stat. Am inca degete sa numar de cate ori...

Am facut si scandal, cand ora era in mijlocul programului, si copilul meu era singurul din scoala care nu frecventa ora. Sa muti o ora nu e imposibil. Altfel este..

Acum are 4/5. Tot clasa a treia. SI-a luat de citit, ca la noi nu exista biblioteca. A zis ca e frumos afara si o sa stea pe bancuta. La liceu o are 3/5. Chiar in mijloc. A stat la prima ora, a avut grija sa spuna ca el are cerere la secretariat, si a venit acasa socat... `mami, s-au pus pe plans, numai bazaconii au povestit... altceva mai vesel nu stiau si ei??`

la intrebarea - normal, mi s-a pus si mie - de ce nu-i las, ca copiii stiu, a vorbit cu ei, i-a replicat si eu calma... nu suntem pagani, dar pentru noi credinta e una, religia alta, si indoctrinarea ne provoaca greata...

si stii ce astept? momentul in care o sa ma intorc la catedra, si la prima mea sedinta cu parintii o sa le spun ca pentru cei care decid sa nu-si inscrie copiii, voi sta in ora aceea cu ei... cu program liber ales de divertisment.

ca sa inchei, anul acesta, la sedinta cu parintii de la clasa a v-a, a fost pentru prima data cand s-a dat la semnat o lista cu cine doreste sa frecventeze ora. au semnat, normal, ca oile... pe coloana cu NU semnasem doar eu.

Ioana spunea...

Cris, exact asta nu inteleg nici eu. Daca la treizeci, patruzeci de ani ne e teama sa spunem ce gandim intr-o tara teoretic democrata, ce naiba putem pretinde copiilor nostri?

Cris spunea...

AM intrebat la sedinta la a v-a de programul la biblioteca - liceul are - , si a zis ca nu e inca definitivat, ca nu au bibliotecar full-time, ca se va tine cont de orele de religie si copiii care le frecventeaza (slava domnului, aici sunt mai multi, la generala erau doar ai mei!), si ca pentru acele ore vor avea ori deschise cluburile (de informatica etc.), ori biblioteca, nu vor fi lasati sa bantuie de capul lor prin scoala.

pe mine altceva ma enerveaza: adultii care spun calmi `ce poate face rau`, dar n-au citit manualul, si ii considera extremisti pe cei care pun pe net povestile ` horror` de la orele de religie...

Merlin spunea...

eu sunt de acord să participe la ora de religie din simplu motiv că trebuie să cunoască identitatea spirituală a ţării în care s-a născut şi a poporului în care s-a născut.
Nu are decât să opteze mai târziu, dar pentru a opta trebuie să cunoască din ce se trage, cred eu.
De acord că sunt tot felul de elemente nepotrivite în acele manuale, dar şi acele nepotriviri fac parte din viaţă, ca să zic aşa, şi le lămuresc eu, pe cât cu putinţă.
În orice caz, nu mi-aş retrage copila de la ora de religie pentru că nu vreau să ajungă ca şi mine care, la treizeci de ani nu ştiam mai nimic despre post, rugăciune, sfintele taine, cele 10 porunci, împărtăşanie, şi altele.Pe care eu le-am aflat când mă pregăteam să devin naşă, pentru prima oară.

Anonim spunea...

Locuiesc in Germania si va asigur ca si aici se fac ore de Religie la scoala,dar nu am vazut asa parinti inversunati pt. a elimina o materie atat de.....sensibila! in plus , e plin de multe alte culte sau religii,si tot nu reactioneaza asa.Sunteti manati de un vant tomnatic,care se repeta an de an ,cu un (D)efect de turma penibil.Nu uitati ca ,la Religie,predau si profesori de la alte culte(catolici,penticostali,baptisti).....Care e ,de fapt, scopul acestor parinti''oripilati''????Lucrez in invatamant ,sunt si parinte,dar o asa inversunare.....!!Decat sa lasati copilul la ora de Religie, cred ca va convine ,mai mult,sa il lasati la joaca ....pe calculator,pt.ca mami sau tati sa aiba timp pt....educatie!...Bleah!

Ioana spunea...

Iertati-ma, dar mi se pare mie ca dumneavoastra sunteti cel/cea inversunata. Si sincer, nu ma mira. Asa sunt majoritatea celor care impartasesc opiniile dvs, complet nefondate, neargumentate si totusi propovaduite ca adevaruri supreme. Nu stiu cum va permiteti sa vorbiti despre o realitate care va este complet straina. In primul rand, habar nu am cum este in Germania -postul este despre Romania, caci da, eu scriu despre ce cunosc, dar va asigur ca aici alte culte sau religii nu-si au locul in scoala. Asadar, religia pe care o practica scoala romaneasca se reduce la rolul BOR-ului in viata si societate. Dovada sta felul in care este conceput manualul. Daca ati citit cu atentie textul, am spus foarte clar ca religia nu este predata si de preoti din alte culte. Scopul acestor parinti "oripilati" este sa apere libertatea credintei intr-o tara democrata, un stat laic unde biserica nu este putere in stat si nici nu doresc sa ajunga. Cat despre copilul meu, daca citeati cu atentie textul,ati fi vazut ca el sta la biblioteca, draga anonim, nu pe calculator, aceasta unealta a diavolului cum cred ca este in capul dumitale. Nu stiu daca stiati, dar in alte tari, de exemplu in Belgia,copiii au de ales intre religie si alta materie. Deci da, exista alegere,asa cum si trebuie intr-o lume in care, zic eu, e mult mai grav sa fii nedrept, sa furi, sa sari la beregata, sa arunci cu noroi, sa stai pe picior de razboi, sa dai dovada de cruzime, nesimtire, rautate, opacitate si prostie decat sa nu faci religie la scoala. Si nu am aruncat cu noroi in doamna de religie, ci am depus o cerere in conformitate cu legea. Ce este asa de grav in gestul meu?

Anonim spunea...

Sunt impotriva orelor de religie in scoala.
Oamenii confunda Credinta cu Religia. Credinta in Isus Hristos te poate mantui, dar o confesiune, un cult, o biserica, nu poate sa faca asta.
Isus Hristos nu a obligat pe nimeni sa creada in El sau sa-l urmeze, a spus doar atat :"daca voieste cineva sa vina dupa mine, sa-si ia crucea si sa ma urmeze".

Biserica Ortodoxa isi permite insa sa oblige niste copii sa urmeze niste invataturi care nici macar nu sunt dupa Scriptura (de ex inchinarea la icoane, chipuri, sfinti, botezul copiilor, etc)

Isus nu a adus religii, ci a adus mantuirea prin credinta. Nu apartin niciunui cult, motiv pt care am scos fetita de la ora de religie. Consider ca mai mult decat mine care ma rog acasa cu ea, citim din Biblie si o invat despre Dumnezeu, nu poate sa faca ora de religie.

Am facut cerere de modificare a orarului insa atat invatatoarea, cat si profesorul si directoarea au refuzat solicitarea mea motivand "ca nu se poate modifica orarul doar pt un copil". Fetita mea este in grupa 0, abia a inceput scoala si cand are religie este dusa de invatatoare si lasata pe un scaun in holul cancelariei.
Mi se pare un gest lipsit de sensibilitate, de toleranta, de umanitate si veniti voi cu religia voastra sa ne invatati ce este " iubirea de Dumnezeu si de semeni".

Ioana spunea...

Sa stii ca exista o lege care spune clar ca scoala este obligata sa una religia prima sau ultima ora, astfel incat cei care nu fac aceasta materie sa nu fie izolati. Ai in postul meu un link catre cerere si nu, copilul nu poate fi lasat in cancelarie pe un scaun. E nedrept si umilitor. Ar trebui macar sa ti se ofere posibilitatea unui alt curs. Completeaza cererea, inregistreaz-o la secretariat si ia numar de inregistrare. Vor fi obligati sa-ti dea un raspuns scris in cateva zile si cu el te poti duce la Inspectoratul scolar. E un copil prea mic pentru a fi lasat de izbeliste asa.

Anonim spunea...

Exact asta fac acum, pregatesc cererile si joi tabarasc pe ei si o sa iasa nasol daca se vor pune cu mine.
Multumesc Ioana !

Ioana spunea...

Cu drag. Succes!

Anonim spunea...

Care-i legatura dintre ''stat laic'' si ora de Religie? in Europa,cel putin,toate statele sunt laice,inafara de Vatican.Pot sa inteleg neincrederea in profesorii care predau,dar nu pot intelege de ce parintii pornesc un razboi cu argumente ''sinucigase din fasa''....Culmea e ca problema revine(reitinerant) la inceput de an scolar.Nu puteti elimina o materie de pe o zi pe alta.Toate incadrarile se fac prin mai-iunie.Daca parintilor ,intr-adevar le-ar pasa, ar face aceste demersuri mai devreme.Dar la fel ca si elevii,isi fac''temele'' in ceasul al doisprezecelea, totul avand ca rezultat,un mare ''Fassss!''din care se hranesc ziarele.Doar priviti realitatea!!!!

Ioana spunea...

Nu e vorba de niciun razboi. Pentru numele lui Dzeu, exista o LEGE care spune ca daca nu vrei religie, poti sa nu faci. Punct. Doar ca scoala nu spune explicit asta, ci incearca sa te convinga ca religie e obligatorie. Asta pana te duci cu cererea. NU e vorba de a elimina o materie. Este o materie optionala. Punct.

Cris spunea...

Pentru mamica cu fetita in clasa 0:
Scoala trebuie sa tina cont de optiuni, si in masura in care este posibil, sa puna ora prima sau ultima (cand e un singur caz in scoala se poate clar!) Cand nu se poate schimba orarul, scoala este OBLIGATA sa asigure copilului un spatiu decent (biblioteca, cluburi etc.) Sub nicio forma copilul nu trebuie sa ramana bezmetic singur pe undeva. Daca ai probleme cu scoala, vorbeste cu cei de la ASUR. Cand vii cu o organizatie in spate, te privesc altfel. Poti sa bati si un apropo legat de tv, ca sigur n-au chef de publicitate pe discriminare, eventual protectia copilului, pentru rele tratamente aplicate minorului.

Pentru istetul anonim cu "incadrarile" din mai iunie, religia este FACULTATIVA, incadrarile se fac la inceputul anului, cand vezi cati copii vor frecventa cursul. Iar de cadrele didactice de "religie" se ocupa oricum biserica, nu raman ei pe drumuri...

Anonim spunea...

Cris, ai o mentalitate ...romaneasca!A ''insinua''rele tratamente,tv si alte cele e la granita cu ''un pic de santaj''.Cand ai legea in mana ,preferi sa instigi la ..''smecherii''.Hai,mai,ca puteti mai mult de atat! Si chiar imi placea blogul! :::((
<MariN

Ioana spunea...

Ce legatura are blogul cu opiniile cititorilor? Mi se pare mie sau suna un pic a santaj? :)

Anonim spunea...

FEREASTRA OVERTON -prototipul tehnologiei manipulării opiniei publice,tehnologia folosită pentru a face lumea să se obișnuiască cu ceea ce, în mod normal, e IMPOSIBIL să poată accepta. Tehnologia „sădirii” în conștiința umană a ceea ce, aparent, nu poate fi inclus. .

Anonim spunea...

Asta miroase un pic a masonerie...?

Ioana spunea...

Valeu!

Anonim spunea...

Si eu doream sa-l scot de la religie (era si dorinta lui dar nu era chiar hotarit) dar profesorul de religie I-a dat doua lectii de bunatate (fara umilinte si altele) de m-a uns la suflet si pe mine si pe el asa ca am ramas. cred ca depinde si de professor. e mult de scris si nu am timp dar acest professor (scoala 97, Bucuresti) repet, m-a uns la suflet (Doina)

Ioana spunea...

Clar depinde. Si de profesor si de ceea ce le spune. Chiar sunt curioasa ce lectii i-a dat.

Anonim spunea...

Pai pe scurt: el (al meu) a iesit din ora fara sa spuna numic pt faptul ca pe el nu-l punea sa raspunda. Mi-a povestit patania, am ramas socata si I-am spus ca nu afacut bine si ca tre sa-si ceara scuze. S-a cam codit cu scuzele a doua zi (ma tirziu mi-a spus ca I-a fost rusine, asa si trebuia am spus).ok, a treia zi il cauti nu ma intereseaza si ceri scuze si explici. In sfirsit... se intilnesc, ii spune ce l-a deranjat, cere scuze iar dl. professor il asculta calm, ii spune ca uite eu nu pot sa ascult 30 copii intr-o ora dar daca eu te-am suparat sau nedreptatit vreodata sa ma ierti si tu. si s-au despartit prieteni.
Mi s-a parut f decent si civilizat si cum sa mai spun? ca I-am zis copilului ca pe vremea noastra (am 40 ani) ne dadea si o scatoalca mai chema si parintii la scoala daca faceai una ca asta. Iar el l-a lasat sa-i treaca, nu l-a facut de ris in fata clasei...(Doina)

Anonim spunea...

Salut IOANA,
Astazi am fost din nou la scoala (pt a treia oara) si am discutat cu invatatoarea, care desigur o tinea pe-a ei, ca nu se poate modifica ora de religie, ca asta trebuia anuntat inca din prima saptamana, dar eu anuntasem inca la prima sedinta ca nu doresc sa participe fetita la religie si de atunci aveam cererile facute si pregatite, dar mi-a "retezat-o" scurt de atunci ca nu se poate modifica ora si eu am fost prea slaba de inger si fiind si prima noastra intalnire nu am vrut sa starnesc discutii in fata parintilor si am lasat-o asa.

A incercat sa imi explice ca fetita mea a stat cuminte pe scaunel o ora pe holul cancelariei si ca nu i s-a parut nici speriata si nici deranjata ca sta acolo....si atunci m-am infuriat si am scos cererile si am spus ca daca la alte scoli s-a putut modifica orarul fara niciun efort si fara prea mari presiuni cu siguranta reusiti si d-voastra sa faceti asta.I-am spus ca trebuia sa fim consultati in privinta religiei inca de la inscrierea copilului la scoala, nu sa ne trezim pusi in fata faptului implinit si apoi parintii sa umble bezmetici sa gaseasca solutii.
Pana la urma a luat cererile si a zis ca va incerca sa vorbeasca din nou cu profesorul , lucru pe care nici nu cred ca l-a facut inainte, ca v-a discuta cu directoarea si sa vedem.....Nu am plecat de-acolo fara sa o fac sa priceapa ca nu ma dau batuta. Lunea viitoare avem sedinta cu parintii si vom vedea ce rezolvam pana atunci.
Intr-una din cereri am solicitat, ca in cazul unui refuz, sa-mi comunice in scris motivul si temeiul legal in baza caruia au refuzat modificarea orarului.
Revin cu o postare cand am noutati.

ioana spunea...

Poti sa faci ce a mai facut o mamica: spune-i invatatoarei ca daca nu se rezolva, atunci sa stea ea cu copilul ora aia si sa se joace cu ea. Ana mea a ajuns sa se imprieteneasca cu bibliotecara (sta la biblioteca in ora de religie) si chiar isi face temele cu ea la romana:)

Anonim spunea...

Am reusit !!!!!!

Astazi ne-a anuntat invatatoarea ca a reusit sa modifice orarul, a pus in alta zi ora de religie si la prima ora.
Cat a trebuit sa insist pt ceva ce se putea face foarte simplu !
Te calca toti in picioare daca te lasi si nu-ti aperi drepturile.
Multumesc pt sfaturi si incurajari.

Ioana spunea...

Bravo!Si, pana la urma, bravo si celor din scoala ca si-au dat interesul. Sunt sigura ca schimbarile, fie ele doar si de orar, nu sunt simple pentru nimeni.

Anonim spunea...

Eu cred ca nu a fost asa mare scofala sa te uiti peste un orar si sa muti o ora si sa stabilesti asta cu profesorul de religie.
Fetita avea religie miercuri a treia ora si au mutat-o marti la prima ora. Invatatoarea si-a dat seama ca nu mai avea argumente sa ma convinga sa renunt, asa ca s-a dat batuta si la finalul discutiei a spus "facem cumva sa fie bine".
M-a deranjat viclenia asta si "combinatul" asta subtil ....

Anonim spunea...

câtă bătaie de cap și câtă înverșunare pentru o ora de religie, care e în fond vitală pentru educarea copiilor. nu înțeleg cum puteți fi atât de orbi...va veni o zi când veți regreta că copilul vostru nu a participat la aceste ore, și veți fi trași la răspundere într-o zi. dar veți plânge cu amar degeaba, căci va fi prea târziu. ceea ce e dea dreptul deranjant e scandalul pe care îl faceți ca să se modifice orarul și așa profesorii au un salariu de nimic, majoritatea sunt debutanți și iau 8 milioane, fac naveta uneori zeci de km, și peste toate astea voi vreți să aibă ore doar prima sau ultima oră...așa încât să aibă o tonă de ferestre. vai de voi! cum nu puteți voi crede în Dumnezeu? cum puteți trăi gândindu-vă că lumea asta există așa de una singură? voi vă uitați în jurul vostru, la cât de complexă e lumea? vă uitați la corpul vostru, la ce fel e alcătuit? la perfecțiunea lui? cum pot exista toate astea de unele singure? credeți că vă trageți din maimuțe? asta sunteți voi, maimuțe? nu credeți în rai și iad, în viața de apoi? dar dacă ar muri părinții voiștri mâine, copiii voștri, v-ați resemna cu gândul că nu o să îi mai vedeți niciodată? că s-au dus și gata? vai de voi când va veni judecata! vă tot plângeți că nu sunt profesori buni, preoți buni, politicieni buni...dar voi sunteți toți buni în ceea ce faceți? voi nu aveți pete? sunteți perfecți? atunci preoții și profesorii de religie de ce trebuie să fie perfecți? dacă vă smintesc preoții și vreți alții mai buni, să-i nașteți, așa zicea părintele Arsenie Boca.

B. spunea...

Zău? Unde scrie în Biblie că trebuie să existe vreo biserică, vreun popă, vreun arhiepiscop, vreun stareț, vreo patriarhie, vreun preafericit, vreo icoană, vreo biserică, vreo troiță sau vreo slujbă bisericească? Unde scrie în Biblie că trebuie să-ți faci cruce când treci prin fața vreunei biserici? Unde scrie despre toate praznicele, aghiazmele, sau despre popii care se plimbă cu cerșitul în ajunul sărbătorilor ca să-mi dea cu busuiocul prin casă? Citiți Biblia, anonimilor preacucernici, citiți-o și deschideți ochii asupra propriei voastre religii! V-au furat-o popii și v-au spălat creierii ca să le dați bani cu fiecare ocazie — nu mă credeți pe mine pe cuvânt; mergeți la sursă, citiți-vă propria Biblie cu ochii, cu mintea și cu sufletul deschise, iar numai apoi judecați cât adevăr este în orele de religie pe care le apărați cu atâta patos. În fine, eu unul sunt ateu, așa că subiectul mă lasă rece oricum, însă măcar sunt un ateu informat. Voi puteți spune că sunteți credincioși informați?

Anonim spunea...

Stimata mama,
1. Romania nu este stat laic.Daca găsiți art din Constituția României unde scrie asta ,sa ne dați si noua citatul.
2.Păreți o persoana trista, singura,ca doar asta spuneți in postarea cu vizitele copiilor la dumneavoastră acasa, cârcotașa, fara curaj sa spuneți profesorului ce va nemultumeste ca va deranjează programa școlara....
3. Îmi scapa noțiunea de povesti triste spuse la Religie. Scufita rosie ce fel de poveste e? Practic, sugerați ca a ales fiica dumneavoastră,de fapt,din cele scrise ,,a ales" tristețea dumneavoastră si singurătatea dumneavoastră.
4. Daca toate propozițiile Anei încep cu biserica, eu sunt papa .
5.Foarte bine ca nu doriți sa fie catehizata, așa învăța mai multa romana si citește povesti vesele, nu triste. Problema e ca Hristos a înviat iar fiica dumneavoastră daca ar fi urmat orele cu răbdare înțelegea ca asta e un motiv de bucurie, pe cand dumneavoastră stați singura pe canapea. Pretenția de a muta ora după cum doriți este deplasata.
5.Evident ca in primii ani faci catehizare, se predau noțiuni de baza.
6.Franța e singurul stat laic,asta ca sa nu mai stam încordați pana aflați si dumneavoastra.

B. spunea...

Interesant cum tocmai creștinii cei mai aprigi oferă cele mai nemiloase judecăți și atacuri la persoană.

Ioana spunea...

Stimate anonim,

Aveti dreptate. Constitutia Romaniei nu spune nimic despre laicitatea statului. Ce spune insa, puteti citi aici http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-29-constitutie.
Pentru linistea dumneavoastra, va pun si linkul catre libertatea de exprimare asa cum este stipulata de legea fundamentala a tarii http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-30-constitutie.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes