Mai sunt trei zile de vacanță (vacanța ei, a ei, știu bine) și sunt de-a dreptul terifiată (eu, eu, ați înțeles bine). Cred că nimic nu este mai dureros pentru noi, părinții, decât vacanța care tocmai se termină. Chiar și dacă ăla mic n-are niciun stres că începe iar, școala, tot e îngrozitor să știi că trebuie să o iei de la capăt cu trezitul de dimineață, cu pachețelul, dar mai ales, cu rolul ăla, ingrat, de adult care trebuie să fie tot timpul responsabil și prezent, care trebuie să înțeleagă importanța lecțiilor și care se vede obligat să vegheze ca cel mic să nu derapeze și să nu-și distrugă șansele chiar sub nasul lui. Adică, mai pe românește, ăla care trebuie să fie când cool, când nașpa și care niciodată nu știe când trebuie una și când cealaltă. Ceea ce este, între noi fie vorba, suficient de greu ca să te facă să te simți presat, nervos și cu fengshui-ul făcut bucăți.
Și pentru că, la fel ca orice copil normal, Ana și-a comasat toate temele de vacanță în ultima săptămână, pas de a mai face ceva în aceste ultime zile. Iar eu, chiar am vrut. De exemplu, aproape că aranjasem totul pentru o zi la munte, la schi, doar că dom'șoara m-a sunat la birou să-mi spună că nici gând să putem pleca pentru că are teme, și nu știu ce olimpiade și fișe și aoleo și vai de mine....mă rog, nu pot spune că mi-a părut prea rău pentru că, în felul ăsta, mă duc și eu la deschiderea Institului de la "Petite enfance" de la București, să vorbesc cu binecunoscutul neuropsihiatru francez, Boris Cyrulnik. Dacă tocmai ați încruntat din sprâncene, în sensul de "cine, doamne-iartă-mă, mai e și ăsta?", aflați, atunci, că e cel desemnat de Emmanuel Macron să reformeze sistemul de învățământ din Franța. Și, tot el, e cel care a scris mult despre copilăria mică și care a afirmat că copiii până-n trei ani nu au voie să petreacă timp în fața ecranelor. Nu mult timp, ci timp. Adică deloc. Așa zice el, nu dați cu pietre.
Acum, care e treaba cu acest institut. Păi, pe scurt, este o structură care se adresează tuturor celor interesați să înțeleagă mai bine copiii de până-n șase ani și care își propune să-i formeze astfel încât, la sfârșit, să fie adevărați profesioniști în domeniul educației timpurii.
Realizat după modelul institutului omonim de la Paris, structura va oferi celor interesați mai multe conferințe ce se vor întinde pe parcursul întregului an și un pic, la începutul anului următor. Apoi, cursanții vor fi invitați să facă un memoriu și un stagiu de practică de două săptămâni, la Grădinițele Carrousel, din capitală, (am făcut un reportaj acolo și credeți-mă, veți fi impresionați de ce a realizat Camelia Vețeleanu, directoarea instituției- nicio legătură cu alte structuri private de acest tip) pentru a putea obține, ulterior, o diplomă recunoscută de Ministerul muncii de la București.
Cursurile de formare vor avea loc sâmbăta, cam o dată la două luni, în București, vor fi susținute de aceeași formatori francezi de la Institutul de la Petite enfance din Paris și vor costa 350 de lei, per modul. Vă las un link către pagina de fb a institutului. Cursurile vor fi în franceză, cu traducere simultană, la cască, în română.
Aveți aici programul integral al sesiunilor de formare și numele formatorilor, iar aici pagina de înscriere. Primul curs are loc mâine, 12 ianuarie și se va desfășura de la 9h30 la 17h00, la sediul CEREFREA Villa Noel, de pe strada Emile Zola, nr 6.
Dacă considerați subiectul interesant, un like și un share ar ajuta, ca să afle cât mai multă lume că o educație cu zâmbetul pe buze, este posibilă și se învață.
vineri, 11 ianuarie 2019
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu