miercuri, 27 ianuarie 2016

Atelier gratuit de franceză

Dragi părinţi de vă aflaţi acum pe recepţie, ia să vedem, cum stau copiii voştri cu limbile străine? Vă rog nu-mi spuneţi că nu vă interesează subiectul, pentru că nu vă cred. Cu toţii suntem preocupaţi de acest aspect şi, hai să recunoaştem, ne facem planuri în sensul ăsta încă de prin al doilea trimestru de sarcină. Însă de multe ori visele şi investiţiile noastre se duc pe apa sâmbetei şi ne trezim că am dat o căruţă de bani pentru un ză dog şi ză cat amărât pe care copchilul le repetă obsedant după un an de engleză. Grădiniţele înţeleg că învăţarea a cel puţin unei limbi străine poate face diferenţa la înscriere şi de aici oferta generoasă de cursuri de engleză, franceză şi germană cu care îşi umflă muşchii în faţa părinţilor. Dar nu oricine ştie să predea o limbă străină ştie să o facă şi cu un copil, nu oricine ştie o limbă străină poate să o şi predea; nu oricine ştie o limbă străină are şi accentul unui nativ, sau cât mai aproape de cel al unui nativ – și, la urma urmei, nu oricine spune că ştie o limbă străină chiar o ştie. De aici eşecul masiv al multor grădiniţe şi şcoli în a reuşi să ne înveţe copiii limbi străine.

Bun, o să spuneţi, şi de ce ne spui toate astea? Pentru că am o soluţie. Nu vă impacientaţi, nu urmează nicio pauză de publicitate ascunsă. Este vorba de un proiect pus pe picioare de două tinere doamne – Valentina Beleavschi şi Oana Roman Tarciniu – care au creat centrul de limbi străine Lexigo Language Boutique. Doar că, spre deosebire de alte centre de acelaşi tip, acesta se adresează şi copiilor între 3 şi 5 ani, mi-a povestit Valentina. Am trecut la o reconversie profesională mai mult de nevoie decât de voie. Suntem două mame de copii mici şi pentru că fetiţele noastre au doar patru ani, nu ştiam cum să facem să ne urmăm şi pasiunea (aceea de a-i învăţa pe alţii o limbă străină), să mergem şi la job (avem fiecare un job full time) şi să petrecem timp şi cu copiii noştri. Şi atunci ne-am zis hai să găsim o activitate care să ne includă şi fiicele – aşa a apărut ideea unor ateliere de limbi străine pentru copii mici. Şi tocmai când ne gândeam că nu avem sediu, am dat peste o fostă colegă de liceu, Georgiana Chiriac de la Clubul de Arte Mozart, care ne-a invitat să ne unim forţele.

Toată lumea ştie că recomandările nu sunt suficiente, așa că Lexigo Language Boutique şi Clubul de Arte Mozart vă invită sâmbăta asta, pe 30 ianuarie la orele 11:00, la o lecţie deschisă şi bien sûr gratuită de limba franceză pentru copii între 3 şi 5 ani. Inscrieri şi detalii aici.

Şi acum vine şi întrebarea – sau, mă rog, întrebarea pe care mi-aş pune-o eu dacă aş fi în locul vostru: ce treabă am eu cu fetele astea de la Lexigo Language Boutique? Păi să zicem că pe Valentina o cunosc de aproape cincisprezece ani de când suntem colege la radio. Nu faptul că e e colegă cu mine o recomandă (hm, deşi, dacă mă gândesc, şi asta ar putea fi), ci faptul că munca noastră la radio presupune scris, vorbit şi citit zilnic doar în limba franceză şi doar pentru ascultători francofoni cărora nu poţi să le vorbeşti precum Coana Chiriţa lui Musiu Şarlă. În plus, Valentina este de când o ştiu plină de meditaţii şi cursuri de engleză şi de franceză pentru toate vârstele şi toate nivelurile: copii, elevi, studenţi, străini, corporatişti – fiindcă da, a predat nişte ani buni şi la Fides. Şi da, staţi liniştiţi, a mai predat franceză şi engleză copiilor. Şi da, e tânără şi drăguţă; zâmbeşte mult, e veselă, râde cu poftă, iar copiii o vor iubi. Dacă nu mă credeţi, duceţi-vă sâmbătă să vedeţi şi să o vedeţi, că nu vă costă nimic. Tot Valentina va ţine şi cursurile de engleză, iar partenera ei, Oana,va pregăti din toamnă niște cursuri de japoneză pentru cei mici.

La final, le dau din nou cuvântul fetelor, Oanei şi Valentinei, care vă transmit că vă aşteaptă sâmbătă – deși nu atât pe voi, ăştia mari, cât pe cei mici – să vă jucaţi, cântaţi şi distraţi en français dans le texte! Şi pentru că este o oră specială, veţi fi întâmpinaţi cu ceai, cafea şi biscuiţi. Iar pe cei ce vor dori să continue orele, fetele de la Lexigo Language Boutique îi vor aştepta la cursuri începând din luna februarie, tot la Clubul de Arte Mozart.

2 comentarii:

Corina spunea...

Off, baietelul meu a depasit varsta - mi-ar fi placut sa fie printre cursanti. Macar sa recomand! :)

Ioana spunea...

Da, Corina, recomanda cu incredere! Pentru baietelul tau, vezi ca sunt cursuri la Institutul francez. O data pe saptamana, o ora si jumatate si costa cam 800-900 lei pe an. In acesti bani este inclus si permisul la biblioteca si mediateca pentru copii.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes