luni, 18 ianuarie 2016

Vânzătorii de timp de la Attraversiamo

Poate există femei care vor şi ele să plece uneori două ore de lângă prunc (sunt sigură că există), poate există oameni care urmează să plece în vacanţă şi nu are cine să le hrănească pisica sau căţelul; oameni care, uneori, nu au  timp să-şi gătească, să meargă la cumpărături sau să-şi plătească facturile. Sunt oameni şi femei – vorba lui Andrieş – care poate nu au cu cine schimba o vorbă şi atunci pot să ne cheme pe noi, să stăm la o şuetă şi la o cafea. Este un proiect care să apropie oamenii, să ajute comunitatea.

Pe proiect îl cheamă Attraversiamo, iar pe iniţiatoarea lui, Ana Călin. Deşi vorbim de vreun an de zile, ne-am cunoscut de curând face to face când am chemat-o, exact la o cafea, la mine în bucătărie, să vorbim şi noi ca fetele (că tot îi place ei să spună despre sine că este o fată, şi nu o femeie de 40 de ani) despre ultima ideea care i-a trăznit prin minte. 

Ideea mi-a venit după tragedia de la Colectiv, când mi-am dorit din suflet să ajut şi eu, dar nu aveam suficiente resurse materiale. Şi atunci am organizat o licitaţie în care îmi vindeam practic cinci ore din viaţă ca să pot strânge nişte bani pentru victime. Şi cum demersul a avut succes, m-am gândit să-mi dau în continuare din timp.

Adevărul este că de cele mai multe ori lipsa timpului naşte monştri: oameni nervoşi şi grăbiţi, femei pe fugă de dimineaţă până seara, copii certaţi, neduşi, necontrolaţi sau, şi mai trist, neîmbrăţişaţi; căţei neplimbaţi, pisici nemângâiate, bătrâni nevorbiţi – şi fiecare dintre noi am putea continua lista cu lipsuri la nesfârşit. Ne-am gândit atunci ce ne-ar trebui şi ce ne-ar plăcea să avem la îndemână. Un om cunoscut, nici prea în vârstă, nici prea necopt, corect, în stare să ne întâmpine zâmbind şi să ne sprijine în căutarea timpului pierdut. Făcând lucruri simple, dar care se află la o distanţă de 6 staţii de metrou şi o oră de stat la coadă de noi, cei care ar trebui să fim lângă copiii noştri, spun cei de la Attraversiamo pe situl lor.

Există mai multe pachete de servicii, iar tarifele variază în funcţie de doleanţe şi bineînţeles... de timp. De exemplu, în Pachetul Child, Ana Călin sau altcineva din echipă va veni să vă ia copilul de la grădiniţă sau şcoală, să stea cu el, să-i dea să mănânce, să facă teme sau alte activităţi, să-l spele pe dinţi şi... tataaam, să nu-l lase la televizor. Pachetul este de minim două ore, maxim patru şi tariful este de 8 euro/oră. Pachetul Child Parking presupune că cel mic al vostru va fi invitat acasă la cel mic al lor unde se va juca cu el, vor mânca împreună şi vor face prostii până la maxim 23h00, hai 23h30 dacă e weekend. Preţ: 5 euro/oră. Pachetul Single vă oferă cumpărături, menaj uşor, aerisit şi gătit contra sumei de 25 euro per vizită. Iar dacă nevoia voastră nu este pe listă, se poate adăuga.

Pe lângă „pachetele normale”, povesteşte Ana Călin, mai avem şi nişte servicii speciale. Şi nu, nu mă refer la sex (râde cu poftă), ci la două idei inedite. Prima este Oferta Teen Care în care ne oferim să-ţi însoţim copilul adolescent la concerte, să avem grijă ce bea şi ce face şi să ţi-l aducem acasă aşa cum a plecat. A doua ofertă este Oferta Hug în care ne putem întâlni, gratuit, doar pentru o îmbrăţişare şi nişte vorbe bune. Iar dacă, la final, prezenţa noastră ţi-a făcut bine şi vrei să ne răsplăteşti, poţi face o donaţie simbolică pentru copiii în nevoie. Educatoarea fiului meu este implicată în proiecte de voluntariat prin care ajută copii bolnavi şi singuri şi eu o susţin cu ce pot.

Cafeaua noastră e pe terminate. Mă uit că stăm de două ore la mine în bucătărie şi nici nu ştiu când a trecut timpul. Cu Ana se râde mult şi se vorbeşte bine. Ştiu că nu mai poate zăbovi mult pentru că o aşteaptă acasă un Tudor de patru ani. Ştiu că a fost învăţătoare şi că lucrează de ani buni în televiziune. Ştiu că s-a plictisit să stea într-un birou, cu spatele la lume şi crede că timpul dăruit cu adevărat cuiva contează mult mai mult decât timpul dăruit unui calculator. Ştiu că este un om care-l investeşte pe cel de lângă el cu încredere 100%. 

Şi mai ştiu ceva. Că după ce Ana Călin a plecat din bucătăria mea, a venit Ana mea, în vârstă de zece ani, care se  tot învârtise pe lângă noi, doar, doar ar fi fost rost de o şuetă în trei. M-a luat deoparte şi mi-a spus: ai putea să o mai chemi în vizită pe doamna asta drăguţă? Că-mi place mult să vorbesc cu ea. Iar asta, zic eu, e cea mai bună recomandare pentru vânzătoarea de timp de la Attraversiamo. 

Fiind la început şi puţin numeroasă, echipa oferă servicii doar zonelor ce pot fi accesate cu metroul pe Magistrala 2 (Berceni-Pipera) şi zonelor Romană, Universitate, Unirea şi Tineretului. Pentru mai multe detalii, puteţi să daţi o raită şi pe pagina de fb. 

0 comentarii:

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes