marți, 13 noiembrie 2012

Cu copilul prin Viena

Iată-ne ajunși și la ultima parte a povestirii "Cu copilul prin Viena". După ce am lălăit-o cu diverse informaţii despre mâncare, vreme, zbor şi cazare, să trecem şi la lucruri practice: ce naiba poţi face cu odrasla pe Strasse? Ca să nu pierdem vremea inutil, m-am gândit să vă fac un top al distracţiilor de care am avut noi parte.

Aşteptând mâncarea la Schnitzelwirt, împreună cu Druken

Locul VI

Pe ultimul loc se află, culmea, Morning Exercice de la Spanish Riding School. Numai numele sună super pompos şi totuşi e un fâs destul de mare şi de scump. Propriu-zis, dai 28 de euro per familie (doi adulţi şi un copchil) şi te uiţi la câţiva cai ce se învârt într-o sală frumoasă de la Hofburg pe muzică de Strauss. Caii sunt superbi, muzica şi ea, interiorul e minunat, dar învârteala durează două ore (noi am rezistat doar una) şi nu se întâmplă nimic. Cică s-ar întâmpla mai mult la performance-ul de mai pe seară, dar acolo biletele sunt absolut exagerat de scumpe. Adică ceva cam la o sută de euro de căciulă.

Locul V

Pe locul doi de la coadă a fost Schmetterlinghaus-ul din Burggarten. Sau, mai pe româneşte Casa cu Fluturi. Pe vremea mea (adică acum vreo zece ani), aici puteai vedea o mini-seră în care zburau nestingheriţi numeroşi fluturi mari şi multicolori, legănaţi de triluri de păsărici ce-şi fâlfâiau aripioarele pe la nasul vizitatorilor. Acum, keine păsărică, au rămas doar vreo 10 fluturi mari şi vii şi vreo 20 morţi, care şi-au dat ultima suflare lipiţi pe geamul ce dă spre grădină.

Locul IV

Locul patru o să vă surprindă, dar la noi a fost Parcul de distracţii de la Prater. E drept că fie-mea e cam fricoasă şi a rămas traumatizată de un mini montagne russe în care s-a dat cu ta-su. Habar nu am de ce s-a speriat, că era super benign, dar deh, ei nu i-a plăcut şi gata. I-a plăcut în schimb în Casa cu surprize unde s-a plimbat prin camera oglinzilor, a trecut pe podul mişcător, a intrat în încăperea cu pereţii strâmbi. In fine, de acolo a ieşit veselă nevoie mare. Ar mai fi vrut să călărească un ponei, dar ar fi trebuit să se descurce singură, fiindcă nu am văzut niciun însoţitor. În rest, erau multe case ale groazei şi multe drăcovenii pentru sinucigaşi.

Ne apropiem vertiginos de primele locuri în topul meu pentru 5 zile la Viena.


Locul III

Antepenultimul loc revine în ropote de aplauze aşa numitei Haus der Meeres, un Aqua Terra Zoo din centrul Vienei. Este super fain, aveţi vreo 7 etaje de peşti, reptile, corali şi multe alte nevertebrate la care se adaugă o grădină pe două etaje cu un pic de faună şi floră tropicală, inclusiv nişte maimuţele minuscule cu ochii mari şi codiţe lungi. Exact la intrare găsiţi un acvariu cu peşti roz pe care copiii pot pune mâna.

Locul II

Medalia de argint i-am acordat-o unui muzeu. Este vorba de Casa Muzicii (Haus der Musik) de pe lângă Hofburg. Nu vă imaginaţi că Ana a devenit pasionată de muzica clasică de când s-a apucat să cânte la pian. Muzeul ăsta este făcut pentru copii. Totul este interactiv. Te joci cu nişte zaruri uriaşe şi compui propria ta melodie, asculţi la căşti simfonii celebre şi apoi îţi arată remixul pentru discotecă, ai o sală ce imită o sală de concert şi unde poţi vedea pe ecran concertul de Crăciun cu Orchestra Simfonică din Viena, ai sala sunetelor unde afli inclusiv ce aude un bebeluş în burta mamei şi la piece de resistance este momentul în care ești invitat sa te joci de-a dirijorul. Ai un ecran, 6 partituri și o bagheta cu senzor și poți începe să dirijezi orchestra din faţa ta. Faza este că orchestra aia cântă exact după cum mişti tu băţul.  Dacă te descurci lamentabil, la un moment dat te trezești că se ridică în picioare (pe ecran) concert-maestrul și începe să urle la tine că eşti vai de capul tău și că ar trebui să te laşi de dirijat şi sa faci altceva în viaţă! Ana a fost pe jos de râs la faza asta!

Întrând în Schonbrunn

Locul I

Şi acum number one pe lista noastră: Zoo de la Schonbrunn! Păi cum să nu fie numărul unu dacă am văzut acolo pui de koala, ursuleţi panda, rinoceri, hipopotami, foci, pinguini, maimuţe şi elefanţi? Cum să nu înnebuneşti de bucurie când eşti lăsat să te plimbi în volieră printre papagali şi alte păsărici? Cum să nu baţi din picioare de bucurie când vezi un leneş de pădure fix în faţa ta, dormind în vârf de pom sau când un îngrijitor se apucă să cântărească chiar sub ochii tăi un puiuţ de tatu? Grădina e frumoasă, e mare, toate animalele au un spaţiu exterior bine amenajat, nu par atât de triste ca cele de la noi. În plus, dacă e o zi frumoasă afară, merită să vă plimbaţi şi prin parcul imens de la castel. Este absolut spectaculos.

La zoo: exponatul Ana

Ce am mai fi vrut să facem şi nu am reuşit. Am fi vrut să mergem la Schonbrunn pentru turul destinat copiilor, dar are loc doar în weekenduri, iar cum noi n-am ştiut, l-am ratat. Şi ar mai fi fost Strudel Show, unde ești invitat în fosta bucătărie imperială să asişti la fabricarea unui adevărat ștrudel vienez, iar copiii sunt lăsați să încerce să facă şi ei unul, cu mâinile lor.

Îmi pare rău că vremea nu ne-a îndemnat să ne plimbăm prin parcuri şi grădini care sunt multe şi frumoase. Am fi vrut să mergem să dăm o raită pe malul Dunării, dar nu vreau să-mi imaginez cum ar fi bătut vântul acolo, dacă în oraş ne cam lua pe sus.

Una dintre plimbări

Para concluir: dacă vă tentează o escapadă la Viena, musai pe vreme bună. Părerea mea!

P.S. La cererea telespectatorilor, iată şi pardesiul de acum două posturi:

Înapoi în Bucureşti, purtând suvenirul

7 comentarii:

Orin spunea...

Foarte utile informații, am citit toată seria. Dacă reușesc să mai ajung la Viena, sigur voi avea nevoie!
Ce mișto e poza cu Ana în hublou, era la Zoo ca să poată vedea mai bine animalele?
Și... fotografia mea preferată este cea cu tine și Ana pe stradă! :)

Ioana spunea...

Hublourile alea erau amenajate in spatiul destinat rozatoarelor mici, astfel incat puteai sa-ti itesti capul de sub pamant, exact ca ele.

g.cojocaru spunea...

sa porti sanatoasa pardesiul.
Foarte utile informatiile. Speram sa va calcam si noi pe urme.. dar astept sa mai creasca piticii...

A spunea...

superb pardesiul:)

ioana spunea...

Multumesc:)

Anonim spunea...

Frumos.
De ce v-a taiat picioarele in poza din Viena ?

Ioana spunea...

N-am fost cuminti:))

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes