miercuri, 9 noiembrie 2016

Cum stați cu optimismul?

Nu mai e timp (și nici rost) să facem vreo comparație, așa că o să amintesc, pe scurt (că iar, nu are sens să intrăm în prea multe detalii) ce și-a propus omul ăsta să facă. Adică Trump, că despre el tot vorbim și se pare că tot vom vorbi.

Hai să o luăm metodic, pe capitole, așa cum a făcut Le Figaro și să vedem cam cum vor arăta lucrurile când sceleratul ăsta, pardon, individul ăsta, va ajunge acolo unde și-a propus. Să luăm, de exemplu, terorismul. Pe care Trump vrea să-l distrugă, chiar și printr-un pact cu Kremlinul. E drept că Putin nu pare la fel de cretin, pardon, inconștient, ca Trump, așa că nici el nu cred că și-ar dori o ființă atât de dezechilibrată și de schimbătoare la Casa Albă. Dar, vorba francezului il faut faire avec și asta se va și întâmpla. Mai departe. Cică vrea să mărească efectivele armatei americane, să nu primească picior de sirian în State și își propune să limiteze accesul tinerilor la Internet ca să lupte împotriva recrutărilor on line operate de ISIS. Buuuun. Credeți că e groasă treaba? Stați să trecem la imigrare. Cică vrea să ridice un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul și să înăsprească politica de acordare a vizelor. Cred că dacă ar putea să nu mai acorde deloc, ar fi extrem de fericit.

Pe parte de comerț, omulețul ăsta dus cu pluta zice că China, Japonia, India, Mexicul și Vietnamul lezează interesele SUA pentru că își închid piețele pentru produsele americane. Iar cum domnul nu-și vinde țara și dorește produse "made in SUA", își propune să instaureze niște bariere tarifare la adresa produselor chinezești și să suprataxeze firmele americane care își mută fabricile în alte părți. Mai mult, și-ar dori chiar să renegocieze acordul de liber schimb cu Canada și Mexicul. La el acasă, promite șase săptămâni de concediu de maternitate (Hillary promite douăsprezece), dar oricum discursul lui la adresa femeii e ceva de speriat. Trump vede în educație o problemă personală și dorește ca americanii să aibă libertate absolută atunci când aleg tipul de învățământ pentru copiii lor (și am văzut cu toții ce bine știu să aleagă). Să mai zicem că susține dreptul de autoapărare cu arme de foc și nu e de acord (nici nu e de mirare) cu o verificare a antecedentelor judiciare și medicale a deținătorilor de arme. Cam asta ar fi pe scurt dorințele acestui fost star de telenovelă live.

Să mai zicem doar că alegerile astea vin după un Brexit, după o lovitură de stat în Turcia, pe fondul unei crize economice mondiale, în paralel cu lupta contra ISIS și lista e încă lungă. Probabil că în curând ne vom confrunta și cu un val de refugiați americani.

Așadar, cum ziceați că stați cu optimismul?




0 comentarii:

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes