Cu echipa de la Krambousa |
Oamenii ăştia care cu zâmbetele lor, cu felul lor de a te întâmpina, de a te răsfăţa, de a te întreba, de a-ţi oferi, de a-ţi arăta, m-au făcut să mă simt fericită, sătulă, importantă şi-n siguranţă. În sfârșit, mâncatul în oraş nu a mai fost o aventură, nu a mai fost un joc al nervilor. Gata cu zâmbetele forţate ale chelnerului care se face că nu te vede, deşi tu dai din mâini de vreo 5 minute, gata cu feţele de masă folosite şi cu pete, gata cu feliile de pâine plătite la bucată şi cu apa plată la preţ de contrabandă. Gata cu friptura nefăcută, cu cartofii sleiţi, cu salata asortată trântită într-o farfurioară unde nu poate fi amestecată, gata cu ţara lui nu avem, nu mai e, nu pentru tine, nu se poate. Şi mai ales gata cu preţurile piperate ca să nu păţiţi toate cele de mai sus.
Din ce mi-au povestit ăştia de fac turism prin Thassos, la ei regula e una singură: fă tot ce ştii tu mai bine, ca la anu' să vină omul tot la tine! Şi pentru asta fac pe dracu' în patru: te întâmpină cu o carafă de apă rece (în condiţiile în care în Thassos apa de la reţea nu e potabilă), îţi aduc pâine de casă, tăiată în felii groase, puse pe grătar şi stropite cu ulei de măsline, îţi povestesc ce peşte proaspăt au în fiecare zi şi dacă nu te laşi convins, se oferă să-ţi scoată oasele la bucătărie (şi uite aşa au făcut-o şi pe o sclifosită ca mine să mănânce peşte), îţi dau desert pe gratis şi te lasă să-i cumperi copilului atâta cât poate el să mănânce, îţi explică, îţi arată, nu te uită, nu se strâmbă când ceri o porţie la doi oameni, nu dau ochii peste cap, nu-ţi stau în coastă, dar apar când e nevoie, îşi cer scuze dacă au greşit şi mai ales te respectă pe tine şi mâncarea pe care o mănânci. Şi ce mâncare: felii de dovlecei tăiate subţire, prăjite în ulei şi cu sos de usturoi, brânză feta pe un pat de roşii, presărată cu cimbru, învelită în folie de aluminiu şi băgată la cuptor, sardine la grătar, salată de vinete cu ardei roşu şi feta, vinete împănate la cuptor şi câte şi mai câte -- şi ce de peşte, bun și proaspăt, scos sub ochii tăi de sub o pătură de gheaţă şi trântit pe plită pe un pat de mirodenii şi ce de salate şi de sosuri şi de legume stropite din belșug cu ulei de măsline făcut chiar de familia patronului.
Pe el îl cheamă Dimitris, are plete, cam 45 de ani, o nevastă pe care nu se sfieşte să o pupe de faţă cu clienţii, umblă cu o cămaşă albă cu o dungă albastră pe guler, are un zâmbet cât toată insula, serveşte cot la cot cu băieţii lui şi nu înţelege de ce în România ospătăriţele se îmbracă în fuste scurte, de parcă omul n-ar veni la masă, ci la altceva! Ne-a povestit toate astea într-o seară, când s-a aşezat ca de obicei, cu noi la masă, ca să ne ia comanda. Că deşi terasa era plină, iar mesele se înşirau până pe malul mării, oamenii ăştia de la Krambousa aveau întotdeauna timp de tine. Fugeau ca nebunii cu tăvi pline, alergau încoace şi-ncolo cu farfurii şi carafe, ocoleau copii şi pisici, luau şi dădeau bani, dar dansul lor agil şi acrobatic se oprea brusc la un simplu ridicat din mână al omului flămând ce urma să ceară de mâncare. Atunci, ospătarul lăsa tot, îşi lua carneţelul, îşi trăgea un scaun cu tine la masă şi te asculta, te sfătuia, îţi explica de multe ori prin semne, îşi nota chiar cuvinte din limba ta pentru data viitoare şi apoi, când vedea pe faţa ta zâmbetul mulţumit al omului ce ştie că totul va fi just perfect, îşi relua dansul nebun printre mese.
Şi de fiecare dată, zece zile la rând, prânz şi seară, a fost perfect. Pentru o sumă ce nu a depăşit 120 lei, noi trei am fost hrăniţi, răsfăţaţi, curtaţi, respectaţi. Am fost fericiţi.
8 comentarii:
Uuueeeiii, așa un dor mi-ai făcut de Grecia cu postările tale, și de taverna din Fourka (asta e în Halkidiki) unde obișnuiam să mîncăm. Of!
Într-adevăr, e o bună alegere fidelizarea pentru un local, își aduc aminte de tine și ești tratat foarte bine!
Cum a fost drumul pana in Halkidiki? Am auzit povesti destul de nasoale cu politistii bulgari, mai ales in jurul Sofiei. Voi ati fost cu masina?
Am fost cu mașina de două ori în Halkidiki, o dată la Paralia Katerini. Cu autocarul de vreo două ori. Fără incidente cu adevărat semnificative. Drumul e bun cam peste tot. O singură dată ne-a oprit poliția pentru o depășire a limitei de viteză (discutabilă, că au un stil să pună limitele de viteză fără a mai afișa unde încetează restricția). Nu în jurul Sofiei, undeva aproape de granița cu grecii. Momentul șpagă.
De astfel de momente ne e și noua frica. Nu prea știm cum sa punem problema, ne tot gândim sa nu dam peste vreun polițist cinstit:)
Nu eram eu la volan, eram cu niște prieteni, s-au descurcat ei, eu nu m-aș fi simțit în stare de treaba cu șpaga.
Oau! apa nu era potabila in Thassos??? damn, de-abia acum aam flat. Cei de pe insula ne-au zis ca e ok... si mie (suferind de gastrita) mi s-a parut ok. Apa din Bucuresti, de ex, nu o pot bea (dupa ce am baut de 2-3 ori, am niste arsuri groaznice).
La Krambousa am ajuns intr-o zi aglomerata si am plecat dezamagiti, dar o sa-i mai dam o sansa cand mai ajungem acolo :)
Si eu am baut apa de la robinet inainte sa aflu ca pe insula nu e potabila. Cat despre Krambousa, noi am fost super incantati, poate i-ai prins intr-o zi proasta?
Da, la Krambousa am ajuns intr-o zi sa mancam la pranz. Tot atunci a poposit si un autocar plin de elevi de clasa... a 5-a? Noi ne-am facut mici si ne-am primit comanda abia dupa ce si le-au primit ei pe-ale lor... probabil pregatite din timp...
In plus nici nu am avut inspiratie in ziua respectiva, am comandat niste feluri cu care nu eram obisnuiti, iar fata noastra era intr-una din zilele de greva a foamei...
(d, hubby of Xel)
Trimiteți un comentariu