duminică, 26 mai 2013

Intoleranța se învață

Disclaimer: acesta este un blog post scris de soț.

Avem un vecin care, din motive care îl privesc, apare tot timpul cu câte o negresă. Nici nu ştiu sigur dacă e aceeaşi care îşi tot schimbă aspectul sau mai multe diferite. Nici nu contează. Însă este o imagine inedită să vezi bântuind printe blocuri un acelaşi personaj la braţ cu câte o negresă.

Ei bine, astăzi am trecut pe lângă una dintre negresele în speţă şi mi-am amintit de un moment amuzant mai vechi. Mă întorceam cu Ana din parc acum vreo trei-patru ani; copilul avea deci vreo patru ani. Era vară, asta ştiu sigur. Și ne intersectăm cu o astfel de negresă, care se întorcea singură probabil de la cumpărături prin cartier; Ana nu mai văzuse până atunci negri decât eventual în desene animate. Trecusem cu vreo trei metri de doamna respectivă, când Ana mă trage de mânecă şi-mi şopteşte:
- Tata, ai văzut-o pe doamna aia?

Eu zâmbesc cu jumătate de gură, ştiind ce urmează, şi pregătindu-mi în cap discursul ăla cu suntem-cu-toţii-la-fel-culoarea-pielii-nu-contează, blablabla, ca să-mi educ copilul cum se cuvine. Însă de data asta a fost rândul meu să învăţ ceva:
-  Da, am văzut-o. Ce-i cu ea?
-  A ieşit afară în papuci!
Lăsând la o parte aspectul de banc al poveştii, morala e simplă: nu ne naştem intoleranți, ci învăţăm asta. Prin urmare nu este nevoie să le tot ţinem celor mici lecţii de toleranţă pentru că ei nici nu ştiu cum ar putea fi altfel. Însă, dacă nu suntem atenţi, ajung să înveţe. Şi e păcat.

3 comentarii:

Alexandra Albu spunea...

Genial! A iesit afara in papuci :)))) Cand avea Mara 2 ani si eram in Grecia intr-o piata, la una din tarabe vindeau niste africani. Din aia de nu ii vezi noaptea decat daca rad. M-am gandit imediat ca ea o sa se sperie, era aglomeratie, tipul era foarte inalt si masiv. Ne-am holbat la niste chestii acolo, iar el a venit langa mine sa rada la ea. La care ea a inceput sa repete "papata, papata"...era cuvantul care desemna "sapca". Tipul avea o sapca maricica pe chelie. Copii nu baga de seama culoarea decat tarziu. Acum cateva luni de abea, la 6 ani, m-a intrebat de ce unii oameni sunt negri.

Anonim spunea...

Eu nu prea am vazut intoleranta fata de negri(o singura data , prin 94, un tip destept si educat, dealtfel, a spus ceva de genul"uite-o si pe cioara aia")!Am ramas masca si,sincer,de atunci n-am mai auzit asa ceva.Am avut colegi
arabi dar n-am auzit niciodata rautati gratuite la adresa lor.Nici fata de asiatici n-am auzit niciodata nimic.Chiar as fi curioasa daca exista vreun negru in Romania care sa spuna ca s-a simtit vreodata jignit de vreun roman pe considerente coloristice.

Anonim spunea...

Mare dreptate ai, Bogdan. Şi eu am învăţat această lecţie de la băiatul meu.
S.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes