duminică, 6 noiembrie 2011

Tur de Paris

V-am promis că revin cu amănunte despre cum să petreci cu copilul la Paris. Distracţii sunt multe, e de ajuns să vă uitaţi un pic pe net şi o să vedeţi că oraşul propune o sumedenie de chestii pentru pitici. Totuşi, dacă vrei să vezi și tu, ca om mare, câte ceva, nu numai grădina zoologică (habar nu am cum e) sau parcuri (sunt multe de tot, frumoase şi dacă e timp și vreme bună, chiar merită), atunci luaţi-vă după mine.

Primul lucru: Tour Eiffel. Seara, pe întuneric, când e luminat feeric. Lăsând la o parte rima (fără voie), trebuie văzut. Ana a rămas mută de uimire când l-a văzut de la poalele lui. Priveliştea e impresionantă; cozile și ele. De-aia e bine să mergeţi seara, că parcă nu e aşa nebunie. Noi am urcat cu liftul până la nivelul 2. Se poate și până sus, dar e foarte sus şi nu ştiu dacă vedeţi ceva concret din Paris. Dacă prindeţi şi ora fixă în turn, începe să lumineze ca nebunul, ca şi cum o hoardă de licurici s-ar fi abătut asupra lui. Noi asta am făcut în prima seară, mai bine zis pe la 23:00.

Nu ştiu ce să vă sfătuiesc pe cei care vreţi să vizitaţi monumente şi muzee. Puteţi să vă hazardaţi cu cei mici, dar e posibil să fie storşi de oboseală încă de la coadă. Căci la Paris se stă la coadă mult. Personal, am preferat plimbări pe străzi şi admirat monumente pe dinafară. Ca de exemplu Sacre Coeur. Ana a fost fericită să alerge pe scări, e drept că ar fi fost şi mai fericită dacă am fi dat-o în caruselul de la poalele catedralei ( este unul, dar nu ştiu preţul) sau dacă am fi luat funicularul până în vârf (este unul, dar, din nou, nu ştiu preţul). După poze, duceţi-vă în Place de Tertre. Copilul poate să caşte gura la artiştii ambulanți, iar voi la decorul ce te duce cu gândul la Edith Piaf şi alţii ca ea. Tot acolo este şi bistroul din Amelie Poulain.

După ce coborâţi la poalele colinei Montmartre, puteți să mergeţi spre Luvru, spre Operă sau spre Place Vendome. Cu metroul e destul de complicat, aşa că eu recomand un autobuz. Noi ne-am luat un abonament Paris Visite pe 6 zone. Scump, dar ai toate mijloacele de transport incluse, plus RER pentru aeroport și Disney.

Revenind la autobuz, noi l-am luat până la Luvru unde am lăsat odrasla să zburde în voie în Jardin de Tuilerie. Minunat: are labirint din boscheţi, statui pe care să se caţere, patiserie de la Paul, porumbei şi ciori de fugărit, vin fiert la terase, carusel (ştiu, sunt enervanţi francezii cu caruselele lor, dar sunt peste tot), scaune pentru odihnit picioare. Am traversat grădinile până am ajuns la Place de la Concorde. După nişte poze, am luat-o pe bulevard spre Place Vendome, alte poze, apoi ne-am îndreptat către Rivoli. Este zona cu toate magazinele accesibile. Adică astea de la noi, gen H&M, sau Zara sau C&A, dar cu preţuri mai mici. Buuun. Pe Rivoli, mergeţi să aruncaţi un ochi şi la Hotel de Ville, frumos, numai bun de făcut poză. Puteţi apoi să traversaţi gârla, pe malul celălalt al Senei şi să daţi o raită prin Cartierul Latin. Animat, plin de restaurante, de artişti ambulanţi. Noi am picat peste nişte păpuşari şi Ana a rămas lipită de un stâlp cu ochii la ei. În Cartierul latin e şi Jardin de Luxembourg: noi nu am ajuns, habar n-am de ce. Dar e frumos, spațiu mult de alergat, flori, bănci unde poți mânca un sandvici.

Acum, să ne înțelegem: nu trebuie să mergeţi toată ziua fără pauză. Deși tendinţa mea cam asta era.  Dar azi vă spun ce am văzut noi şi zilele viitoare trec şi la sugestii de restaurante şi meniuri.

După ce am bănănăit toată ziua prin partea de Paris între Luvru - Les Halles - Notre Dame şi Cartierul Latin, seara ne-am dus pe Champs Elysees. Nu merită să faceţi shopping pe-acolo. Atenţie că e şi un ditamai magazinul Disney, aşa că încercaţi să-i arătaţi copilului Arcul de Triumf din faţă până trece pericolul. Dacă sunteţi pasionaţi de cărţi, muzică și filme, puteţi să aruncaţi un ochi la Virgin. Super magazin, iar Ana a fost fericită să asculte muzică la căşti.
Tot în zona e şi podul Alexandru III, foarte frumos, merită văzut, ca şi Grand et Petit Palais, măcar pe dinafară.

Ce am mai încercat noi să facem şi ne-a ieşit pe nas a fost  o vizită la Cite des sciences. Ideea e super faină. Un centru imens cu spaţii dedicate feluritelor ştiinţe. Propriu zis, te plimbi pe două etaje prin camere și cămăruţe cu experimente. În plus există un spațiu doar pentru copii şi ăla împărțit pe două grupe de vârstă. La toate astea se adaugă un cinematograf 3D, un altul tot 3D, dar unde se mișcă sala sub tine și un Planetarium. Şi atunci ce mama mă-sii nu ne-a plăcut, o să întrebaţi? De exemplu, faptul că am stat la coadă vreo două ore şi că nu mai erau locuri disponibile la Cite des enfants. Că cinema-ul cu sala mişcătoare era închis pentru lucrări şi că la Planetarium nu ne-au spus că putem lua căşti dacă vrem traducere.  În concluzie, am fost nişte fraieri că nu ne-am documentat înainte pe net, că nu ne-am luat bilete on line şi că ne-am dus duminica la prânz. Data viitoare vom face altfel. Că de meritat, merită!

Ce am mai fi putut să facem cu Ana şi nu am apucat: o plimbare cu bateau mouche.  De preferat seara, când totul e luminat şi deci mai distractiv pentru cel mic. Şi o plimbare cu open bus. Doar că de obicei, agenţiile care vând bilete la autobuzele astea îţi oferă un program pe toată ziua, cu pauze de poze. Aşă că dacă vreţi să fiţi trambalaţi prin Paris la etajul superior, cu pletele în vânt, go for it. Dar până seara nu mai pui piciorul jos decât în mod organizat.

Cam asta am făcut noi în două zile de Paris. Ah, era să uit! Dacă vă interesează cărţi şi credeţi că puteţi să le căraţi pe avion, duceţi-vă în zona Halelor. Sunt librării care vând cărţi şi albume la preţuri super OK, afară la tarabe. Eu i-am luat Anei trei cărticele cu 9 euros în total, iar soțul şi-a luat un album de artă cu 10. Şi dacă tot sunteţi în cartier şi aveţi un copil mărişor de mână, duceţi-l şi arătaţi-i atelierul lui Brâncuşi de la Pompidou, măcar ca idee.

Gata pentru seara asta. Vă rămân datoare cu amănunte despre ce şi unde să mănânci în Paris.

1 comentarii:

Luminita spunea...

f tare, chiar ca revin la tine pe blog (si) cand plecam la Paris, in ce secol va fi asta, nu stiu!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes