miercuri, 22 octombrie 2014

Şchiopul

A căzut în faţa mea. Nici dacă aş fi întins mâna spre el nu aş fi avut timp să-l prind. Acum stă aici, chiar sub ochii mei şi mişcă încet dintr-un picior. Nu pare trist. Nici măcar speriat. Pare mai degrabă încurcat în propriile-i membre. S-a aşezat pe margine şi parcă aş zice că mă descoase cu privirea. Mă întreb oare ce vede. Oare cât vede din ce-i de văzut şi nu e pentru toată lumea.

De vreo câteva zile, capul meu este plin de un ditamai noiembriele. Îmi miroase a pământ reavăn, dovleac copt şi croisante calde. Musai. Da, ştiu, iar începe, o să ziceţi. Nu am terminat niciodată, o să vă zic eu. Într-o zi, poate o să povestesc. Nu ştiu dacă tot aici sau în altă parte. O să vă zic povestea lui noiembrie şi lui a fost odată. Şi de atunci, când vine cu soare d-ăsta molcom şi frunze foşnitoare şi pământ umezit de prea multă materie moartă şi putrezită, când vine aşadar cu totul şi dintr-o dată, apăi mie îmi miroase a croisante. Şi a cafea cu lapte. Nu ciocolată. Cafea. Neagră, fără zahăr, turnată în boluri mari şi fără toartă pe care-ţi încălzeşti palmele când ţi le apropii de buze.

Se uită în continuare la mine cu aceeaşi privire golită de expresie. Pare că ţăcănitul degetelor pe taste nici nu-l sperie, nici nu-l intrigă. Stă ca prostul lângă mine, căzut de nu se ştie unde, direct în faţa mea. O fiinţă mică şi prăpădită, biet păianjen cu şapte picioare bune şi unul damblagit pe care-l trage după sine precum unii îşi târăsc bătrâneţea şi alţii amintirile. Mă uit la el şi întind mâna. Se fereşte. Ce prost, îmi zic, şi-mi păstrez toată tandreţea pentru mine.


2 comentarii:

Lorelei spunea...

Aoleu, era sa cad de pe scaun...pune si tu un disclaimer pentru astia ca mine cu arahnofobie grava, ca altfel risti sa ne ai pe constiinta. Si nu exagerez, zau, acum 3 zile facui o criza de nervi si plans de juma de ora dupa ce mi-a umblat un nene de genul asta prin fata cand am vrut sa deschid frigiderul :(

Ioana spunea...

Scuze! Era un miriapod minuscul si beteag:)

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes