miercuri, 12 septembrie 2012

Sinonimul cuvântului nicovală, sau cum distrugi plăcerea de a citi

Dragii mei, astăzi vom vorbi despre uciderea din faşă a dorinţei de a citi. Procedura e relativ simplă şi cu o rată foarte mare de succes în şcolile din România.

Se ia aşadar una bucată puradel de vreo 7 ani, se bagă la şcoală, se chinuie vreun an de zile cu scris şi citit şi când vine în sfârşit vacanţa mare, pac, îi tragi în moalele capului cu ditamai tema pentru vară. Pentru a-şi atinge scopul, tema trebuie să fie stufoasă, să necesite mult timp, să nu presupună nimic distractiv şi să distrugă sistematic ziua de vară şi nervii părinţilor. Ah, şi pentru puncte suplimentare trebuie să fie şi inutilă sau, şi mai bine, imposibil de rezolvat.

Iată un exemplu: ce-ar fi să-i punem pe ăştia mici ce tocmai terminară clasa I să citească peste vară poveştile lui Creangă, Ispirescu şi Delavrancea? Dar nu d-alea repovestite, ci în original, cu toţi pârdalnicii şi smotoceii şi alte d-astea de le studiarăm şi noi prin liceu. Şi ca să fim siguri că odrasla chiar va face ce i s-a spus, o obligăm să copieze din poveste nişte cuvinte bine alese de Doamna şi apoi să le găsească sinonime. Iată o listă de astfel de cuvinte: blazon, steag, brazdă şi, pour la bonne bouche, unul cu care copilul va fi cu siguranţă făcut KO: nicovală.

Dacă nici după această temă copilul dumneavoastră tot nu s-a scârbit de ideea de a citi, nu-i nimic, şcoala noastră vă vine în întâmpinare, propunându-i spre lectură o frumoasă şi emoţionantă povestire. Cică ar fi scrisă de Delavrancea, iar subiectul este menit să ţină copilul departe de cărţi mult timp de acum înainte. În mare e vorba de un băieţel sărac cu o mamă bolnavă şi care, în noaptea de Crăciun, se duce să colinde ca să facă rost de nişte bănuţi pentru lemne. Şi cum se chinuie el aşa să-şi ajute mama, iată că aceasta este răpusă de boală şi de frig. Dar lucrurile nu se termină aici. Autorul povesteşte şi cum vine preotul să o ducă la groapă în timp ce băieţelul plânge şi urlă. Final! Hm, ce ziceţi? Hai că am dat lovitura cu povestea asta. Pe vremea noastră era cu Puiul ăla de era lăsat de izbelişte -- acum a trebuit să trecem la chestii mai serioase, că ăştia mici din ziua de azi nu se mai sperie aşa de uşor cu atâtea desene cu monştrii şi fantome. Dar eu zic că după o astfel de vară la sfârşit de clasă întâi, am reuşit să scârbim suficient copilul ca să intre şi el în rândul lumii şi să urască şcoala aşa cum trebuie şi cum se doreşte.

P.S. Toate exemplele de mai sus sunt adevărate. Le-am aflat ieri de la bunica unui copil din anturajul Anei.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Mda...îmi amintesc când al meu copil era în cls a II-a, si m-am dus să-l iau de la scoală, si toate fetițele din clasă plângeau de sărea cămăsuța pe ele! Motivul? Învățătoarea le-a citit Puiul, cred că tot de Delavrancea e...sțiți voi...ăla cu puiul de pasăre care în final moare înghețat. Ce-i drept, învățătoarea nu prea avea ce să facă, textul era în programă. Oricum, asteaptă-te si la altele, o să vină La Vulturi, cu bebelasul pe care l-au mâncat vulturii de viu....

Ioana spunea...

Ah da, pe ala îl uitasem!

Orin spunea...

Să te mai sperii și eu? Da, și Arin s-a întristat teribil cînd au avut Puiul. În plus, mai aveau o poezie optimistă (Șt. O. Iosif oare?) cu niște colindători care vin să ureze la o casă unde o fetiță e moartă în casă ceva de genul... Groaznic! În plus, pregăteștete sufletește și pentru limbajul minunat din versurile lui Alecsandri. Îmi permit să citez statusul meu de pe FB din 25 august: "Cuget la ce îl va ajuta pe Arin să își stîlcească limba citind poeziile lui Alecsandri, cu scrierea demult ieșită din uz, că mie mi s-au încolăcit și ultimii neuroni ascultîndu-l și corectîndu-i greșelile..."
A, și foarte tare aia cu sinonimul cuvîntului nicovală, l-ați găsit? :)

ioana spunea...

N-are sinonim!

Bogdan spunea...

Ba are: ilău. Evident, e un cuvânt pe care l-am aflat adineauri din DEX şi pe care regret profund că nu l-am aflat în clasa I.

Bogdan spunea...

Pe de altă parte, stând strâmb şi judecând drept, mi-am dat seama că poate învăţătoarea e mai înţeleaptă decât credem noi. Alegând un cuvânt care are un sinonim pe care nu-l ştie practic nimeni, a oferit părinţilor oportunitatea de a arăta copiilor cum să caute într-un dicţionar. Sau (dacă părinţii nu-i învaţă explicit pe copii cum să caute ei înşişi) le-a oferit copiilor măcar oportunitatea de a afla ce face un adult când nu ştie suficiente lucruri despre un cuvânt (i.e. caută în dicţionar).

ioana spunea...

Nu m-am gandit la asta. Eu m-am gandit doar ca invatatoarea nu e niciodata mai desteapta decat credem noi:))

Anonim spunea...

Asa mi-au distrus mie placerea de a citi in scoala.

Ioana spunea...

Nu esti singura, din pacate.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes