marți, 14 iunie 2011

Câteva zile

Am lipsit. Câteva zile. Din Bucureşti şi de pe blog. Am plecat cu totul, la ţară. Cu fetele mele. Doar cu ele. Trei generaţii sub acelaşi acoperiş unde acum şi-a făcut cuib o familie de rândunele. Pentru prima dată - eu, mama mea şi fetiţa mea, singure şi împreună. O să vă am numai pentru mine! spunea fiecare din noi în gând. Mai puţin Ana care încă e la vârsta la care îşi spune gândurile cu voce tare.

Mama mă lasă să dorm dimineaţa. Mă lasă să citesc seara. Îmi face cafeaua. Îi face Anei clătite. Și toate poftele. Ştie cântece şi spune poveşti. Nu mă lasă să intru în bucătărie. Nici dacă vreau. Nu se plânge. Dar uneori o doare: un genunchi şi un călcâi.

Am fost la piaţă toate trei. Am luat flori şi cireşe. Am fost şi într-un părculeț. Ana şi-a făcut o prietenă fetiţă şi un prieten căţel. Mama a stat în grădină şi a îngrijit trandafirii. A zis că îi aduc aminte de copilăria ei. A zis asta cu ochii spre Ana. Uneori o strigă pe numele meu. Voi sunteţi la fel pentru mine! zice mama şi întinde braţele către amândouă. Ana vine la mine. O iubesc şi pe buni! spune ea. E la vârsta când îşi spune gândurile cu voce tare. Bunica zâmbeşte. Și îmbătrâneşte. O doare genunchiul şi călcâiul. Dar dimineaţa se scoală prima şi face cafeaua. Și o ia pe cea mică la ea să mă lase şi pe mine să mai dorm. Și o ţine strâns în braţe. Cât mai pot şi cât mai vrea!

Dar Ana vrea la mine. Și la tata. Mi-e dor de el tare, tare! spune ea ce e la vârsta la care complicitatea feminină nu are nicio importanţă. Importantă e familia. Unită şi întreagă.

M-am întors. De la ţară şi pe blog.

2 comentarii:

Theodora Cristez spunea...

Draga Ioana, te admir nu numai pentru ca TE ADMIR, nu numai pentru esti TU, nunumai pentru ca esti MAMA fiicei tale, si FIICA Doamnei tale mame, nu numai pentru ca esti RAC, ci pemtru ca povestile tale sunt o dovada ca oamenii sensibili si Sufletele frumoase se plimba inca libere si, uneori, anonime pentre noi. Toata stima si drahostea mea! (dar tu stiai deja)

Ioana spunea...

Draga Theo, you made my day!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes