joi, 21 martie 2013

Copiii nu au etichete, iar iubirea lor nu are preț

Copiii fara etichete
Să presupunem că aţi avut o noapte proastă, că s-a declanşat alarma la maşina vecinului şi că a ţinut aşa, timp de două ore, că v-a pocnit şi o răceală luată de la colegul de birou, că aţi rămas şi fără bani şi că urmează să plătiţi bona, dar nu ştiţi cu ce, că de dimineaţă ceasul nu a sunat şi că afară plouă şi v-aţi uitat umbrela în metrou. Şi atunci, apare şi el. El, cu problemele lui mici, cu vreun nasture rupt la cămaşa de la şcoală, cu vreo temă nefăcută sau vreun caiet uitat. Cu vreo replică obraznică fără voie. Cu paharul de lapte vărsat din greşeală pe jos sau cu vreo nevoie de care nu aveţi putere să vă ocupaţi. Sau pur şi simplu cu vreun plâns neconsolat care vă sfredeleşte creierul şi aşa obosit. Nu aveţi timp să respiraţi adânc şi nici să număraţi până la zece. Izbucniţi. Simţiţi cum dacă aţi întinde o mână spre el, ea s-ar duce şi ar mătura cu violenţă aerul şi apoi, cine ştie ce ar mai face!

Acum e momentul în care trebuie să ziceţi stop joc! Acum chiar trebuie să vă opriţi. Trebuie să vă faceţi timp să respiraţi şi să număraţi până la zece. Credeţi-mă, o să funcţioneze! Întotdeauna o să funcţioneze! Şi apoi o să vă puteţi gândi în linişte şi la salariul bonei şi la viroza de la muncă, şi la o nouă umbrelă şi la o discuţie cu vecinul. Pentru că altfel tot ce veţi mai putea face va fi să vărsaţi lacrimi amare şi să vă întrebaţi: cum dumnezeu am putut să mă port aşa cu copilul meu? Iar dacă nu o să vă întrebaţi nimic, atunci înseamnă că nici părinţii voştri nu au ştiut să se oprească la timp şi să numere până la zece. Violenţa se perpetuează. Nu are scuze, dar are soluţii. Căutaţi-le, mai ales în zilele proaste! E pentru binele copilului vostru!

În România,  asociaţia Salvaţi copiii ne spune că 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

Acest post face parte din campania Copii fără etichete, demarată, marţi, 19 martie, de către Salvaţi copiii în parteneriat cu bloggerii din România.

10 comentarii:

Anonim spunea...

"Salvati copiii" se ocupa numai de copii de o anumita etnie.Daca investighezi un pic s-ar putea sa constati ca acei copii se bucura de mult mai multe drepturi decat propriul tau copil.
De vacante, spectacole si plimbari chiar nu vrei sa compari, pt ca te-ai simti extrem de frustrata...

B. spunea...

Salvați Copiii, ca orice organizație de felul acesta, încearcă să ajute acolo unde este nevoie. Faptul că beneficiarii acestor programe sunt copiii de "o anumită etnie" este un indicator al calități vieții acelei etnii, iar asta ar trebui să fie un semnal de alarmă în privința discriminării, nu un apel pentru și mai multă discriminare.

Anonim spunea...

Exista copii de romani ,cu parinti care muncesc pe 7 milioane si care n-au vazut un spectacol de circ in viata lor , care n-au fost intr-o tabara la munte ori la mare in viata lor.Fa o raita pe la salvati copiii ca sa vezi copilasii "discriminati",cu cateva sute de grame de bijuterii din aur pe ei ,cum se plimba ei peste tot, cum au after gratuit,cum parinti care n-au muncit in viata lor primesc banii in contul acestor copii, sau mai rau, parintii au cu mercedes si vile cu turnulete si profita de programele astea.
Daca vrei sa ajuti invata-l sa munceasca ,nu-i oferi munca altora fara sa ceri nimic in schimb.
Daca vrei sa dai de pomana nu te impiedica nimeni dar nu face din pomana o sursa minunata de venit pt unii.

ioana spunea...

Daca ai citit cu atentie, nu este o campanie de strângere de fonduri pentru bilete la teatru sau la circ. Este o campanie pentru stoparea violentei. Atat. Si da, ea este organizata de o asociatie destinata copiilor, dar mesajul se aplica pentru orice familie unde, din diferite motive, copiii risca sa fie plesniti, agresati fizic sau verbal. Pana la urma, este in intereseul tuturor sa existe cat mai putini copiii batuti sau chinuiti. Acesti copii se vor face mari si vor ajunge sa se poarte la fel ca parintii lor. Sa ne intelegem: bloggerii nu strang si nici nu doneaza bani prin aceasta campanie, ci doar raspandesc un mesaj.

Anonim spunea...

Ma refeream la organizatia in sine ,stiu ca nu strang fonduri prin blog in momentul asta.Eu stiu organizatia atat, in sensul ca am petrecut cateva zile, de dimineta pana seara la ei si cu ei...si in cunostinta de cauza lucrurile arata altfel...
Du-te si tu,fa un pic de voluntariat,cateva zile cand ai ocazia si gata, un pic de cunoastere in plus nu dauneaza. :)
Nu mai spun ca violenta se stopeaza prin legi ,gandite bine si aplicate bine, nu prin mesaje pe care oricum nu le citesc cei predispusi la asa ceva.

Ioana spunea...

Postul acesta si campania nu sunt despre organizatia in sine. Asta este un alt subiect. Si da, ar trebui gandite niste legi si mai ales ar trebui aplicate, dar din pacate nu exista deocamdata astfel de campanii. Daca vor aparea, fii sigura ca voi participa si la ele. Am facut reportaje despre copiii romi si pot sa spun ca nu i-am invidiat pentru traiul pe care il duc. Nu spun ca nu exista si situatii diferite, exista suficient de multe, stiu si eu, dar repet, asta este o alta poveste despre care nu am scris. Inca:))

Anonim spunea...

Anonim 2 catre Anonim 1

Ma bucur ca ai fost cateva zile voluntar al organizatiei...dar ai vazut doar ceea ce ai vrut...eu sunt voluntar de peste 20 de ani si am ales sa fac asta pentru ca am vazut ca organizatia se ocupa si de copiii abuzati si de copiii saraci din orice mediu si de copiii din institutii si de copiii cu talente deosebite dar cu posibilitati scazute si de .... Pentru a intelege cu adevarat ce face Salvati Copiii nu ajung cele cateva zile....

Anonim spunea...

da ai dreptate cu tot ceea ce zici dar daca esti de peste 20 de ani voluntar la aceasta campanie care ajuta copii esti platit cumva k ajuti?poate k deaia a plekt anonim 1 de la ei k nu il platea pt timpul pe care il acorda......orikm toti copii merita ajutati din toate colturile dar din pacate sunt putini kre i ajuta

Anonim spunea...

da ai dreptate cu tot ceea ce zici dar daca esti de peste 20 de ani voluntar la aceasta campanie care ajuta copii esti platit cumva k ajuti?poate k deaia a plekt anonim 1 de la ei k nu il platea pt timpul pe care il acorda......orikm toti copii merita ajutati din toate colturile dar din pacate sunt putini kre i ajuta

Anonim spunea...

Anonim 2

a fi voluntar inseamna ca faci ceva fara sa fii platit...cand esti platit esti salariat, cu contract sau conventie de munca, NU VOLUNTAR.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes