miercuri, 15 martie 2017

Salată pe șapte zile

Doamnelor și domnilor, stimați cititori, după ce ieri vă spuneam să vă lăsați de fumat (mă rog, nu vă spuneam chiar așa, dar eram prin zonă) , astăzi vă spun ce să mâncați. Nu, glumesc, nu mi-aș permite să încep să dau sfaturi, dar totuși, o să împărtășesc cu voi o găselniță franțuzească în de-ale gurii: salatele. Cele mai simple, mai banale salate, dar care, în Hexagon, sunt servite pe post de antreu și deci ajung să te facă să te înfigi în felul principal cu burta pe jumătate plină. In concluzie, nu doar că mănânci legume crude la fiecare masă, dar ajungi să te saturi mai repede, cu alimente cât se poate de sănătoase. In mare, aveți nevoie de aproximativ 5-7 rețete de salate pe care să le rulați de-a lungul unei săptămâni.

Prima pe care v-o propun: banala salată verde. La care adăugați un sos de vinaigretă (ulei de măsline, oțet, sare, piper), niște semințe și...un ou fiert tăiat în patru. Sigur, asta este salata de bază. In funcție de dispoziție, de sezon și de ce aveți prin frigider puteți, la o adică, să o transformați chiar în fel principal.

Să zicem că luni, înainte de o friptură de curcan cu castane și gratin de țelină (da, da, chiar există așa ceva, dar se face din tulpinile de la apio, nu din rădăcină) v-ați deschis apetitul cu o salată verde. Marți, ați putea, de exemplu, să faceți o salată simplă, de castraveți. Ii tăiați pe lung, scobiți miezul cu sâmburi, îi tăiați rondele și îi împrieteniți cu niște ulei de măsline, două linguri de oțet, un pic de sare, un vârf de cuțit de piper și doi, trei căței de usturoi zdrobiți și...gata!

Pentru miercuri, vă propun o salată de morcov. Se dau doi, trei morcovi pe răzătoare, se stropesc cu ulei de măsline, se adaugă niște oțet, un pic de sare și de piper, se zdrobește niște usturoi, se toacă o eșalotă mică (se găsesc la Lidl, Mega sau Carrefour), se adaugă un pic de pătrunjel tocat și niște semințe și rezultatul poate să constituie el însuși o cină.

Joi, ați putea încerca o salată de andive. Le spălați, le tăiați și le aruncați într-un castron în care ați amestecat două linguri de ulei de măsline cu o lingură de muștar și cu zeama de la o jumătate de lămâie, plus sare și piper și c'est tout! Pentru vineri vă propun o salată de roșii cu ceapă roșie, puțin usturoi și pătrunjel cu un dresing simplu de ulei de măsline și sare.

Sâmbătă, că tot e weekend și oamenii simt nevoia de ceva mai special, ați putea încerca o salată caldă de praz. Luați câteva fire de praz, le curățați și tăiați în bucăți de câțiva centimetri pe care le aruncați într-un vas cu apă clocotită. Le lăsați să se înăbușească, le scurgeți apoi într-o strecurătoare și într-un castron, turnați peste ele ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper. Atâta tot!

Și, iată-ne ajunși și la final de săptămână când vă propun o salată din trei ingrediente care, atenție, trebuie să fie ferme, proaspete și reci: un avocado, un măr verde și o roșie. Le spălați, curățați și tăiați în cubulețe.Turnați zeamă de lămâie peste bucățile de avocado și peste cele de măr, astfel încât să nu se oxideze. Intr-un castron, faceți o vinegretă din ulei de măsline, un pic de oțe, sare și piper. Pe deasupra puteți toca câteva frunze de busuioc și sfărâma puțină brânză de capră. Și asta e tot!

După cum vedeți, nu e mare lucru. Dar, credeți-mă pe cuvânt că dacă veți începe așa orice masă, ajungeți fără niciun efort să înjumătățiți porțile din felul principal și uneori chiar să le înlocuiți cu totul. Bon appétit!

Salată de morcovi cu usturoi, eșalotă și pătrunjel

0 comentarii:

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes