vineri, 3 ianuarie 2014

Ave Cezariana

Ministerul Sănătății a decis: cezariana la cerere se va plăti. Motivul? În felul ăsta se vor face economii la buget. Serios? Conform unor statistici făcute prin 2008, doar 0,3% din totalul cezarienelor din România erau făcute la cerere. Și asta probabil în mediul privat, pentru că legea sănătății oricum nu permitea să-ți faci cezariana chiar de capul tău. Practic, dacă optai pentru modalitatea asta de a aduce pe lume un copil, începeai prin a-ți căuta un ginecolog care să fie de acord cu o intervenție chirurgicală fără un motiv medical real, apoi în momentul în care se stabilea termenul (presupunând că nu se făcea la cald, adică chiar la termen), te duceai la spital unde spuneai frumos exact ce te învățase doctorul care, la rândul lui, inventa pe fișa de externare un motiv pentru care a fost necesară intervenția.

Practic, ce se va schimba din martie? Păi, după părerea mea, mai nimic. Cine va vrea cezariană, va fi oricum dispusă să plătească. Și probabil că, având în vedere suma rezultată din plata serviciilor medicale la cerere plus ce-i mai dai doctorului, anestezistului, neonatologului, asistentelor și mai știu eu cui, vei vedea că mai bine naști la privat. Ceea ce va aduce practic un beneficiu minor bugetului de stat.

Am văzut în ultimele zile un adevărat tsunami de discuții televizate în care diverse persoane (asta m-a amuzat cel mai tare, că nu erau neapărat medici, asistente, mame sau viitoare mame, ci cum am spus, diverse persoane) militând, în mare, pentru dreptul femeilor de a alege pe ce cale doresc să aducă pe lume un copil. Teoretic, așa ar trebui să fie. Din punct de vedere psihologic, așa e cel mai bine. Din punct de vedere al bugetului, Ministerul ne spune că nu. Că cezariana la cerere este până la urmă un serviciu medical care trebuie asumat de pacient atunci când el nu este recomandat de un doctor. Bun, bun, am înțeles. Însă n-am înțeles de ce tot invocăm serviciile medicale din alte țări. Știu și eu că-n Franța nu se face cezariană la cerere. Nici în Olanda unde, de altfel, multe femei nasc acasă, cu o moașă.

Dar noi trăim în România. Și sistemul medical este de-al nostru, românesc. Spitalele noastre sunt... de-ale noastre. De-alea în care vii cu vata de acasă, cu medicamentele în buzunar, în care oamenilor le este frică de spital și femeilor frică să nască. Cezariana la cerere nu este un moft, este rezultatul unui sistem medical deficitar. Un sistem sărac care abia se descurcă să acorde îngrijire, darămite să mai poată acorda și suport moral. În alte țări, cursurile prenatale sunt acoperite de asigurarea obligatorie. Moașa este acolo de la început până la sfârșit; de altfel, ea e mult mai prezentă decât doctorul. În alte țări, femeile nu așteaptă până au cu ce să-și crească un copil ca să facă unul. În alte țări, ele nu au în jur de 28-30 de ani atunci când fac primul copil.

Încerc să nu intru într-o polemică despre ce e mai bine pentru femeie, pentru copil sau pentru doctor. Și asta pentru că depinde de la caz la caz. Personal îmi este greu să cred că un copil născut pe cale vaginală va fi mai nu știu cum decât unul născut prin cezariană. Și nici că organismul femeii se reface mai ușor după ore de travaliu și epiziotomie decât după o cezariană. Eu am făcut cezariană cu rahianestezie. Am văzut-o pe Ana imediat, am alăptat-o la vreo două ore după, m-am dat jos din pat la vreo 20 de ore după operație, nu am avut dureri groaznice, nu am avut probleme cu ținutul copilului, cu mersul, căratul, ridicatul sau mai știu eu ce. Colega mea de rezervă a născut natural. Nu putea să stea decât culcată sau în picioare din cauza durerilor. Și asta la două zile după naștere. Dar amândouă eram mulțumite. Aveam copii sănătoși și născusem așa cum dorisem. De fapt, cred că până la urmă problema este să se întâmple așa cum ți-ai imaginat.

În Occident, imaginația nu își are locul, pentru că acolo nu-și are rostul. Nu vei auzi de femei lăsate în travaliu zile întregi, nu vei auzi de moașe care urlă la tine (eu le-am auzit, în spital fiind), nu vei vedea doctori care pleacă și nu mai răspund la telefon, nu te vei simți speriată și lăsată să zaci cu orele pe un pat. Cazuri problematice și conduite nepotrivite sunt întâlnite și acolo (cunosc chiar cazul unei prietene care, în Canada fiind, a fost operată de urgență, cu trei săptămâni înainte de termen, pe baza unei ecografii interpretate greșit), dar din ce mi-a povestit, în rest nașterea nu a fost o experiență traumatizantă. La noi, am văzut că fiecare consideră că a avut o naștere ok, dacă ea s-a făcut așa cum și-a dorit-o. Pentru că asta este problema într-un sistem medical ca al nostru. El nu e capabil să asume tot. Partea cu psihicul ne revine de cele mai multe ori nouă, pacienților.

Or, mă gândesc că dacă nu putem să ne comparăm cu o țară ca Franța sau Olanda sau Suedia, atunci măcar să existe din partea Statului anumite compromisuri pentru poporul căruia nu îi poate asigura nici pe departe nivelul de trai european. Cum ar fi să ne lase să naștem cum vrem. Nu vom avea salariul din Franța, nici moașa olandeză, nici programele sociale suedeze și nici învățământul finlandez, dar vom avea posibilitatea să facem cezariană la cerere.

Și nu, nu se va mări bugetul sănătății. Și nu, nu vor fi mai mulți medici care vor refuza cezariana când ea va fi dorită și nu neapărat necesară. Și dacă ar fi să mai fac un copil, eu tot prin cezariană aș vrea să-l nasc, așa cum multe dintre voi mi-ați spune poate că  nașterea vaginală e mai sănătoasă, că așa am fost lăsate să aducem copii pe lume. Da, dar atunci hai să scoatem și anticoncepționalele de pe piață și prezervativele și să avem copii începând de la cincisprezece, șaisprezece ani, că așa e natural. Cum se întâmplă deja la mulți români care nu au nici măcar asigurarea aia de bază și care nasc în spitale pe banii de la buget.

28 comentarii:

g.cojocaru spunea...

Eu, dupa doua cezariene, sunt pro cezariana platita. Imi pare firesc ca asigurarea de baza sa acopere doar nasterea naturala si cezariana la nevoie reala. La fel cum imi pare firesc ca medicii sa respecte aceste prevederi. Daca vrei sa nasti prin cezariana si nu ai cotraindicatie medicala imi pare firesc sa platesti. Chiar si in Romania noastra. De undeva trebuie sa inceapa schimbarea. Nimeni nu ia femeii dreptul de a decide, dar sa decida pe banii ei! Diferenta de cost intre o nastere natura si o cezariana e mare. Imi pare firesc ca cele ce opteaza pentru cezariana sa si plateasca pentru optiunea lor. Dar pentru asta e nevoie ca medicii sa respecte si ei regulile! Sor-mea a nascut natural anul trecut.. si nu mai e ca pe vremea in care am nascut-o pe Maria sa trebuiasa sa aduci tot de acasa. Acum managerii spitalelor nu isi mai permit "luxul" de a nu dota spitalele. fonduri au existat mereu, doar ca au fost prost directionate. Acum se intampla normalul: cad capete si le este frica!

Alexandra Albu spunea...

Nu am putut sa trec de citatul asta si sa citesc mai departe
"Cezariana la cerere nu este un moft, este rezultatul unui sistem medical deficitar."

Nu am putut. Cezariana la "cerere" este un moft. Cezariana cu indicatie medicala este salvarea vietilor unor mame si copii.
Din experienta mea: daca nu iti asumi o ZI de durere, cum iti asumi niste luni-ani de plans si greutati crescand un copil? Eu scriu aici pentru ca n-am trecut de fraza de mai sus! Nu stiu ce ai scris dupa ideea ca cezariana la cerere nu e un MOFT. :)

Ioana spunea...

Nu te uita doar in orasele mari. Uita-te si la spitalele din provincie unde realmente nu au nici personal, nici strictul necesar. Cum naiba sa stai sa o imbarbatezi pe una care are dureri cand tu esti singura la 5 paturi? Pe mine m-a enervat comparatia celor de la Minister cu ce se intampla la nivel european. In rest, dupa cum am zis: cred ca castigatorul va fi in primul rand sistemul privat.

Alexandra Albu spunea...

Singura la 8 paturi era la Bucuresti la Cantacuzino cand am nascut eu, si am nascut mai demult decat Gena :) Nu mi-am adus nimic de acasa adica nimic in afara de haine, chiloti chestii d-astea. Nu am PLATIT pe nimeni decat pe cei care m-au ajutat si mi-au placut si asta la cateva zile DUPA nastere. Si totusi, cezariana "la cerere" nu e o optiune. Mda, e greu sa nasti. Insa o operatie majora costa multi bani si e ceva RAU pentru organism. Tu ai avut noroc. Gena la a doua tura n-a mai avut "noroc" :) Tocmai pentru ca cezariana nu e ceva natural si dezirabil! E o operatie MAJORA!

Ioana spunea...

Alexandra, am vazut femei cu ruptura de col la nastere, femei care au ajuns sa nasca copilasi cu probleme pentru ca au fost lasate in travaliu prea mult. In aceste conditii spun ca cezariana nu mai e un moft . Ajunge sa auzi vreo trei povesti din astea cand esti gravida ca sa-ti fie frica sa ajungi in spital. Eu nu sunt pro cezariana, dar spun ca un sistem medical care nu-ti poate garanta un confort psihic, unde depinde de noroc si de "pe ce tura cazi" e greu sa-ti pretinda sa fii "barbata":). Eu nu spun ca cezariana e ceva dezirabil si natural. Dar nici epiziotomia nu e. Cunosc femei care au ramas cu probleme majore dupa o astfel de interventie prost facuta. Probleme pot aparea in ambele situatii. La Gena sarcinile au fost foarte apropiate ca perioada. Stiu ca la ea a fost horror. Asa cum a fost si la prietena mea careia i s-a rupt colul.

Anonim spunea...

n-am nascut inca si cand/daca va fi sa fie va fi cezariana (din motive medicale reale: scolioza operata, coloana tinuta de tije din aliaj metalic, miopie -8 pe un ochi, glaucom si alte cateva maruntisuri), dar din "naturalul" asta, am asa o senzatie ca istoria omenirii e mai insangerata de sangele femeilor si copiilor lor morti la nastere, decat de cel al barbatilor morti in razboaie.
fiecare are experienta lui/ei si are tendinta de a privi lucrurile prin prisma acelei experiente.
ady.

crina spunea...

Asigurarea medicala ar trebui sa asigure personalizat, in functie de om.In functie de cat platesti sa ai dreptul sa-ti alegi ce anume vrei/ai nevoie.Nu suntem toti la fel, eu, de exemplu, platesc asigurari de mai bine de 10 ani si-n tot timpul asta am avut nevoie de fix 2 analize pe care le-am platit, ca deh, fix alea nu intrau la liber.Ma rog, exista medicina muncii la job, care-mi asigura una alta,, exista niste oferte etc.Dar eu vorbesc strict de plata la stat si de ce am avut eu nevoie.Daca o persoana plateste o suma in fiecare luna ar trebui ca banii aia sa fie utilizati in functie de ce are ea nevoie, nu sa stabileasca dnul fost contabil la Athene Palace ce ofera gratuit ( la tot poporu da numa din banii unora...).

ioana spunea...

Ady, in cazul tau oricum se impune cezariana, sunt prea multe riscuri.

ioana spunea...

Crina, asa ar trebui. Sa putem sa avem o asigurare privata si sa putem sa renuntam la alta care nu ne ajuta. Eu nu am reusit decat o singura data sa beneficiez de analize compensate pentru Ana si asta pentru ca nu erau urgente. Am asteptat doua luni ca sa le pot face pe gratis. In sarcina, am platit tot, mai putin o hemograma si o biochimie la inceputul sarcinii.

Alexandra Albu spunea...

Din pacate sistemul medical nu-ti garanteaza deloc in tara asta ca o cezariana e mai safe decat o nastere naturala. Iar stiinta in mod sigur nu-ti garanteaza asta la cate studii s-au facut. Decizia asta e una legata de costuri. E exact ca o operatie de marire de sani: daca nu e necesara (ai avut cancer) o platesti. Asta e realitatea economica a costurilor. Noi romanii ne-am invatat ca ce are loc la spitalul de stat "e gratis". Pai nu e. Cam deloc. Singura problema e ca in Romania nu se va respecta nici aceasta lege. Doar se vor mari spagile pentru obtinerea dosarelor cu motive medicale. E simplu. Sistemul nu face, cu aceasta lege, decat sa se protejeze: sa mentina spagile si situatiile ilegale.

Carmen spunea...

Prima mea nastere,natural.Am spus ca daca au nascut atatea,femei,o sa pot si eu.Si am putut,dupa doua nopti si o zi si jumatate de travaliu.Copil cu tetrapareza piramidala,slava Domnului,recuperat (am avut noroc de medici competenti care au diagnosticat-o repede si corect) si doi ani de tratament intensiv la sanatoriu.Acolo am cunoscut n mame ai caror copii aveau afectiuni grave din cauza nasterilor grele,travaliilor prelungite.A doua nastere,naturala cu epidurala.Asa am hotarat impreuna cu doctorul,erau 35 saptamani de sarcina oprita din evolutie si mi-au spus ca daca voi dori sa mai incerc (stiau ca psihic va fi greu,altfel),o cezariana nu ar permite mai devreme de doi ani.A treia nastere,EU am hotarat,cezariana.Medicul mi-a spus ca un copil nascut natural este mai valoros.I-am raspuns ca pentru mine,un copil VIU si SANATOS este valoros.Stiindu-mi istoricul,a tacut imediat,mai ales ca stia ca nu sunt genul mimoza,care sa sa nu suporte durere sau alte cele.Diferente? Pentru mine,zero.copii au contat mai mult,nu eu.
Aici unde locuim acum,nu se fac cezariene la cerere.Se fac controale dese in ultima perioada a sarcinii si daca trec zece zile peste termen,atunci se intervine.Nasterea,cu medicul de garda.Nu se incurajeaza deloc cezarienele,se fac numai daca se impune.
Asadar,daca vrei cezariana,mi se pare decent sa platesti.Eu am platit.Simplu.La fel de adevarat ca la etajul cu cezariene,era absolut plin si la nasterile normale...erau 3 persoane.

ioana spunea...

Pai de ce sa se mareasca spagile? Inteleg ca daca vrei cezariana, poti plati pur si simplu serviciile, nu? Si de aceea cred ca vor fi mai multe cezariene in sistemul privat.

ioana spunea...

Carmen, oribila poveste. Sa inteleg ca tu stai acum in alta tara. Si ca, daca platesti, poti face cezariana la cerere? Asta in sistemul public sau privat? Si daca nu sunt indiscreta, unde traiesti?

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu introducerea acestor plati suplimentare pentru diferite servicii medicale. Poporul acesta, din punct de vedere economic nu este capabil sa sustina un sistem privat de servicii medicale. Sa recunoastem ca asta este drumul pe care am luat-o si nu e tocmai ok. Eu am asigurare privata si aceatsa nu include si legate strict de nastere, eventual daca imi preleveaza si un rinichi contra cost.

Referitor la cezariana la cerere, nu vad care e baiul?! De ce sa nu fac cezariana? Exista o contraindicatie pt mama sau copil?! Care sunt studiile care spun ca e mai nasol sa nasti prin cezariana decat vaginal?
Scrie undeva ca femeia tre' sa se tavaleasca pe jos inainte sa aiba copilul in brate?



Anonim spunea...

si eu sunt una din mamicile care si la 2 ani de la nasterea naturala am mari probleme,am cerut cezariana,am explicat clar motivul,dar fiindca doctorita care imi monitorizase sarcina nu a vrut sa vina si cea care era de garda a zis ca sunt tanara si e mai bine natural,cand am ramas gravida nu m-am gandit ca o sa doara?(cuvintele ei) ...poate si pentru ca atunci cand am fost intrebata de asistenta cat dau nu am zis suma pe care o dorea doctorita....ma rog,ideea e ca in momentul in care trebuie sa iasa bebe mi-a zis:vai dar ce ingusta esti,trebuia cezariana ca nu stiu cum o sa nasti(dar cand ma controlase de vre-o 3 ori in travaliu nu vazuse?nasterea a fost horror...injectii cu oxitocina pentru ca nu aveam contractii decat foarte scurte si nu apucam sa imping,bebe cu puls 170 si ceva sau chiar mai mult...eu cu oxigen la nas....si la sfarsit eu impingandu-mi sufletul cu totul in momentul in care asistenta(singura cu suflet de acolo )mi-a soptit ca bebe intra in suferinta fetala...a iesit grasunul meu,dar mi-a rupt tot inauntru,vagin,col(lucruri netrecute pe fisa)si bebe cu ditamai bosa la cap(hematom,inafara capusorului din fericire)...si mai am de povestit multe....ca ma mai doare si acum jos....acum ma intreb:daca toate rupturile respective nu sunt trecute in fisa si stimata doctorita a devenit menagerul spitalului eu cum fac ca urmatoarea nastere sa fie prin cezariana?ce dovezi am eu ca nu pot naste natural,ca doar prima data cum am reusit?spagile o sa fie mai mari,o sa se plateasca de doua ori cezariana,o data la medic,o data la spital,mai dai si la anestezist si la asistente.....

ioana spunea...

Imi pare rau sa aud ca ai trecut prin asa ceva si mai ales ca nu ai reusit sa uiți totul. Probabil ca vei cere pur si simplu cezariana si o vei plati exact cum spui si tu: de doua ori. doar daca nu ai norocul sa pici pe un doctor normal la cap care sa inteleaga omeneste prin ce ai trecut. ( dar, in lipsa unor dovezi de genul fisa de externare, e putin posibil sa gasesti o persoana care sa te creada pe cuvant).

maryna spunea...

o sa il calculez pe bebe doi dupa ce termin de strans banutii ;-) in alta ordine de idei ii multumesc lui dumnezeu ca nu a fost mai rau,ca baietelul meu e bine ,sanatos si voinic...felicitari pentru blog si pentru felul in care scrii,imi place mult

ioana spunea...

Multumesc Maryna si bafta cu bebe 2 atunci cand va fi cazul!

Diana Coman spunea...

Ideea ca "in vest nu te lasa sa stai in travaliu cu zilele" e gresita si o zic din experienta directa (inceput marti, terminat sambata dimineata prin cezariana neplanificata).

Ioana spunea...

Dumnezeule, Diana! Prietenele mele din strainatate mi-au spus ca la ele a fost uman totul. Sa inteleg ca pana la urma e o chestie de noroc?

Miau Miau spunea...

sa se plateasca pentru ca sunt o gramada de pipitze care fara motive intemeiate aleg cezariana,le e frica de nasterea naturala,de-aia.Eu am 3 nasteri naturale la activ si de fiecare data travaliul a fost de cateva ore doar si mi-am revenit repede,cand m-am intors din maternitate dadeam cu aspiratorul,in maternitate eram deja jos din pat la o ora de la nastere,imi faceam toaleta singura,asa ca nasterea naturala nu e atat de groaznica!

Ioana spunea...

Vai, draga, dar ce suparata esti!

Bianca spunea...

Draga Andreea Popa...asa cum tu ai avut dreptul de a naste natural,asa au dreptul si cele care aleg cezariana. Nu cred ca sunt pipitze ci femei cu alta mentalitate. Faptul ca gandesti asa, te face pe tine o pipitza care vorbeste fara sa gandesca! Sanatate copiilor tai, iar tie mai multa intelegere!

Bianca spunea...

Si poate ar fi corect sa spun si cum am nascut eu. Prin cezariana din motive medicale si din pacate am fost unul din cazurile in care mi-am revenit foarte greu, mai precis dupa o luna am putut lua fetita singura din pat. Daca Andreea Popa sustine ca nu e groaznica nasterea naturala, eu pot spune ca pt mine cezariana a fost groaznica, Sora mea a nascut natural,iar la 4 luni ii era foarte greu sa se tina atunci cand ii venea sa faca "pipi", iar acum dupa un an, relatiile sexuale cu sotul ei sunt groaznice din cauza nasterii. Daca ar fi nascut inaintea mea, probabil as fi ales cezariana ca prima optiune, de frica sa nu trec prin ce a trecut ea. Deci nu e vorba de pipitze aici!

eliza spunea...

Asa si faza ca nu ai lapte sa alaptezi e un moft!

Anonim spunea...

Daca sufar de rectocolita care este o boala autoimuna pot sa cer nasterea prin cezariana datorita acestor motive medicale si fara sa. platesc cezariana? Multumesc

Ioana spunea...

Imi pare rau, dar nu sunt medic si nu stiu sa va raspund.

Unknown spunea...

Înseamnă ca n.ai născut in Romania. Nu la un spital de stat. Eu aștept deja de doua zile sa se producă travaliul in mod natural. Am avut nesimțirea sa mi se rupă apa de reveion, la 35 de saptamani de sarcina. Din Medgidia fiind, am fost urmărită de un doctor ce lucrează la spitalul municipal Medgidia, logic. Dar care are închise cele mai mute sectii de sărbători (ca un butic de cartier). Așa ca am aterizat la Constanta, doctorul ce a urmărit sarcina nu are acces aici (si oricum nu răspunde la telefon), stau întinsă pe spate de două zile pentru monitorizare fetala si se așteaptă sa intru in travaliu fara sa mișc deloc. Am asistat live la doua nașteri, pentru ca salonul in care stau e si sala de nașteri, neoanele sunt mereu aprinse, copilașii plâng, auzi non stop tânguirea viitoarelor mame (când nu e urlet), aparatele bipaie non stop, iar asistentele te îndeamnă sa te odihnești. Sărmanul meu copil s.a îngrămădit intre coaste si refuza sa coboare. Si nu il pot acuza. Am cerut cezariana si așa ce m.a luat dom' doctor la pu...tza de nu m.am văzut. Si nu ca de ce îndrăznesc sa vreau cezariană... Năucitor a fost răspunsul:"da ce, ti.am urmărit eu sarcina?"
Așa ca sunt stresata, ma doare cumplit spatele din cauza poziției, nu îmi pot vedea soțul deloc pentru ca nu are voie in blocul operator, nu am parte decât de sprijin moral prin sms, pentru ca si vorbitul la telefon e privit ca o blasfemie, nu am mâncat nimic de doua zile pentru ca "pot oricând sa nasc".
Așa ca nu, cezariana la cerere nu e moft. E un drept. Am alti doi băieți acasă, mari, născuți natural in același spital, in aceeași condiții de cacao. Am sperat la mai mult pentru cel mic si pentru mine.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes