miercuri, 9 noiembrie 2011

Eurodisney

Ana în carusel
Gata. Mi-am băut cafeaua, mi-am suflecat mânecile şi mă declar pregătită pentru ceea ce vă promit de vreo săptămână încoace: povestea despre Disneyland Paris.

În primul rând, vreau să clarific ceva. Ca o împătimită a Parisul şi a Franţei ce mă aflu, am trăit cu convingerea că Disneyland ăsta e de fapt o chestie absolut inutilă, o maşinărie diabolică de sorginte hollywoodiană de stors bani şi spălat creiere. Şi m-am înşelat. Disneyland e minunat, e fantastic, e sublim, e tot ceea ce îşi poate dori un părinte de copil mic. Însă e scump; sau, mai exact, pare scump la prima vedere, fiindcă în realitate face toţi banii. Cam 58 de euro un bilet de intrare pentru un adult într-un singur parc (căci da, aţi ghicit, sunt mai multe parcuri). Partea bună e că şi să vrei, tot nu poţi vedea mai mult de un parc pe zi. Cine vă spune contrariul vă minte şi vă vrea răul, garantat!

Noi am fost în Parcul Disney, ăla de-l vezi în toate reclamele, cu parade cu personaje, cu prinţese şi castele. Celălalt parc se numeşte Walt Disney Studio şi am citit că acolo sunt fel de fel de spectacole, filme şi că te introduce oarecum in the back stage. Dar cum n-am fost, nu ştiu să spun mai multe.

Să revenim deci la parcul nostru. Pentru bilete, cel mai bine este să le luaţi sau online sau din staţiile de metrou din Paris. Deci oricum ar fi, nu de la intrare şi nu în dimineaţa cu pricina. Dar cum tot francezul e patriot chiar şi când nu-i cazul, biletele la ofertă propuse pe situl Disney, aşa numitele bilete plus tôt, nu se pot cumpăra de tot cetăţeanul european de rând, ci numai completând formularul cu datele vreunui prieten francez. E de ajuns să scrieţi adresa şi telefonul fix al lui şi gata puteţi plăti cu cardul vostru şi puteţi apoi să vă printaţi singuri acasă biletele. Această formulă ne-a adus o economie de vreo 20 de euro per total. Oricum, merită din plin să mergeţi pe situl Disney, fiindcă acolo o să găsiţi fel de fel de promoţii, inclusiv pentru sejururi în Disneyland.

Punctul numărul doi înainte de a lua biletele. Nici nu vă gândiţi să mergeţi în week-end, în perioade de vacanţă sau de Crăciun şi Anul Nou. Pur şi simplu vă duceţi degeaba. O colegă de-a mea s-a dus în luna august, când nu poţi respira de câţi turişti sunt la Paris şi nu a reuşit să se dea în nimic. Absolut nimic. A plătit aproape 100 de euro intrarea pentru ea şi soţ ca să-şi cumpere nişte urechi de Minnie. Aşadar orientaţi-vă pentru o zi în timpul săptămânii într-o lună cât mai insipidă pentru turism.

Punctul numărul trei: dacă nu aţi luat biletele online, atunci vedeţi că există nişte oferte promoţionale la metroul din Paris -- cumperi de la ei biletul de intrare şi-ţi fac reducere pe RER-ul către parc, care nu e ieftin deloc.

Ana prefăcându-se că bea din cafeaua mea
Sunteţi la Paris, cu biletul de intrare în mână. Ce faceţi? Păi vă treziţi căt puteţi de devreme, ca să fiţi printre primii când se deschid porţile parcului, undeva pe la 9h30. Avantajele unei astfel de mişcări sunt multiple. În primul rând, nu staţi la coadă să intraţi, căci da, se stă şi acolo la coadă. Apoi, şi mai important, nu staţi la cozi interminabile ca să vă daţi în ce-oţi vrea să vă daţi. Căci cozile pot fi interminabile. Noi am stat cel mai mult vreo 45 de minute, iar în rest cam 25 de minute. Alţii au stat şi 128 de minute sau mai mult.

Când intraţi în parc, luaţi-vă un pliant chiar de la intrare. E absolut necesar ca să vă decideţi unde vreţi să mergeţi, în ce vreţi să vă daţi şi ce parade şi spectacole vreţi să vedeţi. Toate distracţiile sunt scrise acolo, fiecare cu gradul de sperietură aferent. După ce v-aţi decis, uitaţi-vă tot pe pliant şi vedeţi la care puteţi să obţineţi un fast pass. Adică un fel de rezervare pentru o anumită oră din zi. Avantajul e că nu mai stai la coadă şi că între timp poţi face altceva.

Mai am încă un pic de povestit despre partea practică şi trec la distracţie. De mâncat, sunt o sumedenie de restaurante, şi ele marcate pe pliant. Ce trebuie să ştiţi este că francezii au câteva lucruri sfinte în viaţă, printre care orele fixe de masă. Aşa că nici să nu vă treacă prin minte să vi se facă foame la 12 la prânz. E totul full. Noi ne-am luat nişte sandviciuri la pachet făcute dimineaţa, în cameră şi graţie lor am reuşit să amânăm masa de prânz până spre 14:30-15:00. Restaurantele sunt şi ele pe categorii, de la cele foarte scumpe până la cele rezonabile cu meniuri pentru copii la 8 euro şi pentru adulţi la vreo 12 euro. Oricum, eu am împărţit cu fie-mea un meniu de adult şi ne-a ajuns fără probleme.

În cazul în care seara trebuie să vă întoarceţi în Paris, evitaţi să vă întoarceţi cu ultimul RER, o să mergeţi cu nasul lipit de uşă. Şi lăsaţi cadourile şi suvenirurile spre final, altfel va trebui să vă trambalaţi cu ele la subraţ toată ziua.

Era să uit! Dacă cel mic oboseşte, vedeţi că puteţi lua de la intrare, gratis, un fel de cărucioare foarte faine, în care încape chiar şi un copil de 9 ani. La noi nu a fost cazul, dar e drept că noi eram doi la un singur copil. Nu staţi până în ultimul moment cu mersul la toaletă, fiindcă, după cum vă imaginaţi deja, şi acolo sunt cozi uriaşe.

Ana cu cameleonul din Tangled (O poveste încâlcită)
Buuun. Şi acum să trecem şi la partea distractivă. O să încep prin a spune că pe mine m-a dat gata parcul ăsta. E absolut fenomenal, de la decoruri la spectacole şi mai ales la organizare. Odată ce te dumireşti cum funcţionează, totul merge ceas.

Singura problemă este să nu te încrâncenezi să te dai în tot. Nu se poate, clar? Ca să mă înţelegeţi mai bine, o să vă spun că Parcul Disney, ăsta unde am fost noi, este gîndit ca un teritoriu fermecat împărţit în şase lumi, fiecare cu felurite distracţii. Or noi, în 10 ore petrecute la Disney am reuşit să ne dăm în 5 chestii din Fantasy World (una dintre cele şase lumi) şi să băgăm capul în cea de-a doua lume. Atât!

Important a fost că Ana a reuşit să se dea exact în ceea ce şi-a dorit. Şi ea şi-a dorit în chestiile frumoase cu grad de sperietură şi aventură zero. Cum nici noi nu suntem fani adrenalină, am fost mulţumiţi cu alegerile făcute. Şi anume, după cum urmează.

Casa lui Pinocchio: un tur cu un trenuleţ prin poveste, prin diverse camere ce refăceau călătoria lui Pinocchio. OK, fără să fie spectaculos.

În aceeaşi notă a fost şi Casa Albei ca Zăpada, cu singura menţiune că Ana s-a speriat de un schelet de carton, destul de paşnic altfel, şi a început să urle. Ne-am mai dat într-o învârtitoare uriaşă cu diverşi Dumbo ataşaţi care urcau şi coborau la bunul plac al clientului, graţie unei manete, şi într-un carusel colorat în genul celui din Mary Poppins (prima fotografie de sus).

Şi acum, cele două distracţii pe care vă rog eu din suflet să nu le rataţi: călătoria cu bărcuţa în aşa numita Small World, absolut fantastică. Este imaginată într-un decor fabulos o călătorie în jurul lumii. Copiii vor fi extatici! And the winner is... călătoria cu corabia plutitoare a lui Peter Pan. Sublim! Aveţi impresia reală că zburaţi pe deasupra Londrei şi a Neverland-ului!

Albă ca Zăpada din parada personajelor. E vie.
Tot la capitolul dacă nu ai văzut asta, te-ai dus degeaba la Disney intră parada personajelor. E undeva la ora 17:00 (dar poate depinde de zi; vezi pliantul din dotare) şi e absolut spectaculoasă - practic este o defilare a tuturor personajelor importante din desene care se perindă pe sub ochii oamenilor în nişte care alegorice ce imită decorurile din filme. E unul din lucrurile pe care nu aveţi voie să le rataţi, aşa că ar fi bine să vă uitaţi în program la ce oră va fi şi unde şi să mergeţi cu vreo 10 minute înainte să vă ocupaţi loc.

În afară de parada asta, mai sunt trecute pe program fel de fel de alte spectacole. Noi am asistat la vreo trei în total, că deh, ne-am dus chiar de Halloween şi era distracţie mare, dar sunt tot timpul anului. Copiilor le plac mult, mai ales că au ocazia să danseze, să se pozeze cu personajele şi să mai rupă ritmul cozilor nebune. A propos de pozat, vedeţi că pe program sunt trecute orele şi locurile unde diverse personaje vor veni să facă poze cu cei mici. Poze făcute de voi, nu de vreun fotograf celebru de la ei.

Hai să vă spun şi câte ceva despre suveniruri. Iniţial eram chitiţi să nu luăm nimic, apoi ne-am dat seama că ne-ar fi părut rău să nu-i luăm Anei o amintire, cît de mică. Preţurile sunt piperate, mai ales la gheretele din parc. Există însă, tot în parc, şi nişte magazinaşe mai mari cu lucruri mai variate şi parcă mai frumoase (n-aveţi cum să le rataţi, sunt în prima parte a parcului). Dacă la gherete poţi să iei doar drăcii gen urechi de Minnie sau diademă de prinţesă sau creioane cu personaje sau pungi de popcorn oribil de scumpe, în magazine poţi găsi multe jucării, accesorii de şcoală sau de birou, haine, bref lucruri scumpe, dar utile.

Personal, cred că am spus cam tot ce aveam pe suflet. Vă mai spun o singură dată, ca să fie clar: parcul ăsta face toţi banii. Şi dacă te interesezi înainte, poţi chiar să nu-i cheltuieşti pe toţi!

5 comentarii:

anatati spunea...

Dacă nu se poate public, îmi poţi scrie te rog pe e-mail cât v-a costat totul? Per total? Noi am fi o formaţie identică (2 adulţi şi-un copil) şi mă tot întreb cam la cât să mă aştept. Hai să zicem că fără suverniruri că alea depinde de fiecare în parte. Dar transport, cazare, masă, parc etc.
Mersi,
Tatiana

Ioana spunea...

Buna! O sa-ti detaliez un pic cheltuielile: bilete de avion luate cu o luna inainte de la Austrian- 426 de euro pentru toti trei+ 123 euro bilete Eurodisney luate de pe net, varianta "billets plus tot" + vreo 130 de euro cele trei abonamente de metrou Paris Visite (cea mai ieftina varianta de transport, o sa povestesc si despre asta)+ mancarea, unde depinde de fiecare. Dar noi nu am platit hotelul, de fapt asta a fost si principalul motiv pentru care am ales Parisul. Oricum, daca puteti face efortul, merita!

Luminita spunea...

bis, bis! absolut minunat, bravo, ma bucur ca v-ati distrat si ma bucur ca ai impartasi cu noi!
la anul vroiam sa mergem si noi, de-om fi sanatosi, asa ca postul tau face toti banii!!
pupici

Ioana spunea...

Pentru Tatiana: nu știu dacă ai citit și celelalte posturi despre Paris, dar noi nu am stat în Disney, asa ca nu știu de fapt cat ar fi un sejur chiar acolo. Am preferat varianta Paris + o zi Disney.

Pentru Luminița: mersi, mersi. Va țin pumnii sa ajungeți și voi!

The way I am spunea...

Foarte frumoase pozele, imi plac mult, m-ai facut tare curioasa cum o fi sa plutesti deasupra Londrei cu Peter Pan:P

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes