joi, 10 noiembrie 2011

Paris subteran

Tocmai când credeam că am încheiat seria dedicată Parisului, mi-am dat seama că am uitat să vă mai povestesc ceva important. Şi anume despre transportul prin Oraşul Luminilor. Dacă preţurile la restaurante vi s-au părut scumpe, ia să vedeţi aici ce scoruri sunt! Şi dacă de restaurante te poţi lipsi, de metrou nu. Adică nici nu are rost să încercaţi, decât dacă vă găsiţi un prieten care să vă ia de la aeroport şi să vă ducă înapoi, să staţi la un hotel în buricul târgului şi să vă plimbaţi doar pe lângă casă.

Hai să vedem ce ar trebui să ştiţi înainte de a vă alege abonamentul de transport parizian. În primul rând că Parisul e împărţit pe 6 zone, unde ultima este chiar Marne la Vallée, aia cu Disneyland-ul, iar prima e exact centrul istoric. Dacă vreţi doar să vedeţi Parisul istoric, ăla de-l laudă toţi, fără Versailles, Disneyland sau transport la aeroport, atunci est suficient să vă luaţi un abonament pe zonele 1-2. Zona 3 e deja în La Défense. Până la urmă depinde de câte zile staţi. Pentru 4, 5 zile chiar nu are rost să mergeţi pe coclauri prin toate cartierele, chiar dacă fiecare are farmecul lui.

Pentru informaţii despre metrou, autobuz, feluri de abonament, vă recomand situl lor oficial transilien.com. E bine să-l consultaţi înainte de a ajunge, poate chiar înainte de a lua biletele de avion. Nu vreau să fiu pisăloagă ca o soacră mare, dar o să vă vând câteva ponturi. Primul ar fi că francezii adoră grevele. Aşa că dacă aveţi ghinionul să picaţi într-o astfel de perioadă, aţi încurcat-o! Chiar dacă mersul de jos face piciorul frumos, o să vă iasă Parisul pe nas. Şi a propos de greve, sfatul meu este să evitaţi pe cât puteţi să mergeţi cu Air France. Or fi ei minunaţi, or fi făcând promoţii, dar rişti sau să nu mai pleci, sau să rămâi pe la ei.

Revenind la transport. Dacă nu ai bine în minte ce fel de abonament vrei să iei, o să ajungi la aeroport stors de oboseală, transpirat de alergătura prin ditamai terminalul, târând după tine valizoiul şi eventual copilul care tocmai atunci vrea la baie şi în momentul ăla o să cumperi primul bilet de metrou care îţi va ieşi în cale numai să stai naibii jos! Iar biletul ăla va fi scump şi prost.

De ce vă spun asta? Pentru că francezii au mai multe feluri de abonamente. Bilet simplu, după mine absolut inutil - îţi ajunge doar de o călătorie. Carnet de 10 bilete - nouă ne-ar fi ajuns doar pentru jumătate de zi, având în vedere rapiditatea cu care intram şi ieşeam din metrou. Mobilis - un abonament pe toate mijloacele de transport valabil o zi - poate fi o soluţie. Carte Orange - abonament de o săptămână pe toate mijloacele de transport - foarte interesant, dacă nu ar fi o capcană şi anume că trebuie cumpărat de vineri şi intră în vigoare abia de lunea următoare. Şi în final abonamentul pentru care am optat noi: Paris Visite. Avantajul cu drăcia asta e că în preţul deloc mic - 51 de euro per adult pentru cinci zile - ai inclus şi costul RER dinspre şi către aeroport şi către Disneyland, plus nişte reduceri la diferite muzee.

În plus, ai posibilitatea să optezi pentru un astfel de abonament pentru 1, 2, 3 sau 5 zile consecutive. De ce nu şi 4, nu mă întrebaţi, că nu ştiu! Aşa că noi am ales să stăm 5 zile şi pentru a beneficia de abonamentul ăsta care a făcut toţi banii. Adică per total vreo 130 de euro. Dar, chose importante, nu am avut probleme -- se făceau reparaţii pe linia de metrou? Nicio problemă, ne urcam în autobuz. Ne încurcam şi luam autobuzul în direcţia greşită? Îl schimbam şi gata!

Noi ne-am decis pentru Paris Visite după ce am luat-o băbeşte şi am calculat cât ar costa dacă am cumpăra separat biletele de RER + Mobilis pentru toţi trei pentru două zile plus un carnet de 10 călătorii. Totalul era undeva pe la 150 euro. Copiii au reducere pe transport, puteţi să vedeţi toate tarifele online.

Încă ceva: citiţi cu atenţie dacă este vreun anunţ de lucrări postat pe site. E destul de grav dacă în perioada în care vă duceţi sunt ceva reparaţii pe liniile de RER. Mai ales spre aeroport. În cazul ăsta metroul va fi înlocuit cu un autobuz ce va circula pe aceeaşi linie, dar unde probabil va trebui să supravieţuiţi fără aer. Un drum cu RER din aeroportul Charles de Gaulle până în centrul Parisului durează cam 30-40 de minute. Ah şi să nu uit! Aveţi grijă că spre dezamăgirea generală, nu sunt prea multe scări rulante la metrou. Aşa că trebuie să vă căraţi voiniceşte bagajele.

Gata, am terminat! Dacă aveţi întrebări, ştiţi unde mă găsiţi.

1 comentarii:

Luminita spunea...

merci, cum spuneam, o sa fie util la vremea lui!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes