sâmbătă, 8 iunie 2013

Sâmbătă, la mine în bucătărie

Se face un aluat din 200gr făina, 150gr de unt bine răcit, un praf de sare și 4 linguri de apă. Se pune la răcit, într-o folie și se ține cam jumătate de oră la frigider. Se scoate apoi, se întinde frumos (o să se cam rupă, dar nu-i bai, ignorați aspectul și ruptăciunile și perseverați). Se pune în formă,  se bagă la cuptor până se rumenește ușor. Dați-i un bobârnac să vedeți cum sună, dacă pare tare, e ok, opriți cuptorul și scoateți-l pe balcon.

 Apoi, se amestecă în mixer 5 gălbenușuri de ou, 200gr. de zahăr, 3 linguri de amidon și o jumătate de litru de lapte turnat în fir subțire. Se adaugă vanilie (esență sau din baton) și se pune la foc mic să fiarbă, amestecând cu o lingură de lemn (musai) sau cu un tel. Se ia de pe foc când se îngroașă și se lasă la răcit. Se iau niște căpșuni de preferat d-alea bune, nestropite (maaare diferență de gust, băi nene), eventual de aici, se spală, se lasă la scurs. Când e aluatul răcit și crema așișderea, se asamblează tarta ca în imagine. Și... tataaaaam!
Acum vă las, că s-a terminat tarta și mă duc să mai fac una. Mai am un kil jumătate de căpșuni. Vă pupă mama!

5 comentarii:

Anonim spunea...

din experienta pot sa zic ca poti sa adaugi si un ou si putin zahar (max. 1 lingura la cantitatile pe care le-ai zis, pt tartele dulci). o intinzi si nu se rupe (ma rog, nu-mi amintesc sa mi se fi intamplat), o pui in tava si o intepi cu furculita peste tot si cu mult simt de raspundere (asta daca n-ai pietricele d-alea smechere pt copt tarte; eu n-am).
cu acelasi aluat (fara zahar) fac si tarte sarate (cu ciuperci, spanac, etc), dar coc totul impreuna, umplutura pusa in aluat si apoi totul copt.
ady

Andreea Demirgian spunea...

Adica totusi ce fel de pietricele de copt tarte, va rog?

Andreea Demirgian spunea...

Adica totusi ce fel de pietricele de copt tarte, va rog?

Unknown spunea...

Se pot folosi foarte usor in loc de pietricele boabe de fasole sau chiar apracas, puse peste o hartie de copt, deasupra tartei. Ajuta tarta sa ramana uniforma la copt, sa nu faca valuri ;) Se scot de obicei dupa 15 minute.

Anonim spunea...

cum zice cristina. sunt din ciclul "ce mai inventeaza unii, ca sa scoata banii din buzunarul oamenilor". cel putin asa le consider eu. :)
eu nu folosesc nici macar fasole sau alte boabe. doar intep aluatul cu furculita cu mult simt de raspundere. nu s-a plans nimeni pana acum de tarta "valurita".
ady

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes