duminică, 4 august 2013

Un puzzle de la tata pentru Ana

Disclaimer: acesta este un guest post scris de soț.

Lewis Carroll (numele real: Charles Lutwidge Dodgson) este cunoscut de o lume întreagă pentru Alice în țara minunilor. Există o istorisire simpatică despre regina Victoria a Marii Britanii care a citit cu atât de mare plăcere Alice în țara minunilor încât a cerut să-i fie adusă următoarea carte publicată de același autor. I-au adus-o: se numea Un tratat elementar despre determinanți -- un tratat matematic. Povestioara este foarte probabil la fel de falsă pe cât este de perenă (Lewis Carroll a apucat să o dezmintă personal -- și încă vehement --, însă o veți regăsi și astăzi în fițuici de tot felul, tocmai pentru că este foarte nostimă).

Născut pe la jumătatea secolului al XIX-lea într-o familie extrem de conservatoare (mai tot arborele său genealogic este format din oameni de arme și/sau anglicani în robă) și cu un intelect remarcabil, Lewis Carroll a sfârșit prin a deveni (citez din Wikipedia) scriitor, matematician, logician, diacon anglican și fotograf. Not bad.

Pe lângă Alice în țara minunilor -- o parabolă superbă pentru trecerea unei fete de la copilărie la adolescență -- Lewis Carroll mai este cunoscut amatorilor de puzzle-uri și pentru tipul de mici probleme logice pe care l-a inventat. Rețeta este simplă: pornim de la niște premize absurde (care ele însele definesc o lume absurdă, dar coerentă din punct de vedere logic) și căutăm o concluzie logică. Absurditatea evidentă a premizelor are două scopuri psihologice: pe de o parte permite cititorului să elimine orice prejudecată în privința subiectului, iar pe de altă parte oferă o notă jucăușă unei probleme de logică, esențialmente aridă.

Pentru că astăzi o părăsim pe Ana la țară pentru câteva zile, m-am gândit să-i las o mică surpriză sub forma unei probleme inspirate de Lewis Carroll. Este un efort modest și este ușor de rezolvat, dar s-ar putea să-i amuze și pe copiii dumneavoastră, așa că îmi permit să v-o împărtășesc:

  1. Toate albinele poartă bretele
  2. Toți porcii sunt urâți
  3. Cine are ventuze nu poate purta bretele
  4. Nu există decât următoarele viețuitoare: albine, porci și fantuze
  5. Doar urâții n-au ventuze

Cine-i frumos?

Pentru o introducere în puzzle-urile autentice ale lui Lewis Carroll vă recomand această pagină introductivă în limba engleză: Lewis Carroll Puzzles, o pagină a unui profesor de la facultatea de matematici a universității din Hawaii.

Înainte de a încheia trebuie să amintesc și faptul că absurdul din Alice în țara minunilor și din puzzle-urile sale de logică se regăsește și în cele două poeme pe care le-a compus, The Hunting of the Snark și Jabberwocky. Lewis Carroll: un logician pasionat de absurd.

3 comentarii:

crina spunea...

Pai albinele( cu bretele) si fantuzele (cu ventuzele lor)ar putea fi.
:)

Anonim spunea...

fantuzele cu ventuze

anki

B. spunea...

Exact, anki!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes