vineri, 1 noiembrie 2013

Vorbeam ieri de Halloween...

...și cum discutam noi aprins pe fb pro sau contra, am ajuns să citesc asta. OK, știu, e lung cât o zi de post și fac pariu că după ce dați click pe link și vedeți cât e o să-l închideți sperând că vă voi spune eu ce și cum. Ideea e simplă: niște ONG nu vor Halloween-ul în școli pentru că cică e o sărbătoare care "exaltă frica, întunericul și moartea". Ba mai mult, se lansează un mare huo la adresa tuturor celor care îi lasă pe copii să se costumeze că cică prin asta derulează o campanie de "reeducare a elevilor români, în spirit păgân, cu accente malefice”. Pe când la noi, s-a stabilit odată, nu-i așa, se dorește reeducarea elevilor români în spirit creștin ortodox. Cum, nu s-a stabilit? Ba da, că altfel de ce începe manualul de religie cu "noțiuni de catehism"? Aceia dintre voi care sunt credincioși, nu trebuie să fugă, pentru că nu vreau să spun nimic de rău despre cele sfinte. Am  însă o maaare problemă cu manipularea. De vreo douăzeci de minute răsfoiesc cartea de religie a Anei tot sperând să dau peste vreo poveste din Biblie explicată pe înțelesul ei, peste vreo pildă, peste un desen drăguț, peste un sfat că e bine să-i ajuți pe cei slabi și săraci, că e frumos să împarți jucării și cărți. În loc de asta citesc că "participarea la slujbe ne aduce ajutor" sau  "ca să înțelegem Biblia e bine să o citim, dar și mai bine să-i ascultăm pe preoți".  Am ajuns deja la pozele cu copiii ascultători/ neascultători și simt cum mă enervez. Prima e cu un copilaș care citește din  Biblie, a doua cu o fetiță care s-a cocoțat pe un stâlp. Bad girl!  Gata, am închis cartea și mă întorc la Halloween.

Ce are lumea cu el? De ce trebuie să se trezească nu știu ce ONG care să dea cu pietre în ceva, scuzați-mă, care n-are de-a face cu religia, dumnezeu sau biserică? Ah, că o fi avut pe vremuri, la celți, sunt de acord, dar astăzi e doar un prilej de distracție, de scobit dovleci și de primit bomboane. Normal că a prins un astfel de obicei și știți de ce? Fiindcă e amuzant, fraților! Atât și nimic mai mult. Și cum profesorii s-au văzut nevoiți să accepte și lipsa uniformei la clasele mai mari și cerceii mai numeroși și telefoanele mobile și like-urile de pe fb, tot așa, unii dintre ei, au zis că e ok să-i lase pe copii să se distreze o zi la școală.

Dar nu e bine, nuuuu! Uite cum ar fi bine, citez tot din articolul ăla : "toţi părinţii responsabili din România ar trebui să boicoteze serbările organizate de instituţiile de învăţământ cu ocazia Halloween-ului şi să semnaleze organizaţiilor semnatare “eventualele consecinţe negative pe care le va atrage neparticiparea copiilor la aceste evenimente". Dragi ong-iști, chiar credeți că vreun profesor o să-l alerge cu măturoiul pe elevul care refuză sau nu e lăsat să se costumeze? Profesorul poate să-l alerge pe cel care refuză să se înscrie la concursurile alea de costă bani sau poate să-i ceară socoteală părintelui care nu vrea să cotizeze pentru fondul școlii. Nu știați de asta? Păcat, că uite voi aici, în plângerea asta, parcă, parcă tot de bani vorbiți.  "De asemenea, părinţilor le este recomandat să doneze banii pe care i-ar fi cheltuit pentru costumaţiile de Halloween copiilor nevoiaşi sau să îi vireze în conturile Ministerului Educaţiei pentru ca în toate unităţile de învăţământ din România să fie introdusă apa curentă şi grupuri sanitare decente". Vaaai, ce frumos! Nu vreți să încercăm cu niște donații de la biserici? Zic și eu, nu vă supărați. Simt că v-ați cam enervat, domnilor de la ONG și nu vreau asta. Uite cum facem, luăm de la buget și dotăm școlile. Culmea e că chiar există un buget prevăzut pentru asta, știați?

Hai să revenim la Halloween că pierdem vremea și eu tot nu am înțeles ceva. De fapt, care e problema? Că e de import? Vreți să ne uităm în magazine și să vedem câte din produse sunt românești și câte nu? Deci nu e asta. Că e cu vrăjitoare? Hai atunci să interzicem jumătate din desenele animate plus să punem pe foc cam toate poveștile lui Andersen. Nici asta nu e, nu? Atunci, că e în școală? Păi voi ați văzut ce reviste se vând la standurile deschise în școli? D-alea cu fete machiate și cu poze cu Justin Bieber. Că dau părinții bani pe prostii? Vreți să vă spun cât se cheltuie în medie pe cap de familie pe sucuri acidulate și păpuși Monster High? (îmi pare rău, sunt la modă).

Uite ce cred eu. Eu cred că voi ați găsit prilej să vă revoltați împotriva imaginii pe care ne tot chinuim noi să o avem și care de cele mai multe ori e lipsită de conținut. E vorba de imaginea aia de turmă care se închină mecanic în fața tuturor bisericilor ca după aia să înjure ca la ușa cortului, care se îmbulzește la moaște ca apoi să vină acasă și să continue să-și amenințe aiurea copiii, care apără predarea religie în școli și se revoltă împotriva eutanasierii câinilor de frica de a nu fi pedepsiți de soartă și nu dintr-o credința personală că ceea ce fac e bine.  E vorba doar de imagine, așa-i? Hai, spuneți drept, că nu ne aude nimeni! Ce contează ce credem și ce simțim fiecare atâta timp cât facem ce ni se spune și cum ni se spune? Stați liniștiți, nu cred că Halloween-ul va schimba asta. Nu știu dacă asta se va schimba vreodată. Cred însă cu tărie că, dacă mâine s-ar inventa o zi a costumul tradițional românesc în care să ne ducem copiii la școală în ie, cu basmale sau clopuri pe cap sau o zi a măștilor din folclor, cei mici ar fi fericiți să se îmbrace așa. Dar noi nu inventăm nimic, ci doar ne revoltăm și-i criticăm pe alții. Atât.





5 comentarii:

Laura spunea...

Culmea e ca daca sapi bine in originile sarbatorii, descoperi si niste valente crestine. Dar e mai bine sa ne revoltam, evident, uneori si fara sa stim despre ce e vorba....

ioana spunea...

Pai nu? E cel mai simplu: aruncam cu noroi si bagam pe gat la greu tot ceea ce conduce la obedienta.

Anonim spunea...

Eu am crescut in mediul rural, si, desi nu-i ziceam Haloween, ca ii ziceam Silita sau Sitiritu, aveam si noi o sarbatoare cu monstri si cu foc si cu alte alea, taman acu' de Luminatie (1 Nov) Deci, de Sitirit, noi, copiii, in primul si in primul rand ciopleam dovlecii cat mai fiorosi, le bagam o lumanare inauntru si ii puneam pe garduri. Dupa care ne manjeam pe fata cat mai de speriat, :D si parintii ne pregateau niste mingi de carpe imbibate in motorina si legate cu plasa de sarma, pe care le manuiam cu ajutorul unei cozi lungi tot de sarma, cu lemn in capat, sa nu ne ardem la mana. Si cand se lasa seara, ieseam cu totii, mascati, in strada, cu mingile alea de carpe, carora le dadeam foc si ne invarteam in cercuri cu ele in mana. Cam asta e traditia romaneasca, nu batzul infipt in fund pe care par sa-l promoveze domnii din linkul pe care l-ai dat. In timpul asta, baietii mai mari faceau tampenii mult mai mari, cum ar fi sa aprinda o sumedenie de chestii pe dealurile din jurul satului si sa sperie toate babele din sat, pitindu-se pe la geamuri si iesind de acolo cand se astepta lumea mai putin :D
Deci nah, Haloween autohton...da' totusi parca-i mai bine acum, pe fiu-meu nu tin neaparat sa-l vad manuind o o minge confectionata din carpe cu motorina si ulterior aprinsa :D
Happy Haloween sau Sitirit, cum preferati!
Maria

Ioana spunea...

Foarte interesant, habar n-aveam ca exista si la noi ceva chiar atat de asemanator. Ati auzit domnilor de la ONG?

mara spunea...

Eu sper că e o glumă.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes