Avem noi, părinţii, o bucurie imensă în a face surprize. Să vezi ochii aceia măriţi de uimire şi de bucurie, palmele care încep să aplaude frenetic în timp ce picioruşele se pun pe ţopăit de încântare. Doar că pe măsură ce copilul creşte începe să ştie ce vrea. Aşa că tu, ca părinte, dacă vrei să rămâi cool, ar fi bine nu să-i faci surprize, ci să-i îndeplineşti dorinţe. Dar nu, când copilul se măreşte şi simţi cum începe să-ţi scape printre degete, plusezi şi tu în direcţia surprizelor, sigur fiind că, la cât eşti de fain, nu ai cum să ratezi titlul de celmaiminunatpărinte.
Aseară, în bucătărie. Toţi trei strânşi în jurul unui borcan cu zacuscă.
- Auzi, ştii că sâmbătă ţi-am spus că te las să-ţi chemi prietenele şi să daţi petrecere de Halloween...
- Da, ştiu...de ce îmi spui asta?
-Pentru că nu e tot.
O simt cum începe să se foiască a nerăbdare pe scaun.
- Hai, zi, zi, ce ai mai pus la cale?
- Păăăi, deschid eu gura şi-i arunc consortului o privire conspirativă, tata o să plece la prieteni sâmbătă noaptea şi în felul ăsta prietenele tale pot rămâne în sfârşit, la noi peste noapte. O să le las patul nostru. Iar eu o să mă culc cu tine în cameră, pe fotoliul ăla de se face pat.
În loc de fanfară, aplauze şi confetti, m-am trezit cu un şuvoi de lacrimi Că de ce ea să stea în altă cameră, că se simte exclusă de la propria ei petrecere, că nu e corect şi că o să caute singură o altă soluţie. Degeaba am încercat să-i spun că nu e o tragedie şi că oricum altă idee nu am, drama nu părea să se oprească.
În timpul ăsta, eu nu vedeam decât un singur lucru: că nu-mi mulţumeşte. Că nu apreciază. Sigur, nu mi-o ceruse nimeni, o făcusem pentru ea, să se bucure, să se distreze, daaaar frustrarea că greşisem, că rezultatul eforturilor mele nu era perfect mă făcea să simt cum urmează să izbucnesc dintr-o secundă în alta, să revendic ceea ce nu putusem să obţin altfel: mulţumesc-ul, recunoştinţa, titlul de celmaiminunatpărinte.
Mi-am dat seama cât de ridicolă era supărarea mea, abia când Ana s-a aşezat lângă mine, tristă şi ea că mă întristase pe mine şi mi-a zis să ştii că mă simt neînţeleasă. Un pic mai aveam să-i răspund şi eu. Aşa mi-am amintit de mama lui Djuvara. Şi mi-am înghiţit oftatul şi m-am gândit că dacă nu am mai aduna atâta amar de zile fără să obţinem niciun fel de aprecieri din partea celor care ar trebui să ne aprecieze- şefi, colegi, parteneri, elevi, profesori, medici, vânzători, poate atunci am avea mai multă răbdare să aşteptăm mulţumesc-uri de la copiii noştri. Avem nevoie de feedback ca să funcţionăm echilibrat şi din păcate, sunt numeroşi cei care se plâng de lipsa lui. Nu ştim să validăm eforturile celor din jur, fie ei copii sau adulţi. Le considerăm de la sine înţelese sacrificiul, munca, truda şi ne mirăm apoi când nu găsim abnegaţie şi entuziasm.
Aseară, nu am oftat şi nici nu mi-am dat ochii peste cap când, cu ea la mine în braţe, mă umpleam toată de lacrimile ei de copil necăjit. Am ţinut-o aşa până când i-a fost de ajuns. Şi apoi am decis să dorm în sufragerie, pe canapea. Şi să fiu celmaiminunatpărinte.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu