marți, 24 noiembrie 2015

Pe dos

Nu, nu eu sunt întoarsă pe dos, ci ea, cărticica din fața mea ce se dorește, conform descrierii de pe copertă, să fie o culegere de poezii cu prostii pentru copii. Povestea ei este una frumoasă. De fapt, povestea noastră, a mea și a Anei, din jurul  acestei cărți este una frumoasă. Ne-am dus și noi la Gaudeamus, la spartul târgului. Adică, chiar așa, cu câteva ore înainte de închidere, iată-ne bulucindu-ne printre oameni, doar, doar apucăm și noi să prindem ceva. După două capturi de la editura Arthur, Ana s-a oprit în fața standului celor de la Vellant. Adevărul este că oamenii ăștia au niște cărți atât de frumos desenate, încât e greu să nu-ți atragă privirile. A pus infanta mâna pe o cărticică, a început să o răsfoiască și două minute mai târziu, dă-i și râzi. Nu știu dacă voi știți cum râde fie-mea. Apăi, ea este persoana care poate să facă o sală întreagă de cinema să se prăpădească de râs doar auzind-o cum face.

— Ce-ai găsit de te amuzi așa de tare?

Cu gura până la urechi, cu vocea sugrumată de hohote și cu o criză de sughiț la purtător (râde până face crize de sughiț), vine spre mine fluturând o cărticică.

— Mama, hai să-ți citesc poezia numită „Pârț”:

În autobuzul două sute nu știu cât
Deodată a mirosit urât
Îl el erau un domn și-o doamnă tristă
Un chitarist și-o chitaristă
O casnică păroasă
Cu doi câini de rasă
Un om al străzii fericit
Într-un sac vechi de dormit
....

Hmmm, măi dar poezia asta este chiar haioasă! Îi iau cartea din brațe și mă uit pe copertă: Pe dos (scris cu literele pe dos), de Carmen Tiderle. Încep să o răsfoiesc și... nu mă mai opresc. (Aveți grijă că după două-trei, poezii, începeți să vorbiți și voi în rime și prostii!)

Este o carte de poezii cu foarte mult umor, al unui autor inteligent și plin de vervă care a știut în câteva pagini să aducă pe hârtie tot universul copilului din ziua de azi, cu micile lui probleme și cu micul lui univers populat de întrebări existențiale, de piese de Lego, de hamburgeri nesănătoși, de minciunele, de caca și de pipi, de plușuri, de ouă Kinder, de căpcăuni, de exerciții de matematică, de certuri și de frici; uneori apare și o puță, alteori doar o pisicuță.

Nu am putut pleca fără această carte de la târg. Nu am putut pentru că Ana mi-a spus foarte clar – ai trei opțiuni: ori mi-o cumperi, ori mi-o cumpăr din banii mei, dar cum nu am, tot tu trebuie să-mi dai, ori eu rămân aici să o citesc pe toată. Și am luat-o. Și a devorat-o.

Cartea Pe dos urmează să fie lansată joi, 26 noiembrie, de la orele 19:00, la Ceainăria Cărturești Verona. Dacă ea nu ar fi avut teme și eu multă treabă, zău că mi-aș fi dorit să ajung să o felicit pe autoare pentru talent și idee, iar pe ilustratorul Vali Petridean pentru minunățiile de le-a imaginat pentru cartea de față. Desenele sunt absolut fenomenale. De altfel, editura Vellant cred că este una dintre puținele care iese în evidență prin ilustrația de carte. Mai mult decât povești, cărțile lor sunt adevărate albume. Apropo, să știți că tocmai ce caută ilustratori, dacă este cineva dintre voi interesat.

Despre Carmen Tiderle am aflat că a fost director de creație la Leo Burnett, așadar cu atât mai mult merită toată încrederea pentru această carte. Conform anunțului de lansare, cartea va fi iubită de copii tocmai pentru că este scrisă pe limba lor adevărată și despre lumea lor adevărată.

Ana stă cu ea pe birou. Pur și simplu, este gura ei de aer când obosește la teme să scrie despre ce trebuie și nu ce simte.

11 comentarii:

Adriana spunea...

Multumim pt recomandare. Suna interesant, cred ca ii va placea mult juniorului (9 ani)

Noi am fost sambata seara la Gaudeamus, am gasit o multime de carti faine. Ca si noutati editoriale, ne-au surprins placut Rao (au mai scos 2 volume din seria Geronimo Stilton) si Arthur (seria Harry Potter, a aparut deja primul volum). Iar in ceea ce priveste cartile in limbi straine, Sitka si Okian au fost, ca de obicei, standurile unde am petrecut cel mai mult timp.

Ioana spunea...

Standurile de carti straine mi s-au parut cam scumpe. Ma rog, eu m-am uitat la cei de la GADIF. La Rao nu stiu daca am ajuns. Ne=am oprit la Arthur si ne-am ales cu doua titluri. Plus Iliada in varianta pentru copii, inca o carticica dragut desenata (era la reducere si am zis sa o ia daca o vrea) si aceasta Pe dos care ne-a facut sa ne hăhăim toată duminica dupa-amiaza.

Adriana spunea...

Noi am gasit cu 15-18 RON fara CD si 25-30 RON cu CD. Am incercat sa comandam din afara, insa ne costa transportul si pana la urma ajungem tot acolo. Iar de pe kindle mi se pare ca ii este mai greu sa citeasca, decat din carte

AlinaD spunea...

Pentru 5 ani si jumatate e ok cartea? Daca ma gandesc la subiectele enumerate, sigur i-ar placea. Doar sa nu fie prea complicate pentru varsta lui

Ioana spunea...

Cam.la limita, as zice. Cred ca o sa piarda exact poantele.

Anonim spunea...

Da, da, Carmen! Ma bucur pentru ea. E un om minunat, o femeie faina, inteligenta, cu un simt al umorului dezvoltat. Am fost colege la Leo. Ioana, daca te duceai la lansare te rugam sa o feliciti din partea mea. Eu nu locuiesc in tara.
Mihaela

Ioana spunea...

Mihaela, din pacate nu am cum. Dar cartea este o bijuterie, pur si simplu ma face sa rad de fiecare data cand o deschid.

carmen tiderle spunea...

Buna, Ioana. Sunt Carmen si-ti multumesc foarte mult pentru ce-ai scris. Ma bucur mult de tot ca va place. Aveti, oricand vreti, din partea mea o dedicatie rimata. Va pup cu drag.

Ioana spunea...

Carmen, sunt onorata. Iar Ana a fost extrem de fericita sa "te auda".

Unknown spunea...

Draga mea Ana, am promis
Ca n-o sa ma opresc din scris
Fiindca cred c-ar fi pacat
Ca tu sa te opresti din sughitat.

Ioana spunea...

Multumim pentru catren
Abia ce-am coborat din tren.
In vacanta noi plecam
La Moeciu sa ne distram.

Ana.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes