vineri, 29 noiembrie 2013

Sânge de evreică

Ana a desenat o căsuță.
Și i-a cerut lui B. să o scaneze.
- E pentru niște colegi de la școală cărora le-a plăcut foarte mult și mi-au cerut să le fac și lor câte una.
Și azi a venit de la școala veselă și fără nicio căsuță.
- Le-am vândut pe toate!
- Ceee? zic.
- Păi da, un leu căsuța. Cine nu-mi aduce luni banii, îi iau căsuța înapoi.
- Hmmm, zic.
- Omul trebuie să mai facă și comerț în viață, măi mamă!
- Of, măi Ana!
Ea, la fel de veselă.
- Stai liniștită, i-am dat una și doamnei. Gratis! Mă rog, pentru un FB la activități plastice.

12 comentarii:

cristina spunea...

Vad ca ai schimbat titlul din "Jidanca" in "Sange de evreica", sorry dar este la fel de antisemit ! Este blogul tau si e treaba ta ce si cum scrii doar ca asemenea etichetari nu sunt OK. A spune ca evreii sunt toti comercianti, este ca si cum ai spune ca toti romanii sunt tigani.

B. spunea...

Nu, nu mai este antisemit; eu i-am sugerat Ioanei să schimbe titlul, deși nu știam că a făcut-o și ce titlu nou a ales. "Jidan" are o conotație peiorativă intrinsecă; deși în context era evident jucăuș, cuvântul în sine ar fi putut deranja și ăsta e motivul pentru care i-am și sugerat să-l schimbe. Noul titlu nu este antisemit, afară de cazul că sunteți de opinie că însăși meseria de comerciant are conotații negative (în mod ironic, musulmanii în particular -- tocmai musulmanii! -- consideră meseria de comerciant nobilă, fiindcă Mahomed era comerciant).

În cel mai rău caz puteți considera noul titlu păcătuiește prin faptul că perpetuează o stereotipie etnică, însă nu cred că vreun evreu ar putea fi cu adevărat deranjat că lumea îi consideră comercianți descurcăreți.

Iar a spune că toți românii sunt țigani e ca și cum ai spune că toți englezii sunt francezi. Asta afară de cazul că sunteți de opinie că e ceva în mod intrinsec rău în a fi țigan. Însă sunt sigur că nici nu v-a trecut așa ceva prin cap.

Anonim spunea...

Si eu am remarcat (si salutat!) schimbarea titlului. De acord cu B. - rationamentul 'daca toti evreii sint comercianti atunci toti romanii sint tigani' nu se sustine. Prima parte e ocupationala, a doua etnica. Cea etnica are si o nuanta peiorativa implicita. Deci nu.
Am indoieli insa cu privire la perceptia pozitiva a evreilor ca buni comercianti. Unde tragem linia intre 'bun comerciant' si 'se descurca, scoate bani din piatra seaca, o vinde si pe ma-sa'? Eu as zice ca a doua interpretare este covirsitor majoritara.

crina spunea...

Mie-mi placea primul titlu. Era un pic jucaus si-un pic peiorativ evident, ca tocmai despre asta era vorba...ca nu e chiar koser sa vinzi desene colegilor :) in clasa a doua.
Oricum reiese ca sangele ala evreiesc exista intr-adevar asa ca e evident treaba voastra cum il denumiti.
Mi se pare patologic sa vezi antisemitism intr-o joaca de copil.

KAMEL spunea...

Nu cred ca am putea vorbi de antisemitism. Ioana si B au ales acest titlu pentru fiica lor care se descurca foarte bine .Eu as spune ca este o onoare pentru evrei ca sunt descurcareti si muncitori. Eu sunt musulman si nu m-ar deranja sa aud ca musulmani sunt comercianti ,dinpotriva este un lucru bun.

Din pacate fiecare din noi interpreteaza lucrurile altfel. Gata cu intoleranta ,va rog !

Anamaria spunea...

nu inteleg de ce neaparat trebuie sa faceti o referire la vreo etnie anume. ce era in neregula cu un titlu de genul "sange de negociator" sau "de comerciant"? sau "mica mea femeie de afaceri". automat orice referire la un anumit stereotip legat de o etnie e periculos si poate lasa loc de interpretari.

Anamaria spunea...

ps: titlul "jidanca" a ramas in URL-ul postarii.

Ioana spunea...

Dragii mei, ma distreaza ca un astfel de titlu a dat nastere la atatea polemici. Departe de mine sa ma leg de vreo etnie, doar vorbeam de propriul meu copil. Cat de nebuna sa fiu sa vreau sa-l jignesc intr-un fel sau altul? Mai mult, eu insami am cateva picaturi de sange de evreica, dar din nefericire nu reusesc sa negociez asa de bine ca cea mica. :)

Anonim spunea...

mda...acum imi explic...am gasit o copie in ghiozdan! despre pret nu mi s-a povestit nimic.poate aflu tot de pe-aici daca a platit sau nu :)

Ioana spunea...

Haha,deci voi sunteti una dintre victime:)

Andrei Sarban spunea...

Ma rog frumos..stiti care e definitia jidanului? jidanul este evreul care tocmai a iesit pe usa...
Cu toate acestea, Mr. B, schimba-i URL-ul..e posibil sa va treziti cu plangere, inchidere blog..bla bla bla..
LE: disclamer! Eu am voie sa fac astfel de bancuri, dat fiind apartenenta certificata la poporul ales.

ioana spunea...

Hai ca esti simpatic!
Pai Andrei, se pare ca si eu am voie gratie unei strastrabunici:)

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes