miercuri, 5 martie 2014

Girl you'll be a woman soon

Afară ploua şi noi patru stăteam de vorbă la o cafea şi o felie de plăcintă cu brânză. Despre ce ar fi putut să vorbească duminică dimineaţa, patru mame de copii de peste opt ani? Iniţial despre şcoală. Că al meu greşeşte ca blegul, că a mea fuşereşte temele, ba că a mea este mai zăpăcită decât acum un an şi nu înţeleg de ce oare o fi aşa de aiurită şi de nervoasă? (aia eram eu)
- Poate că se produc niscaiva schimbări mai serioase prin organism! zise doamna din faţa mea, singura mamă de băiat de la masă şi continuă:
- Al meu a avut în clasa a doua nişte fetiţe cărora le venise ciclul!

Nu ştiu dacă după aceste cuvinte s-a continuat ori ba discuţia despre şcoală sau despre note. Ştiu doar că m-am speriat. Fără să vreau, am început să scanez în minte corpul fetei mele. Parcă a crescut cam mult în ultimul timp şi parcă s-a mai şi împlinit puţin! Oare când ar trebui să-i povestesc ce şi cum? Am dat să-i zic de vreo două ori, dar, după introducere, se plictisise şi plecase la ea în cameră. Dar, totuşi, mi-a zis că ar fi curioasă să vadă cum e să te săruţi cu un băiat. Hm, oare să fie vreun semn de prepubertate sau o fi pur și simplu o d-aia pupăcioasă ca mă-sa? Şi parcă şi plânge ceva mai uşor ca înainte. Poate că de asta e aşa de zăpăcită în ultima vreme. Şi totuşi, întrebarea pe care ar trebui să mi-o pun este ce să fac pentru a nu mă trezi cu un copil prins într-un corp crescut înainte de vârstă. Pentru că la nici nouă ani nu este normal şi nici în regulă să-ţi vină ciclu, asta îmi e clar. Sau, cel puţin, mie nu mi se pare normal ca un organism atât de fraged să suporte o maturizare atât de devreme.

După cum ştiţi şi voi, mare parte din vină o au hormonii din alimentaţie şi mai ales carnea injectată. O spun specialiștii, o spun și statisticile și o vedem și noi. Eu nu am ştiut de la început ce pericol există în farfurie. Când s-a născut Ana, am făcut şi eu cum scria prin cărţile de diversificare, nu m-am documentat în exces, am încercat doar să nu-i dau copilului prostii de genul dulciuri, hamburgeri, prăjeli sau sucuri acidulate. De vreun an de zile, am descoperit o familie de producători de legume cât de cât mai naturale. Nu bio, pentru că nu pot să dau zece lei pe un kilogram de cartofi. Am încercat apoi să gătesc mai multă vită. Am încetat să mai cumpăr mezeluri, chiar din alea cu 90% carne sau din alea pe care scrie fără e-uri şi am început să gătesc pentru seară sufleuri şi paste şi bruschete. Acum o lună am găsit şi un furnizor de carne de pui crescuți prin curte. Sunt cam scumpi însă, aşa că nu ştiu cât de des voi putea să cumpăr de la ei.

Şi acum, ajungem la partea cu dulciurile. Dacă până la şase ani, Ana nu s-a arătat prea interesată de dulciuri, mai puţin când era vorba de clătite sau papanaşi, de vreo trei ani este disperată după bomboane, ciocolăţele sau prăjiturici. Dacă sunteţi din cei care nu au dat niciodată copiilor zahăr, apăi vă felicit, dar nu vreau să intrăm acum într-o polemică interminabilă. Eu nu am nimic împotriva dulciurilor, dacă sunt făcute în casă şi nu sunt în exces. Or, din păcate, în ultimul timp, la noi s-a întâmplat exact pe dos: am avut în casă şi le-am şi mâncat.

Şi pentru că tot vorbeam de copilul meu care se rotunjeşte într-un ritm un pic prea alert şi pentru că tot sper să ajungem să eliminăm cât mai multe drăcii din frigider, am găsit o soluţie: dulciuri raw. Nu la fel de bune ca prăjiturile de la cofetăria Alice, daaaar, pot fi făcute de Ana by her self, pentru că nu necesită foc! Argumentul ăsta a fost suficient pentru a-i provoca odraslei rubiconde ţipete de fericire. În consecinţă, de ieri am în bucătărie o pungă de curmale, una de cocos, turmenic, un plic la vreo 250 de grame de carob (habar nu aveam că pasta asta de roşcove, căci despre aşa ceva e vorba, e atât de sănătoasă şi se poate folosi practic pe post de cacao) şi nişte nuci. Ce vom face cu ele? Negresa de aici. Vor urma nişte bomboane cu prune deshidratate, o supă de mazăre cu ardei roşu şi un fel de guacamole cu iaurt grecesc. Reţete sunt multe, dar sincer, chestiile astea bio, raw sau vegan sunt scumpuţe. Adică, sunt de acord că zahărul sucks, dar nici să dau 25 de lei pe o sticluţă mică-mititică cu extract de ştevie sau vreo 20 de lei pe un pumn de migdale nu pot. Aşa că ne vom rezuma la chestii simple şi la îndemână. Ce mă enervează este ca trebuie lăsate la hidratat vreo două ore pe care, de obicei, nu le am. O altă idee ar fi să încerc să-i fac ocazional lapte de migdale cu fructe băgate la blender. Să vedem dacă, cu un pai şi o felie de portocală sau măr pe marginea paharului, o să bea drăcovenia, că în general se cam strâmbă.

Mai am o durere. Vasele şi recipientele în care gătesc. Adică nu sunt ce ar trebui şi ştiu asta. Am doar două forme faine tare pentru sufleuri, din ceramică albă, nişte vase de Jena, merg şi ele, dar în rest e cam tristă situaţia. Am ochit eu o tigaie şi o tavă, ambele din ceramică, dar...nu vă spun preţul, căci nu vreau să vă stric ziua. Şi cum împrumut la C.A.R nu mai am curajul să fac de când a plecat tanti de acolo cu bănuţii tuturor şi ne-a lăsat cu buza umflată, încerc să găsesc alte soluţii. Şi deocamdată nu am găsit. Pe net or fi ceva mai ieftine? Ştie careva?

Dar, să lăsăm tăvile şi să revenim la copilă. Cred că trebuie cumva să prind momentul şi să am o discuţie cu ea ca de la femeie la viitoare femeie. O fi prea devreme? Risc să o bulversez? Idei? Vă rog!
 

17 comentarii:

Laura Frunza spunea...

Nu e devreme, vorbeste acum, incearca sa previi. Eliza stie ceva foarte vag de menstruatie de pe acum (ca se folosesc tampoane, nu insa si procesul fiziologic sau ca curge sange). Fata ta e orice numai rubiconda, nu, cine ti-a bagat in cap asa ceva? E un copil absolut normal, in loc s-o indopi cu bomboane raw (in caz ca nu stiai unele dulciuri raw au mai multe grasimi ca niste dulciuri asa-zis normale, adica te poti ingrasa mai mult de la 200 de grame de migdale decat de la altceva) mai bine da-o la un sport. Eu m-am chinuit sa tai painea si dulciurile din meniul fetei mele (si am reusit doar in sensul ca nu ii dau ei, ii mai da bona ocazional) si am dat-o suplimentar la inot fata de balet, cat facea pana acum. Miscare si cam atat, nu e nici grasa, nici rotunjoara, e doar la pre-pubertate.

Ioana spunea...

Laura, da, ai dreptate cu sportul. E in cap de lista. Paine nu mananca exagerat, dar in rest, ar rontai toata ziua. Pana acum ceva timp, ii dadeam fructe. Acum insa cere dulciuri. O fi obosita, stiu si eu?! Cat despre ingrasat, s-a dolofanit cam tare de trei luni incoace. Nu e ingrijorator, dar a fost rapid.

mara spunea...

Îmi face mie împresia că întrăm într-o nouă etapă :)) Vorbește cu ea, spune-i tot. Chiar dacă încă nu i se va întâmpla, e aiurea când restul fetelor știu mai multe ca tine și invers, te face să te simți mai tare când tu deții mai multe info decât celelalte.

Ioana spunea...

Culmea, Ana stie in mare care e treaba cu facutul copiilor. Dar nu stie chestia cu ciclul. Aici trebuie sa prind un moment sa-i povestesc.

Nico spunea...

Ioana eu cumpar migdale, caju, ulei de cocos si fructe uscate de la plafar sau mai e in piata la Obor la etaj, un magazin cu condimente si seminte si fructe uscate. Preturile nu sunt asa mari, de exemplu migdale crude au si la 40 lei si la 45lei kg. Eu cred ca e mai sanatos sa rontaie 5-10 migdale hidratate, decat dulciuri cu 2 cani de zahar in compozitie. Poti sa pui migadalele intr-un borcan cu apa si sa le bagi la frigider dimineata, seara le scurgi si preparati dulcele. Avem si noi o fetita clasa a doua acasa si observ si eu comportamentul de preadolescenta si parca nu corespunde cu copilul de 9 ani. Eu am avut menstruatie la 15 ani, am avut timp berechet sa copilaresc :)))

Ioana spunea...

Mai, Nico, nu stiu unde se grabesc copilele noastre asa de tare:)) Am luat si eu niscaiva fructe si seminte, doar ca Ana nu prea rontaie din cauza dintilor. (a ramas cu spaima de la accident si nu prea vrea sa-si foloseasca dintii).

Anonim spunea...

o fi alimentatia sau nu, cert e ca la al mare in clasa, in clasa III deja toate fetele aveau ciclu; acum intr-s V-a deja isi pun intrebari cele care n-au (vreo 2 din 20)
Ce mi s-a parut trist e faptul ca unele habar n-aveau ce urma sa li se intample; li s-a intamplat la scoala si s-a lasat cu drame. Eu una, daca as avea fata, i-as spune cam pe acum, tot ce tine de procesul fiziologic. Una din colegele lui Radu a aflat de la baietii din clasa si n-a fost foarte indicat.
In ceea ce priveste dulciurile, la noi sunt la mare cautare bomboanele facute din curmale si pudra de roscove. Ieftin, bun, rapid si le pot face singuri. Evident ca exista si scapari, dar pe de alta parte daca nu-s in exces nu strica atat de mult ca altele.
Oana

Ioana spunea...

Intr-a treiaaa? Toateee? Dumnezeule! OK, merci Oana, ma lansez in explicatii:)))

Anonim spunea...

Au ciclu pt ca sunt dati la scoala de 8 ani, nu va mirati. Copilul meu in cl III are colegi care vor implini anul acesta 11 ani. In clasa V eu aveam 11 ani si da, imi venise ciclul. Si parintii sint vinovati pt ca tin prea mult copiii sa "copilareasca" sau sa fie primii in clasa la rezultate. Pai normal la 11 ani inveti usor table inmultirii (eu l-am dat de 6 ani si e primul in clasa, peste cei de 11 ani)

Anonim spunea...

Eu te sfatuiesc sa ii spui.Eu am aflat si de la mama de ciclu, si o data in clasa a saptea au venit niste doamne de la Jonshon&Jonshon care faceau o campanie. Ne-au dat niste cartulii in care erau scrise etapele dezvoltarii la fete si la baieti, si ti se explica de-a fir a par ce e menstruatia, ce sunt tampoanele, cum se folosesc etc.Dar noi abia in clasa a 7-a aveam toate ciclu, adica pe la 12-13 ani.
Mai bine sa afli de la mama decat de la colegii baieti.

Mami pentru doi spunea...

Imi cer scuze ca nu are legatura comentariul meu cu articolul, insa am o rugaminte mare. Daca mi-ai putea recomanda o bona in Bucuresti. Caut o bona, prima oara am apelat la o agentie insa nu a fost o alegere prea fericita (am postat povestea foarte pe scurt pe blog). As fi foarte recunoscatoare daca m-ai putea ajuta cu o recomandare (ca de la o mamica la alta).

Multumesc!

In legatura cu articolul, nici eu nu cred ca e devreme sa ii vorbesti despre asta. Eu stiam de exemplu la 8 ani cum se fac copiii insa nu stiam nimic despre menstruatie. Am aflat foarte tarziu si din intamplare, mama nu a vorbit cu mine despre lucrurile astea niciodata si am fost un pic socata, mi-ar fi placut macar sa imi dea o brosurica sa o citesc si apoi sa vorbim despre ce am citit acolo, sa imi raspunda la intrebari. Am avut noroc cu sora mea mai mare. Mama mi-a dat o carte despre dezvoltarea corpului uman, reproducere si protejarea de boli si sarcina cand eram in clasa a 8-a si mi s-a parut mult prea tarziu...(probabil ca ei I s-a parut mult prea devreme), aveam menstruatie deja si aflasem tot ce ma interesa de pe internet si de la prietene. Din experienta mea, e mai bine sa stie si sa fii tu cea de la care afla.

Ioana spunea...

Buna Diana. Nu stiu in momentul asta de vreo bona, dar pot posta un anunt la mine pe fb, daca vrei, poate gasim ceva.

Eu chiar vreau sa-i povestesc Anei, dar ma gandeam ca as mai avea un pic de timp. Vad insa ca ar cam trebui sa abordez subiectul. Partea de facut copiii, o stie in mare:)

Unknown spunea...

Migdale ieftine gasesti si la Kaufland, 20 lei 500g. Pentru un pahar de 200 ml de lapte sunt suficiente 20 migdale (cand te grabesti, merge si cu migdalele nelasate la inmuiat, dar daca te obisnuiesti sa le pui de seara in apa, dimineata le ai gata de prelucrat), iar pulpa ramasa o poti transforma in bomboane, alaturi de roscove, fulgi de ovaz, stafide, seminte de chia, cocos. In loc de stevie poti folosi miere, pentru indulcit eu folosesc, pentru ceea ce merge la cuptor, fructe uscate (curmale, prune, stafide)sau proaspete (mere, banane) si miere pentru ce ramane crud. Laptele de migdale il poti imbunatati cu o banana sau cu niste fructe de padure si ai un milkshake delicios. Inghetata simpla si buna (de la care eu mi-am pierdur vocea :)) poti face din fructe congelate, miere si iaurt. Sau doar din banane congelate felii, date la blender. Baiatului nostru ii place foarte mult crema de ciocolata - un avocado bine copt, pus in blender cu miere si pudra de roscove. Optional, pulpa de migdale de la lapte. Poate fi consumata ca atare, pe post de crema de tort sau daca o pui la congelator, iese un fel de inghetata. Se fac atat de simplu incat pot fi preparate si de Ana.
Cat despre discutie, am avut-o cu mama inainte sa se intample si mi-a prins tare bine.

Ioana spunea...

Oau, Cristina, esti un retetar ambulant:))Merci mult de tot! Ce am incercat pana acum nu mi-a iesit deloc bun. A iesit mult prea dulce si cu un gust oribil de tare de curmale. O sa mai incerc, nu ma las:)

Unknown spunea...

Da, copilul nostru nu a primit pana acum niciun fel de dulce de cumparat, asa ca m-am tot documentat. Dureaza putin pana te obisnuiesti cu gustul, dar cred ca merita. Curmalele se prelucreaza mai usor daca le lasi putin in apa calduta, si nu este nevoie sa pui foarte multe. Poti folosi scortisoara sau pudra de vanilie pentru aroma. Pentru o prajitura cu diametrul de ca. 23 cm si inalta de maxim 2 cm nu folosesc mai mult de 5-6 curmale, dar copilul nostru nu prea se da in vant dupa dulce. Foloseste cantitati mici la inceput si daca mai este nevoie mai adaugi. O pasta de indulcit diverse bomboane sau prajituri poti face din 3-4 curmale, o banana (sau un mar) si putina apa, cat sa nu cedeze blenderul. Fructele uscate sunt in general mult mai dulci decat suratele lor proaspete. Spor maxim la confectionat dulciuri sanatoase ;)

Anonim spunea...

Daca n-are curiozitati legate de ciclu etc eu zic s-o lasi in pace.Ea stie ca poate vorbi oricand si orice cu tine deci nu cred ca e cazul sa-i impui capul cu asta.
Dar, totusi, ea nu a facut niciodata niciun comentariu legat de tampoane, nu vede cutiile/pungile tale pe nicaieri prin casa?.Nu a intrebat nimic referitot la reclamele de la tv? sunt peste tot, pe toate programele, nu le-a sesizat?
(ai grija cu nucile, curmalele, bananele etc, au calorii cat 7 mere la un loc).

Ioana spunea...

Mai, i-am povestit pe scurt ceva. Radea ca proasta:))) Oricum, acum stie ca daca vede sau simte ceva ciudat, sa ma intrebe pe mine.
Cat despre curmale si nuci, deocamdata le mananc eu, ca ei nu-i plac, asa ca sunt pe drumul cel bun- alba, grasa si frumoasa:)))

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes