V-a plăcut Marele Gatsby? Cartea, nu filmul, deşi şi filmul este frumos prin desfăşurarea de forţe de pe ecran. Ei bine, dacă aţi răspuns pozitiv, atunci luaţi de citiţi (dacă nu aţi făcut-o deja) Toţi aceşti tineri trişti de acelaşi F. Scott Fitzgerald. Vai ce carte! Vai ce poveşti şi ce personaje şi ce atmosferă apăsătoare la interior şi decadentă la exterior! Mi-a plăcut tot, am citit-o dintr-o suflare şi aş mai fi vrut! Merge mai ales spre patruzeci de ani cu un pahar de vin alături.
Nu am mai citit demult o poveste atât de încâlcită de familie, cu personaje numeroase, cu drame ce parcă îşi ţin răsuflarea să nu deranjeze, cu patima aia rusească ce doar la ei se întâmplă, într-o notă minoră şi desuetă în care râsu-plânsu e la el acasă. E vorba de Medeea şi copiii ei de Ludmila Uliţkaia. Un roman frumos cu o poveste de viaţă mare cât mama Rusia. Ca un sfat, dacă nu o ştiţi pe Uliţkaia, căutaţi să citiţi nuvelele ei. De exemplu: Fetiţele. Rude Sărmane. Absolut minunate.
Şi dacă tot vorbim de cărţi, mi-am cumpărat azi două. Încă nu le-am deschis, aşa că dacă le-aţi citit, aştept păreri, dar fără să-mi povestiţi despre ce e vorba şi cum se termină. Prima este Păzitoarea tainei scrisă de Kate Morton. Pare genul de carte după care se poate face foarte bine un film d-ăla de place la gagici. Eu am citit de ea Grădina uitată şi m-a prins. Intrigă cât cuprinde, romance, un pic de suspans, un deznodământ intuit abia spre sfârşit (ceea ce e foarte bine), o acţiune care curge fără să fie forţată. Cu alte cuvinte o poveste bine scrisă şi de aceea am decis să mai citesc una. Ceva mă face să cred că e cam acelaşi gen de roman bazat pe acţiune, întorsături de situaţii şi personaje feminine cu suflet mare şi iubire multă.
A doua carte din poşetă este luată după autor, pentru că sincer, coperta arată ca reclama la un film siropos de prin anii 1980. Iar titlul nu face decât şi mai rău: Mângâieri străine. Hm, a ce vă sună? Oricum, ideea e că autorul este Ian McEwan şi omul ăsta m-a făcut să-l iubesc după ce am citit Pe plaja Chesil. Să vedem acum ce se va întâmpla.
Ştiu. Aţi citit până aici doar ca să ajungem la fete şi băieţi. Îmi pare rău, nu am. Nici fete, nici băieţi. Dar, dacă scriam doar cărţi şi bloguri, poate nu stăteaţi până la capăt. Sau eraţi mai puţini. Aşa că...am trişat. Doar azi, că e luni. Still friends?
5 comentarii:
la "pazitoarea tainei" trebuie sa ai un pic de rabdare la un moment dat. inceputul te prinde rau, dar la un moment dat ai senzatia ca stii care-i faza si ca prea o lalaie. pana spre final cand cand totul incepe sa faca tumbe, nu e deloc ce-ai (ma rog, ce-am) crezut si o tot tine in intoarceri la 180 grade de nu mai stii cum te cheama.
iar finalul, e asaaaa, cu o tumba mica, nu mai schimba nimic, dar pe mine la lasat...., nu chiar cu ochii in lacrimi, dar, cumva ravasita.
ady.
ps. eu mi-am luat (e-book sau hartie) aproape toate cartile lui kate morton (cred ca doar casa de la riverton nu m-a dat suficient de pe spate incat s-o cumpar). kate morton si elif shafak au fost revelatiile mele literare pe anul trecut.
OK, o sa am rabdare sa trec de faza aia. Merci pentru pont:)
Zbang! Daca nu aminteai la final de neconcordonta titlu- continut, nici ca mai sesizam ......fete si baieti. Cu ochii la recomandari, uitasem.
Mie Grădina uitată mi s-a părut ok așa, ca lectură de relaxare, deși a cam dat-o în telenovelă la un moment dat. Mă rog, a fost numai bună pentru o călătorie cu trenul.
Eu sunt Malala m-a impresionat și pe mine. Am povestit la mine pe blog despre ea.
Cy Ian McEwan am avut experiențe diferite: Sweet Tooth mi-a plăcut, Amsterdam a fost OK, deși cam previzibilă, iar The Kindness of Strangers deloc, situație neverosimilă și personaje paiațe. Voiam să citesc Atonement de el și Nutshell. Să vedem.
Spor la citit! ;)
Pai, Kate Morton e exact genul "numai bun de luat pe tren"
Trimiteți un comentariu