vineri, 13 ianuarie 2017

Prospături

I-am descoperit acum ceva timp când într-un heirupism muncitoresc luasem decizia să încerc să mănânc cât mai sănătos. A fost dragoste la prima îmbucătură, căci, îmi aduc aminte că după ani și ani, grație celor de la Legume Proaspete Acasă, am resimțit parfumul căpșunilor din copilărie. Știți voi mirosul ăla care se revarsă în aer de te face să-ți plouă în gură? Ei bine, oamenii ăștia mi l-au readus în bloc spre bucuria mea și invidia vecinilor.

De atunci, ne revedem periodic. Nu sunt eu cel mai fidel client, recunosc; mai cumpăr și de prin cartier fructe și legume, că nah, nu stau să dau comandă pentru un morcov sau un kilogram de ceapă. Dar măcar o dată pe lună apelez la cei trei dealeri ai mei de produse sănătoase: Legume Proaspete Acasă, Ograda Verde pentru carne de pasăre și MamaPan pentru pâine cu maia. Bine și pentru ștrudelul lor de mere, fără zahăr.

Ca idee, o ladă plină de legume cum o vedeți pe cea din poză costă în jur de o sută de lei (sunt 15 tipuri de legume în cutie și niște mere), doi pui de la cei din Ogradă, până-ntr-o sută zece, iar 4 pâini cu maia, două cutii cu ștrudele a câte două bucăți fiecare și o pungă de lipii din faină integrală, încă 55 de lei. Ideea e că...gata. Mi le-aduc acasă sau unde le spun (pentru mine care n-am mașină e esențial) și sunt acoperită pentru o perioadă destul de lungă de timp. Pâinea o congelez și se păstrează foarte bine, puii îi tranșez și îmi ajunge carnea aproape o lună, iar legumele le transform în ciorbe, supe, mâncărici de spanac sau de praz, salate și sufleuri.

Și pentru că e vineri și sunt într-o pasă bună, vă dau și o rețetă de-am învățat-o de curând, în Franța. E un fel de mâncărică de praz care merge de minune cu fileuri de pește alb. Se ia așadar niște praz, se curăță, se spală și apoi se taie fâșii subțirele. Intr-o tigaie, pe foc, se pune un cubuleț de unt, se topește și se călește prazul în el, amestecând ca să nu se prindă și adăugând apă puțin câte puțin. Buuun. Când prazul s-a înmuiat, se pune sare și piper și se adaugă niște smântână pentru gătit. Se amestecă, se trage de pe foc, se toarnă într-un vas de Jena sau orice vas care merge la cuptor și deasupra, peste prazul ăsta cu smântână, se așează frumos niște fileuri de pește, sărate în prealabil. Se dă la cuptor vreun sfert de oră cât să se facă peștele și vorba țării de origine, un point c'est tout! Adică, asta e tot!

Vă pup și vorba țării de origine, au boulot Ioana, că mâncarea nu se face singură!




1 comentarii:

Paula spunea...

Mersi de reteta, am sa o incerc cu proxima ocazie. Mai ales ca deja gatesc praz in genul asta - sotat, smintina, zeama lamiie apoi combinat cu somon tras in tigaie (http://80breakfasts.com/pan-seared-salmon-with-creamy-leeks/).
Paula

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes