duminică, 10 aprilie 2011

NexT Kids

Sâmbătă am fost la NexT Kids. Pentru cei ce nu ştiu ce mai e şi asta, ei bine, este Festivalul internaţional de filme de animaţie pentru copii. Locaţia: cinema Scala. În program: vreo oră de filmuleţe şi apoi jocuri şi activităţi pentru puştime. Sau, cum scria la ziar: "un scurt program de filme, un lung program de jocuri".
De apreciat este faptul că pe timp de criză se încearcă încă să se facă lucruri pentru cei mici, chiar şi cu bani puţini. Din păcate, generaţia Disney, Minimax, Barbie, Ben10 e greu de mulţumit. Iar organizatorii nu cred că aveau multe exemplare din acestea pe la casele lor. Cinema Scala arată destul de rău, e de ajuns să-ţi ridici privirea către tavanul cojit şi să aştepţi răbdător să se rezolve pana de curent de la jumătatea proiecţiei, care din câte am înţeles, s-a produs şi la ediţia trecută a festivalului.
Oricum, toţi copiii din sală băteau din picioare să se termine totul ca să se poată apuca serios de joacă. Doar li se promiseseră atâtea surprize, cu condiţia să stea cuminţi la film.

În momentul în care s-au reaprins luminile în sală, a început debandada. Peste tot o copilărime dezlănţuită care fugea în toate părţile să apuce un locuşor la măsuţele cu jucării. Copiii - în jur de o sută. Măsuţele - vreo patru. Concluzia: părinţi ce călcau disperaţi peste picioare necunoscute, doar-doar îşi vor ajunge din urmă odraslele, voluntari ce nu ştiau prea bine cum să distreze un copil şi care au sfârşit prin a se uita neputincioşi la micuţii cu aere angelice ce îşi smulgeau diverse jucărioare din mâini. Ţipete, plânsete, tropăieli şi îmbrânceli.
Ce mi-a plăcut mie au fost cele două patrupede aduse în cinematograf pentru distracţia copiilor: un ponei şi un ciobănesc. Ce i-a plăcut Anei a fost primul film cu un căţel care se împrieteneşte cu propria lui coadă şi de doamna care s-a jucat cu ea cu nişte mingiuţe galbene. Și mie mi-a plăcut de ea. A apărut la ţanc cu mingiuţele sale pentru a o face să uite drama de a nu mai fi găsit tricou pentru pictat. Dar nu a uitat.
Pe drum spre casă a stat îmbufnată suspinând după el. Așa că, the next stop va fi la un magazin să luăm un tricou să-l colorăm la domiciliu. Bine că a reuşit să mângâie poneiul, că altfel cine ştie ce trebuia să mai facem!
A fost şi un film românesc în program. Un scurt-metraj "Experimentul timp" de Cristina Iliescu şi Stanca Radu. Cam tras la temă după mine, dar nu sunt critic de film.
Revenind la festival: în presă se anunţase că cinema Scala se va transforma într-un tărâm fermecat pentru copiii. Eu de aceea m-am dus cu Ana. Dar trebuia să ştiu că presa exagerează. Next time...

0 comentarii:

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes