sâmbătă, 2 aprilie 2011

Cele mai frumoase flori nu-s panseluțele

De câteva zile, traiul în România începe să-mi dea fiori reci. Asta după ce am aflat din ziar, că nivelul de poluare în Bucureşti este de şase ori peste limita maximă acceptată şi că praful a ucis în ultimii cinci ani 200 de bebeluşi şi peste 800 de adulţi ce au sucombat afecţiunilor respiratorii. Printre vinovaţi se număra câinii din capitală care lasă zilnic pe străzi 5 tone de excremente. Și panseluţele! Da, da, aţi auzit bine! Cine şi-ar fi închipuit că floricele astea pot fi atât de rele. Autorităţile zic că pământul care le acoperă se ridică peste borduri şi la ploaie ajunge în canalizare după care particulele uscate se ridică în aer. Bad flowers!

OK, ăsta ar fi primul lucru ce m-a demoralizat în ultimele zile. Al doilea, nu e din ziare, ci din viaţa mea.

Totul a început cu nişte analize făcute copilei, la un laborator particular. Rezultatele m-au pus pe jar: bilirubină în urină, nitriţi, proteine. Suficient cât să fie suspectă de hepatită şi de o afecţiune renala. Norocul a venit de la o prietenă, medic de laborator, care a descoperit o inadvertenţă în valorile semnalate. Du-te fuga, refă analizele şi surpriză: copilul n-are nimic, absolut nimic! Acum, stau şi mă gândesc, ce s-ar fi întâmplat dacă m-aş fi dus cu analizele greşite la pediatru. Probabil că nu ar fi avut cum să observe anomaliile de pe hârtie şi m-ar fi internat pentru investigaţii care de care mai laborioase. Vestea proastă este că am aflat cu această ocazie că din lipsă de fonduri şi personal, analizele care dau erori la laborator nu se refac. Pur şi simplu, ţi se dă un rezultat, chiar şi anapoda şi descurcă-te!

Mai vreţi să vă spun?

Păi, ar mai fi lucruri de spus. De exemplu, începând cu 1 iulie, vor fi disponibilizaţi încă 10 mii de poliţişti.
Spitalul din Codlea se va închide cu totul, deşi autorităţile locale au declarat că ar avea fondurile necesare administrării lui şi deci, nu au nevoie de bani de la buget.
Iar conform agenţiilor de presă străine, catastrofa de la centrala din Japonia riscă să ia amploarea Cernobilului.

Ştiu, e sâmbăta şi ar trebui să mă gândesc la lucruri mai vesele. Dar, nu ştiu la ce. Am încercat să-mi cumpăr o vacanţă la mare de la Târgul de Turism, dar după ce mi s-a făcut o ofertă, nu reuşesc să mai dau de persoana de la agenţie, care nu răspunde nici la telefon, nici pe mail. Ştiu doar că oferta expiră mâine.

Când m-am întors seara acasă, am găsit un individ bine îmbrăcat (deh, sâmbătă seara!) ce stătea plantat în rondurile de flori de pe mijlocul străzii şi smulgea tacticos plantele cu rădăcini cu tot ca să şi le ia acasă. Venise chiar cu o sacoșică pe care o umplea cu grijă cu răsaduri. Și sincer, nu cred că avea legătură cu panseluţele poluante. Ci cu nesimţirea de la noi.

0 comentarii:

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes