duminică, 14 octombrie 2012

Ioana's choice

Traiul într-o ţară ca a noastră ne-a obişnuit deja cu faptul că nimic nu e sigur. Regulile se schimbă, ceea ce ieri era valabil, mâine poate deveni utopie, lucrurile învăţate trebuie date prea des uitării şi, în general, trebuie să trăim cu simţurile încordate, gata de atac, gata să ne batem pentru orice lucru care în alte părţi ne este dat, oferit, asigurat şi de obicei garantat.

Clipa în care devii părinte într-o ţară ca a noastră este cea în care îţi pierzi liniştea. Sigur, nu trăim în Irak sau în Iran, aşa că avem dreptul să ne bucurăm de soare şi de pace, dar nu avem dreptul să ne relaxăm şi să ne mulţumim cu viaţa noastră şi cu ceea ce am învăţat să facem. Ca părinte trăitor în România trebuie să rămâi vigilent. Am simţit-o pe propria-mi piele cu Ana, atunci când, după vaccinul de 2 luni, făcut la policlinică, copila mea a început să aibă striuri de sânge în fecale. Pediatra mi-a zis că n-are legătură cu vaccinul, m-a trimis să-i fac o coprocultură, cu sondă introdusă în anus. Apoi să-i dau VitK, chipurile ar fi avut o problemă cu coagularea. Apoi...apoi am căutat săptămâni în şir pe net şi am descoperit că acel vaccin dat pe gură bebeluşilor de la noi a fost interzis de câţiva ani în UE după ce mai mulţi sugari au avut semne de hemoragie de la el. Nu grav, dar suficient cât să le afecteze sistemul digestiv.

Am sunat pediatrul, i-am povestit ce am aflat şi mi s-a spus că citesc prea mult. Aşa sunt eu, nu mă mulţumesc cu un dat din umeri şi cu un " şi ce vreţi să fac eu acum?". Nu mă poți opri să întreb, dacă nu mi-e clar ce se întâmplă. Nu-mi poți închide gura, dacă cred că am dreptate. Şi dacă în plus e vorba de copilul meu, e bine să te dai la o parte din calea mea căci nu ştiu de ce sunt în stare.

Doar că acum nu am cu cine să mă bat. Nu s-a întâmplat nimic grav, dar trăiesc o dilemă, una din multele pe cale ajungem să le trăim doar pentru că locuim într-o ţară ca a noastră.
Povestea e cam aşa: în curând, Ana va trebui să facă rapelul la vaccinul ROR (rubeolă, rujeolă, oreion). După experienţa din copilărie, cu vaccinul gratuit, dat de stat, am virat-o spre gama Infanrix. Aşa că Ana a fost vaccinată la un an cu Priorix. Prin urmare, acum ar trebui să o revaccinez tot cu ăsta. Doar că el nu mai există. Punct. Nu se mai fabrică. A fost retras de pe piaţă de către firma producătoare şi relansat sub numele de Priorix Tetra, în care intră şi virusul atenuat pentru varicelă. Se pare că Varilixul nu a avut succesul scontat şi atunci ce s-au gândit băieţii? Hai, frate, să-l băgăm şi pe ăsta peste celelalte trei tulpini obligatorii şi gata, am rezolvat problema. Dar copilul meu a a făcut deja varicela şi nu ştiu cât e de normal şi de bine să-l vaccinez cu ceva la care are anticorpi.

Sigur, în loc să-mi pun atâtea întrebări, aş putea să merg pe mâna Ministerului (să fim serioşi, cine dracu vrea să mai meargă pe mâna lui?), să mă relaxez (din nou să fim serioşi, mă vedeţi relaxându-mă aşa de uşor?) şi să aştept să o vaccineze la şcoală. Dar şi acolo lucrurile sunt tulburi. Ni s-a spus că vor fi vaccinaţi cu Priorix. Dar cu care? Dacă e cu ăla vechi, de unde îl au şi de când îl au? Dacă e cu ăla nou, rămân cu dilema mea. În plus, şcolile nu cumpără vaccinul din farmacii, ci direct de la importator. Aşa că vin cu nişte doze vărsate din care vaccinează toată clasa. Doar că nu ai garanţia că doza a fost deschisă exact când vine rândul copilului tău. Poate că e deschisă de ieri şi atunci vaccinezi copilul degeaba, efectul e nul, dacă nu cumva e chiar riscant.

Ar mai fi şi a treia variantă. Nu-l mai vaccinezi. Dar, chiar îţi vine când vezi la ce complicaţii se poate ajunge de la o rujeolă? ( se pare că nici rujeola nu mai e ca pe vremea noastră şi complicaţiile sunt din ce în ce mai severe).

Zău dacă ştiu ce să fac. Voi ce-aţi face în locul meu?

16 comentarii:

mara spunea...

Huh! La d-astea încă nu m-am gândit. Credeam că am isprăvit-o cu vaccinările.

ioana spunea...

Nope! Se pare ca odata cu scoala "is just the beginning of a beautiful friendship"!

Alexandra Albu spunea...

Eu zic ca nu conteaza ca a avut varicela merge facut cel care are si anti-varicela. Ea avand anticorpii va elimina virusul din vaccin. Nu cred ca sunt contraindicatii, dar intreaba totusi un pediatru. Vaccinul asta ar trebui sa ti-l faca medicul de familie gratis si acum au monodoze de ROR, nu mai fac din flacoane mari la mai multi copii.

ioana spunea...

Eu am înțeles ca nici ROR-ul nu se mai fabrica, după ce au pus pe butuci Institutul Cantacuzino. La şcoală ni s-a spus clar ca vor fi vaccinați cu Priorix. Cat despre monodoze, nu știu nimic clar.Culmea e ca nici pediatrii nu prea știu ce sa ma sfătuiască. Practic va fi cam prima generație vaccinata cu ceva la care are deja anticorpi.

Sabina Ulubeanu spunea...

sofia mea a facut si rubeola si oreion, drept pt care nu am vaccinat-o cu niciun ROR/priorix.A facut si varicela.

Baiatu a facut doar rubeola (poate a fost roseola...nu se poate sti prea exact, ca cica au inceput sa-si imprumute una de la alta, rubeola o identificai cu ganglionii mariti, acum ganglioni apar la toate virozele...)

Asadar, eu nu vaccinez copilu pt o boala deja facuta.

Nu pricep de ce nu se fac vaccinuri separate.
I-as vaccina antirujeolic daca ar exista.

Alexandra Albu spunea...

Am tot cautat sa gasesc informatii. Nene ce stupizenie...nu m-am lamurit deloc daca merge sau nu daca ai avut boala. Logica imi zice ca organismul ar trebui sa il dezactiveze insa cine poate sti. Astia nu sunt sanatosi la cap cu schemele lor de vaccinare fara a avea si vaccinul ROR simplu. Si copiii care au fost vaccinati pentru varicela inainte de 7 ani ce fac? Mai trag o tura de vaccin asa aiurea?

Anonim spunea...

Daca are deja anticorpi pt varicela vaccinul nu-i face niciun rau .Organismul va produce o cantitate mai mare de anticorpi imediat dupa momentul vaccinarii si gata.
Vaccinurile astea sunt monodoza , nu prea exista riscul sa fie desfacute azi si injectate maine.
Oricum ar trebui sa fii de fata in momentul in care va fi vaccinata.La scolile pe care le stiu eu parintii copiilor de clasa 1 si a 3-a sunt chemati la scoala( sau la cabinetul unde sunt vaccinati ) , ca sa fie mai usor ( la dezbracatul copilului , imbracat , smiorcaieli...).
Medicii de familie nu mai fac vaccinurile astea , ror , antipolio , dt( la asta sunt flacoane mai mari ) etc...se fac toate prin campanii scolare.

Anonim spunea...

E oarecum ok si varinta cu nevaccinarea , complicatiile rujeolei sunt rare si se intampa totusi in anumite conditii , la anumiti copii, daca te uiti cu atentie .
Va fi un pic complicat daca un copil nevaccinat face bola , infecteaza pe un altul mai mic , sa zicem , iar parintii astuia imbolnavit se
gandesc la o mica judecata si la niste mai maricele sume de bani pe care sa le pretinda de la imbolnavitor si parintii lui care au refuzat vaccinul, ca de, suntem cetateni europeni si avem drepturi.
Apoi mai grava e povestea cu rubeola ,pe asta fetele , cel putin , trebuie neaparat s-o faca ori sa fie vaccinate in clasa a 8-a ( dar vaccinul nu se mai asigura gratuit din ce am vazut eu ), sau mai tarziu.
Ar mai fi o chestie :daca , la un moment dat va dori sa plece la studii in strainatate( mai ales in State ) va trebui sa-si faca pe repede inainte toate vaccinurile pe care nu le-a facut acum , iar "repede inainte "inseamna cateva luni bune .Aia sunt foarte stricti am o prietena care a plecat anul asta la Harvard ( tipa are vreo 26 de ani , e la un master ) si actele medicale solicitate de americani au fost mai dificil de intocmit si de adus la zi decat aplicatiile ei de scoala propriu-zise.

Sabina Ulubeanu spunea...

asta cu daunele e o gluma, nu?
pentru ca vaccinarea nu este obligatorie. Cititi toate legile, cetateanul are dreptul legal sa refuze vaccinarea. Cand legea iti permite o alegere, nu te poate da nimeni in judecata.

Alexandra Albu spunea...

Ca sa nu mai zicem ca nu poate demonstra nimeni de unde a luat copilul lui o boala. Ca boala nu are buletin :)

ioana spunea...

Voi aveți vreun pediatru de încredere pe care sa-l întrebați despre tărășenia asta? Ca eu am cam rămas fără pediatru și medicul de familie nu le prea știe.

Alexandra Albu spunea...

N-am pediatru, am o tanti de familie insa nu stiu cat se pricepe ea. O sa o intreb de curiozitate sa vedem ce parere isi da.

Anonim spunea...

Dragi mamici, va invit sa cititi blogul unui om minunat http://www.cristelageorgescu.ro/ , care va face multa lumina in ceea ce priveste vaccinarile.Va garantez ca nu va veti mai satura de citit, asadar lectura placuta !

ioana spunea...

Draga Anonim,
As prefera ca la mine pe blog sa aflu raspunsuri concrete la intrebari si nu sa gazduiesc reclama la blogurile altor persoane. D

Vali Bel spunea...

Hei! Nu stiu daca subiectul mai e de actualitate, dar pot sa vorbescu cu pediatrul Dashei si sa te pun in legatura cu el daca mai ai nevoie. Are si el o fetita de un an si ceva si va trebui sa ia astfel de decizii si pt ea, deci vor fi niste decizii bine documentate. Te pup!

Ioana spunea...

Da, vreau! Pup!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes