luni, 7 aprilie 2014

Avion cu motor/Ia-mă şi pe mine-n zbor

Ştiţi voi zicala aia cu toate drumurile duc la Roma? Poate că duc, nu zic nu, dar în orice caz cu Alitalia nu duc niciodată când vrei şi cum vrei tu, asta mi-e clar. Vă aduceţi aminte când vă povesteam eu astă iarnă că am luat nişte bilete la Roma prin cei ce de la Airtickets? Şi că era să ne luăm o ţeapă de vreo sută de euroi pentru că ne băgaseră nişte taxe ascunse de care nu era vorba pe nicăieri? Dacă aveaţi senzaţia că asta a fost tot, vă înşelaţi amarnic.

De vreo trei luni de zile, Alitalia joacă un fel de alba-neagra cu zborurile mele care azi sunt, mâine se anulează. Prima dată am primit un telefon de la Airtickets că cică zborul meu către Roma s-a dus pe apa sâmbetei. Pur şi simplu, vorba poetului: azi o vedem şi nu e. Adicătelea, canci avion la orele prânzului când plătiserăm noi. Duduia de la capătul firului mă anunţa senină că aveam de ales între o decolare, în zori, pe la şase sau una pe la şapte seara. Mă enervez, intru pe sfântul gugăl şi văd că există şi niscaiva zboruri la ore mai prietenoase, ce-i drept, cu escală pe Milano. Ea, adicătelea duduia, nu şi nu! Că nu se poate, că cică dacă am plătit zbor direct trebuie musai să plec direct. Pun mâna pe telefon şi dau peste Florin de la Alitalia. Băiat bun, ăsta zice că nu e nicio problemă şi că mi le schimbă el.
- Dom'ne, dar sigur prind legătura pe Milano, că sunt cu un copil după mine?
- Da, doamna, sigur.
- Ştii tu, ai zburat tu cu ăştia de curând?
- Doamna, eu nu zbor niciodată cu ăştia!

La momentul acela, replica m-a distrat. Acum, ştiu că omul nu avea niciun motiv să mă mintă.Şi asta pentru că după o lună de la schimbarea zborului, pac un mail. De data asta, s-a anulat zborul de legătură. Cu totul. Alitalia nici nu s-a obosit să mai dea vreo explicaţie. Pur şi simplu mi-a urat pe mail călătorie plăcută la următorul zbor, care, nu-i aşa, va ajunge mai târziu la Roma ca să-mi strice şi mai mult din prima zi de vacanţă.

Sâmbătă seara, îl iau eu pe consort la un consiliu de familie, în bucătărie şi-i zic:
- Bă, hai să luăm totuşi zborul ăla de şase dimineaţa, măcar să nu ne stricăm dreacului toată ziua. Ne trezim cu noaptea-n cap, asta dacă apucăm să mai dormim, ajungem morţi acolo, ne culcăm până la prânz şi asta e, măcar ne rămâne jumătate de zi plină. O să fie mai nasol cu Ana că va fi ruptă, dar recuperează şi ea noaptea următoare.

Şi cum ne gândeam noi aşa ce să facem şi cum să facem, mă pune naiba să mă uit dacă totul e în regulă cu zborul de întoarcere. Bineînţeles că nu e. Zborul a dispărut de pe toate siturile. Adică, s-a anulat. Şi-n loc de o decolare civilizată, de pe Fiumicino, la orele amiezii, cu o ajungere la fel de civilizată undeva în jur de şase seara, acum am de ales între două zboruri cu escală şi cu plecare în zori şi un altul, la unsprezece seara, cu ajungere pe Otopeni, in the middle of the night, adică pe la vreo două fără un sfert. Şi cu un copil care a doua zi are şcoală. Şi care, în plus, va fi doar cu o zi înainte de evaluarea lui peşte.

Să tragem nişte concluzii, zic: Alitalia este un coşmar, o urăsc şi nu vreau să fiu în veci prietenă cu ea. Pe de altă parte, parcă aş fi cam tristă să anulez totul şi să-mi bag picioarele în ea de Romă. Deja mă vedeam pe Via del Corso, mâncând îngheţată şi zgâindu-mă la vitrine. Voi ce ziceţi să fac? Să înjur şi să merg mai departe până nu anulează ăştia tot? Să mă resemnez , să-mi iau banii înapoi şi să rămân acasă?

18 comentarii:

Ioana spunea...

Mergeti in concediu! Ce daca are evaluare (care nu se trece in catalog)?! Carpe diem!

Alexandra Albu spunea...

Dar zboara si Wizz la Roma, de ce vrei tu neaparat cu Alitalia? Anuleaza biletele alea si la la alta companie. Cred ca zboara si aia noi ieftini care au aparut acum parca Fly le zice.

Anonim spunea...

si j'étais à ta place,j'annulerais tout.Des compagnies comme Alitalia prennent les gens pour une marchandise.Si tu acceptes leurs conditions,tu encourageras ces pratiques scandaleuses voire dangereuses.Tu peux trouver un autre moyens de transport ou changer carrément de destination.

Ioana spunea...

Si j'annule tout, j'annule aussi les vacances. Je n'ai plus le temps de trouver une autre destination, en plus je perds aussi des frais d'hébergement, tu vois? Les billets d'avion ont été bon marché, si je me fais rembourser par la somme que j'ai payée en novembre, cela ne me suffira pas pour me procurer de nouveaux billets d'ici trois semaines, la seule période où on peux avoir tous les trois quelques jours de libre.
Mais, il est vrai que Alitalia c'est vraiment une compagnie pourrie. Espérons bien qu'elle ne fera pas faillite d'ici la fin du mois:)

Anonim spunea...

Unui coleg plecat cu Alitalia pentru 2 saptamani de training i s-au ratacit bagajele si la dus si la intors!!!!!!. Evident, sper sa nu vi se intample asa ceva. V-am spus asta doar ca sa va selectati cu responsabilitate bagajul de mana :-)

Anonim spunea...

Alors tu perds aussi les frais d'hébergement.Ce n'est pas recommandé d'annuler tout le voyage donc.Tu dois accepter la "manipulation " d'Alitalia et fais en sorte que ça soit ton dernier voyage avec cette compagnie.C'est une leçon qui aide à ne plus faire la même erreur.Je te souhaite un bon séjour et profites-en bien avec ta famille.Pense à Rome et non pas le chemin qui te mènera à Rome :)

Ioana spunea...

C'est aussi mon premier voyage avec Alitalia! Donc, finalement, ce sera le seul:))

Anonim spunea...

payer d'avance c'est bien car on paie moins cher mais quand on aura des problèmes,le désavantage du non remboursement nous pousse à accepter tout! j'ai pris un billet d'avion que je payé moins cher,à cause du travail et de difficulté de prendre mon congé,j'ai du payé deux fois des pénalités et ça m'a coûté deux fois le prix normal du billet (plein tarif).La prochaine fois je prendrai pas des billets d'avance :)

L. spunea...

Ah. Numai ghinion ai avut cu ei, de la inceput! Eu zic sa mergi, cu speranta ca ajung si bagajele intregi, si voi fara probleme inapoi, dar sa le faci o plingere serioasa, si tu, si sotul tau, si sa pui si pe blog niste posturi care sa-i contina in titlu, gen alitalia e de porc, nu zburati cu alitalia etc., sa le gaseasca google mai usor si implicit oamenii care ar fi tentati sa zboare cu ei.

Eu una ma bucur ca ai scris, n-o sa-mi bat capul cu ei niciodata, pe noi acum ne tenteaza sa incercam vueling pentru prima data, dar uite, datorita experientei tale, o sa ma pun serios pe facut cercetari inainte.

Vacanta placuta, da-o incolo de evaluare, ca nu e concurs!

Ioana spunea...

Da, ma voi revolta, voi scrie si voi sfatui oamenii sa nu zboare cu Alitalia, doar sa ma vad eu ajunsa si intoarsa cu bine de la Roma:))

Ghindaa spunea...

Lufthansa e suficient de serioasa ca si companie. Am zburat si pe ceata groasa cand alte zboruri se anulau.Despre Alitalia stiam ca nu e serioasa.

Anonim spunea...

Doar cateva cuvinte despre o proaspata intamplare Alitalia, sa va decideti, daca mai calatoriti cu ei.
Bilete de avion cumparate pe 1 aprilie...ca de o gluma buna...ruta Bucuresti-Roma-Tripoli, dus - intors.
Ajungem pe 6.04 dimineata la Otopeni, la check-in totul bine, bagaje cu hartiuta pana la Tripoli, baiatul de la ghiseu, ca nu merge sistemul,... urmeaza alt check-in la Roma.
Ajungem frumos, panoul cu zborurile, anunt, zborul de Tripoli anulat...Hai la ticketing office...ca pasagerul are drepturi...are si asigurare de calatorie...Vax !
La trei ghisee de relatii cu clientii ne explica trei dudui intr-o engleza orientala as zice, ca ei nu au nioci o responsabilitate, oricum sunt doar angajati, au directive de sus (suna cunoscut?) nu au ce sa ne faca, cum sa ne ajute, daca vrem, pe cheltuiala noastra putem cauta alt zbor si sa mergem mai departe, sau daca vrem, putem sa ne intoarcem in Bucuresti, ca oricum am platit biletele.
Frumos.
Dar totul e Ok, avem asigurare !
Vax!
Totusi, intrebam la Roma, angajata Alitalia, ”zborul de intoarcere va fi bine? sigur va fi ? sau trebuie sa schimbam de acum?” sigur-sigur ! ca dupa data de 7 va reporni cursa ! asa s-a anuntat oficial !
OK.
Dupa cateva ore gasim bilete, escala la Casablanca...frumos zicem, vedem orasul...doar ca e noapte, dimineata la prima ora zbor mai departe.......
Azi e 9.04 seara, noaptea, stau langa ”goagle” sa incerc sa rezerv bilete, deoarece... desigur... Alitalia a anulat si zborul de intoarcere... Oooops !
Ieri inca nu se stia la reprezentanta lor...
Asa ca...zburati cu Alitalia, daca doriti...Eu personal nu am cum sa va recomand. Nimanui.
Asigurarea de calatorie desigur nu te despagubeste, daca zborul a fost anulat...cheltuielile suplimentare ti-le suporti din buzunarul propriu, vezi conditiile din polita AIG ! la fel ca cei de la Alitalia...
Aventuri placute.

Anonim spunea...

Va recomand wizz air din tot sufletul. noi avem peste 40 de zboruri la activ cu ei(inclusiv roma) si am fost mereu multumiti de ei.

Iulia

Ioana spunea...

Asa o sa facem, Iulia. La momentul la care am luat biletele, la Alitalia erau ore de zbor mai prietenoase si preturi asemanatoare cu Wizz-ul. Asa ca am ales. Prost, s-a dovedit:)

Lili spunea...

Ce Wizz Air... alti magari, va zic eu! Mi-au trimis mail, care a ajuns in spam...ca s-a anulat zborul nostru. Si am inghetat ca un rahat (pardon de expresie), o noapte intreaga pe aeroportul Luton din Londra - 0 grade temperatura- iar noi doar ce ne facusem luna de miere in Tenerife la 30 grade. A fost ceva de neuitat! Niciodata n-o sa mai zbor cu escala!

Ioana spunea...

Auci!

Larisa spunea...

Te rog sa ne povestesti si noua cum s-a incheiat povestea cu Alitalia.
Pana la urma a fost totul ok?
Am rezervat un zbor cu Alitalia cu escala si la ceea ce ai scris tu m-am cam speriat putin.
Astept vesti si impresii.....
Multumesc anticipat!

Ioana spunea...

Larisa, pana la urma a fost ok. Doar ca am ajuns sa zburam direct, desi unul din zborurile anulate era cu escala pe Milano si am evitat sa avem bagaje de cala. Am fost doar cu bagaje de mana pe care, desi ne-am stresat, nu ni le-a masurat nimeni. Am vrut insa sa le vada la check-in-ul de la intoarcere cand am si decolat cu vreo jumatate de ora intarziere. Altfel, zborul ok, personalul in regula, pilotul simpatic si mancarea aproape inexistenta:) Aventuri propriu-zise nu am avut. O prietena care zboara frecvent cu Alitalia pe Roma mi-a spus ca ea nu a patit niciodata nimic rau. Oricum, una dintre problemele Alitalia este, din ce am inteles, pierderea sau chiar furtul bagajelor si nu neaparat zborul in sine. Bafta oricum si relax, sunt sigura ca totul va fi bine.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes