Ea e ţigancă. Şi nu, nu face nimic să ascundă asta. Are cercei mari, aurii, care-i atârnă zornăitor, are inele pe fiecare deget de la mână, are lanţ de aur şi fuste lungi. Şi are două fete, gemene, cu pielea smeadă şi ochii negri. Ea merge pe stradă cu capul sus, cu copilele pe lângă ea. Din când în când mai ţipă la ele şi uneori le mai trage o palmă. Chiar ea spune asta, dar nu cu mândrie, nu cu aroganţa omului care zice că ştie cum se educă un copil, ci, de multe ori, cu tristeţea celui care aşa a fost şi el educat. La ea în familie, copiii sunt corectaţi, sunt struniţi, sunt ţinuţi uneori cu forţa şi vorba rea să nu care cumva să iasă din cuvântul celor mari. Nu cred că a citit cărţi de parenting, nu cred că a stat să se gândească prea mult la tipurile de educaţie şi la consecinţele unor gesturi. O palmă este doar apanajul unui părinte care vrea să corecteze şi atât. Iar ea vrea să-şi facă copiii oameni, le vrea cu carte, dar mai presus de orice le vrea pierdute în mulţime, le vrea egale cu ceilalţi, cu a mea, cu colegii de clasă, cu copiii din vecini. Dar ea are fuste lungi, cercei de aur şi inele pe fiecare deget. Şi noi asta vedem. Asta şi pielea smeadă care ni se perindă prin faţa ochilor, care se apropie ameninţător ca şi cum ar putea să întunece sau să pervertească aerul din jurul nostru. Ca şi cum sub poalele fustelor ei s-ar ascunde toată mizeria, răutatea şi promiscuitatea unor bande mafiote care fură, violează, atacă, pătează numele unei naţii ce se luptă la rându-i cu multe complexe.
Mă uitam ieri la ea cum îi tremura mâna cu care-şi pocnise fata.
- De ce o baţi?
- Să înveţe; să înveţe să m-asculte. Să ştie că atunci când îi spun să nu intre singură în magazin, să stea pe loc. A vrut să-mi arate că se descurcă să cumpere singură un suc. A intrat, a luat sticla şi a vrut să plătească. Mi-a făcut semn că-i mai trebuie un leu şi atunci, în loc să mă aştepte la casă, a venit spre mine cu sticla în mână. Era pe punctul să iasă fără să plătească.
- Şi de ce ai bătut-o?
- Să înveţe să fie atentă, să nu care cumva să spună cineva despre ea că vine la furat. Sau că o trimit eu la furat.
Oare cum o fi să trăieşti cu stigmatul ăsta? Cum o fi să te vezi obligat încă din născare să-ţi trăieşti viaţa şi să-ţi creşti copiii
demonstrând în fiecare zi că nu eşti altfel decât ceilalţi? Să te disculpi că eşti ţigan, deşi nu ai făcut nimic rău?
- Daţi-o dracului de hoaţă, cu neamul ei cu tot! spuse în urechea mea o doamnă de la coadă. Aşa sunt toţi, n-aţi văzut la televizor cum ne-au făcut de ruşine în toată lumea?
Ba da, am văzut. Şi da, majoritatea celor care au speriat Vestul sunt ţigani. Dar nu asta este problema. Nu fustele lungi, inelele şi pielea smeadă îi fac să jecmănească, să trăiască după alte reguli, să fugă de muncă cinstită. Ci lipsa flagrantă de educaţie. În familie, în şcoală, în şatră şi aşa mai departe. Lipsa de perspective, de modele, de repere, care sunt cu atât mai pregnante într-o ţară unde corupţia face legea. Bun... şi acum ce facem? Ce facem cu toţi ţiganii care se luptă zi de zi cu prejudecăţile noastre, cu lipsa noastră de înţelegere, cu intransigenţa noastră, cu răutatea şi, ca s-o spunem drept, cu rasismul nostru? Ce facem cu toate ţigăncile cărora nimeni nu le cedează locul în autobuz, deşi au un copil în braţe? Ce facem cu cele care vând în piaţă şi pe care le luăm invariabil la per tu fiindcă, nu-i aşa, doar nu sunt nişte doamne? Singurii ţigani pe care îi acceptăm sunt cei care se chinuie să-şi ascundă originea. Aflăm apoi că sunt de etnie romă şi invariabil ajungem să ne spunem
uite, dom'le, că se poate!
Dar dacă ţiganca nu vrea să se îmbrace în taior şi nu vrea să-şi dea josul aurul de la gât? O lăsăm să-şi bată copiii ca să-i înveţe să se teamă de lume, să le fie frică de ceilalţi, să crească cu certitudinea că orice greşeală de-a lor le va fi aspru sancţionată? Că pentru ei nu există circumstanţe atenuante? Şi atunci, de ce ne mirăm că sunt aşa de înrăiţi, dacă lumea în care trăiesc porneşte de la premiza că ei s-au născut să facă rău? Să
ne facă rău?
I-am spus doamnei revoltate din spatele meu:
- Cum puteţi să acuzaţi pe cineva că fură dacă nu aveţi nicio dovadă?
- Ei asta acuma, ăştia nu au nevoie de dovezi!
- Dar e urât să gândiţi aşa!
- Atunci, luaţi-o dumneavoastră acasă şi spălaţi-vă pe cap cu ea!
M-am gândit în secunda aia cum ar fi să ajung, prin nu ştiu ce întâmplare, într-o lume care să mă urască din start pe mine şi pe copilul meu. O lume care să fie cu ochii pe fiica mea, să-i pândească stângăciile, să-i penalizeze greşelile, să o ocolească, să o alunge, să o ţină la distanţă. Şi mi-am dat seama că în momentele alea, ura mea ar fi aşa de mare încât aş fi gata să strivesc lumea aia, să-i fac rău, să mă răzbun. Probabil că nu aş obţine însă nimic. Probabil că tot eu aş ajunge să fiu condamnată pentru comportament agresiv. Şi atunci aş ajunge probabil ca ea, ţiganca cu fuste lungi şi inele pe fiecare deget. Ţiganca ce şi-a plesnit copilul ca să-l înveţe că orice greşeală, oricât de mică, e aspru sancţionată.
De ieri nu am în minte decât feţişoara aia cu pielea smeadă, ţinându-se de obraz şi uitându-se cu ochii-n lacrimi când la mamă, când la lume. Şi mi s-a părut atât de trist, atât de trist -- pentru că ştiu că niciunul dintre copiii noştri nu ar vrea să fie în locul ei. Nici acum, nici când va fi mare.