Se sculă cu o oră mai devreme, chitită să dea o raită prin piață. Îi plăcea ca dimineața să aibă casa un pic doar pentru ea. Sau dacă nu toată casa, măcar bucătăria. Să poată să stea acolo, pe un scaun, cu picioarele încrucișate sub el, fără papuci și cu bărbia sprijinită în palma stângă și să ofteze după pofta inimii, fără să se ferească de copil sau de al ei care inevitabil, și-ar fi pus mâna pe mâna ei, ar fi mângâiat-o absent așa cum îți treci palma peste un petec de catifea rătăcit prin casă și ar fi întrebat-o fără să mai aștepte răspunsul
te simți bine? Așa, de una singură, putea în sfârșit să se audă ce ar fi putut zice. Dar în loc de asta, se puse să facă lista de piață. Întotdeauna își scria pe un bilețel pe care apoi îl pierdea printr-o sacoșă, tot ce trebuia cumpărat în funcție de ce urma să gătească. Noroc că ai ei nu sunt mofturoși și mănâncă practic orice. Mai puțin bame. Dar nici ei nu-i plac. Bunică-sa din partea tatălui făcea când era ea mică și de fiecare dată o durea burta după aia, undeva spre dreapta, către apendice. Așa că mintea ei de copil ajunsese să asocieze mâncărica de bame cu sos de roșii- cum figura în rețetarul familiei- cu spaima de spital și vizitele la vecina de la doi care era doctor. Acum că stătea să se gândească bine, habar n-avea ce fel de doctor fusese femeia aceea. Dar îi plăcea de ea că avea un câine frumos din ăla cu urechi lungi, că îi lăuda compunerile și că invariabil îi spunea că n-are nimic grav.
Așadar, nici de data asta nu va cumpăra bame, deși se spune că gusturile se schimbă odată cu vârsta. O prostie de fapt. Poate că sfârșesc prin a fi înlocuite de alte gusturi care vin și le dau la o parte sau poate că doar la ea gusturile nu par să se schimbe. Acum, că-și spuse asta, începu să bâțâie nervoasă dintr-un picior, încercând să-și dea singură un contra exemplu. Ce nu-mi plăcea pe vremuri și-mi place acum? Hai că-mi trec doar prostii prin minte, zise rânjind, cu ochii pe ceas. La geamul de la bucătărie, dimineața creștea din ce în ce mai tare, ca aluatul pus la dospit. Aerul, încă respirabil, se lăsa mișcat de o pală de vânt prea slabă să anunțe ceva rău. În cer, norii stăteau pe loc. Hai, drăguța mea, să ne punem în mișcare! își zice sieși, pe același ton înțelegător și prietenos cu care vorbea uneori și cu oalele, polonicele, farfuriile sau obiectele din jurul ei. În zece minute, sandviciurile erau făcute, sticla cu apă umplută, laptele încălzit, felia de pâine unsă cu miere, cafeaua în filtru. Acum, n-aveau decât să se trezească! La geam, dimineața crescuse suficient cât să riște să dea pe dinafară, să intre în bucătărie peste ea, să o tragă în aerul care începuse să devină greu de la căldură.
În baie, îi plăcea să dea drumul la apă fierbinte cu câteva minute înainte să se bage sub duș cât să aburească toate oglinzile. Pur și simplu simțea că nu era nimic de văzut, ci doar de spălat, curățat și dezinfectat. Avea totuși o colecție impresionantă de geluri de duș, unele foarte scumpe din cele fără parabeni, cu ovăz, in sau mai știu eu ce drăcie organică, menite să nu-i lase pielea să se usuce. Citise ea pe diferite situri de medicină că ar putea ajuta. Ca și cum asta ar fi făcut-o mult mai fericită. Aproape că-i venea să râdă printre picăturile de apă ce i se scurgeau pe față și i se agățau un pic de bărbie înainte să o ia vertiginos la vale. Și, cum vă simțiți, stimată doamnă? Sunteți bine? se întreba ea singură, sub, duș, maimuțărindu-și vocea cât să semene cu cea a ălora de la televizor. Nici nu contează, își răspundea singură cu tonul optimist din reclamele de la radio. Important este că pielea mea nu mai crapă! O lacrimă îi scăpă printre picăturile de apă și îi veni brusc să vomite. Să recapitulăm, își spune cu voce tare, încercând să-și ocupe mintea cu cuvinte până-n cel mai îndepărtat ungher: două kile de roșii, unul de castraveți, doi dovlecei, o legătură de pătrunjel, niște ficăței, o pulpă de curcan și-n timpul ăsta nu uita să respiri adânc, cât mai adânc, încă un pic, până pe față va curge doar apă. Apă caldă.