miercuri, 23 ianuarie 2013

Franzeluţă-n budincuţă

Astăzi vă voi vorbi despre bucătăria de... criză- nu neapărat mondială, ci personală. Şi de resurse şi de idei. O realitate care, deşi se simte în aer de la o poştă, nu o afectează cu nimic pe fie-mea. Ba din contră- parcă mai abitir se dă bine pe lângă mine că "hai mami,  să facem ceva împreună din cărticica asta de bucate de mi-a adus-o Moşul". Bineînţeles că Moşul a ales-o fix în ziua în care nu a avut ochelarii la el şi deci nici de ce să o răsfoiască înainte de a o băga în sac. Cărticica este foarte frumoasă- colorată, pigulită, coperţi cartonate, cu Tiana învârtind vârtos într-un castron, sub un titlu rozaliu: Cartea de bucate a Tianei. Păi ce nu vă e clar? E cartea ei, a EI, nu a ta, nu a mea, nu a voastră. Aşa că e treaba ei dacă se apucă să facă fel de fel de drăcii de genul tort în formă de crocodil sau tocană de pui cu biscuiţi de casă. Eu nu mă bag la aşa ceva. M-aş fi băgat la ceaiul de mentă cu gheaţă dacă nu era iarnă afară sau cel mult la limonada cu mentă dacă aş fi avut mentă.

Şi totuşi, ca o mamă bună ce sunt, chiar şi pe timp de criză, am cedat rugăminţilor rostite cu glăscior piţigăiat şi am ales singura chestie de acolo pe care am putut-o face fără drum la MegaImage. Şi anume budinca de pâine. Nu vă lăsaţi păcăliţi de denumire, o franzelă uscată nu este suficientă pentru a fabrica această prăjiturică. Vă mai trebuie şi
- trei ouă
- trei căni de lapte
- 5 linguri de unt topit
- o cana mare de zahăr brun
- cubuleţe de ananas din conservă
- o ceaşcă de stafide
- un praf de sare
- scorţişoară şi esenţă de vanilie

Tăiaţi franzela în cubuleţe mici pe care, dacă se dovedesc încă moi, uscaţi-le vreo 5 minute în tava de la cuptor. Apoi, într-un castron, puneţi cubuleţele de pâine peste care presăraţi un praf de sare, adăugaţi cuburile de ananas, stafidele şi scorţişoara. În carte se spunea ceva şi de nucşoară, dar eu nu am avut, aşa că am făcut fără. Buuun. Mai departe, într-o crăticioară, pe foc, puneţi untul şi laptele şi amestecaţi până când untul s-a topit. Adăugaţi zahărul şi amestecaţi vârtos câteva minute înainte să turnaţi compoziţia asta în castronul cu bucăţele de pâine. În timp ce posmagii se înmoaie, voi luaţi un castron şi bateţi cele trei ouă cu un strop de esenţă de vanilie. Turnaţi omleţica asta vanilată peste pâinica din castron şi extaziaţi-vă în faţa rezultatului ce aduce perfect cu mâncarea pentru porci. Doar mirosul de vanilie şi scorţişoară vă va încuraja să mergeţi mai departe.

Pentru asta, luaţi o tavă, tapetaţi-o cu foaie de copt şi turnaţi amestecul dubios. Încingeţi cuptorul la 180 de grade şi peste vreo câteva minute (vreo 3, să zicem), aruncaţi tava înăuntru şi închideţi uşa. Peste vreo oră, o să vă treziţi în faţa a ceva parfumat, ce-şi etalează spre voi o crustă crocantă, accesorizată cu stafide şi bucăţele de ananas.

Şi mai ales, o să rămâneţi surprinşi să constataţi că nu mai aveţi cum să puneţi nicio poză pe blog după ce copila şi bona ei au ras toată tava.

3 comentarii:

Anca spunea...

He he. Asta seamana cu Brotpudding-ul - adica budinca de paine - facuta de bunica.
Ea o facea cu mere in loc de ananas si nu o punea in tava ci intr-un vas normal. Poti pune si cornuri sau cozonac in loc de paine, dar conteaza mai putin cat nu te zgarcesti la mere si scortisoara.
Daca mai adaugi niste sos de vanilie si frisca dezmatul e la el acasa.
Aaaah, ce amintiri ai trezit.

Sa va fie de bine si la mai multe aventuri culinare impreuna.

Ioana spunea...

Cu mere si frisca? Pai asta deja suna a desert. O sa incerc data viitoare, cand imi voi mai face curaj:))

Alexandra Albu spunea...

Bread and butter pudding! E un clasic englezesc si merge bine si cu merisoare uscate, caise uscate sau orice alt fruct uscat. Sau facut din cozonacul ramas uscat de la Craciun sau Paste. Mereu e suuuper buna!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes