Draga mea, în primul rând, am preferat să scot din start tonul protocolar și să-ți vorbesc ca de la mamă la mamă. Trebuie să-ți spun că nu ne cunoaștem, deși în ultimele zile tu ai tot apărut pe rețelele de socializare și la televizor. Ai fost blamată, criticată, ai reușit să revolți o întreagă mare de oameni și mai ales de părinți prin felul în care ai reacționat când copilul tău nu a vrut să stea potolit pe scaunul stomatologului. Ai greșit. O știi și tu, sper, altfel nici nu ți-aș mai scrie. Te-ai lăsat dusă de val și ai reacționat prost. Dar cred că dacă vom continua să te arătăm cu degetul și să strigăm "huo", nu te vom ajuta cu nimic. Și sincer, am senzația că tu acum ai nevoie de ajutor. Pentru că refuz să cred că ești o mamă indiferentă căreia îi face plăcere să-și plesnească fiul atunci când plânge de spaimă.
Înainte de a trece mai departe, aș vrea să-ți spun de ce am ales să-ți scriu aceste rânduri. În urmă cu vreo trei ani, fetița mea era în parc, cu bicicleta când, din neatenție,
a căzut și și-a luxat vreo trei dinți. De atunci, eu trebuie să merg regulat cu ea la stomatolog. Am fost și să-i repoziționeze dintele ajuns în cerul gurii după accident, am fost și să-i pună sârme și să i le schimbe și să i le scoată și să-i facă mulaje și pentru o extracție de canin, i-am făcut și injecții și controale și mai urmează. În tot timpul ăsta, am văzut fel de fel de stomatologici și fel de fel de copii. Majoritatea speriați și plânși. Frica de doctor este de fapt frica de necunoscut. Nu neapărat de durere, ci de faptul că nu știi la ce să te aștepți pentru că de prea puține ori ți se spune adevărul. O să-mi zici probabil că îi explicaseși copilului că o să fie totul în regulă, că nu durează mult și poate i-ai spus și că nu o să doară. Stai așa, dar tu știai că o să doară, nu? Probabil că stomatologul cu pricina îl cunoștea pe copil și probabil că îi mai spusese în trecut că nu va simți nimic, ca apoi să-l înțepe și deci să-i provoace durere. Din momentul ăla, copilul nu a mai avut încredere nici în tine, nici în doctor. Înțelegi acum de ce era isteric? Pentru că indiferent ce i-ați fi spus voi, el nu știa la ce să se aștepte. O să mă întrebi acum "
păi și eu ce să fi făcut? Că dacă i-aș fi spus că-l doare nu îl mai scoteam din casă!". Exact asta ar fi trebuit să faci: să-i spui exact ce va simți, să-l lași apoi să plângă de frică și să-i explici cu calm că dacă nu merge la dentist, durerea va crește. Crede-mă, până la urmă va înțelege. Copiii nu sunt proști sau isterici, pur și simplu nu știu să-și țină în frâu sentimentele și reacționează exact pe măsura trăirilor lor. Sigur,
frica de doctor este de multe ori indusă chiar de părinți. Știi și tu replicile alea din copilăria mică "
nu mai alerga că răcești și vine doctorul să-ți facă injecție" sau "
pune căciula pe cap dacă nu vrei să ajungem la spital". Nu te acuz, poate că tu nu ai zis niciodată așa ceva. Dar dacă ai făcut-o, să știi că e nevoie să-ți ajuți acum copilul să depășească această frică de medic.
Probabil că în clipele astea ți se pare că nimeni nu te înțelege. Nimeni nu pricepe că nu erai cu copilul la stomatologul ăla de plăcere. Că nici tu nu ai fi vrut să se ajungă unde s-a ajuns, dar ce să faci dacă copilul era disperat de durere și trebuia musai intervenit, iar pe doctorul ăla măcar îl știai că e bun și că face bine ce face? Draga mea, înțeleg perfect cum te simți când întrevezi cu groază momentul în care riști să fii dată afară din cabinet cu copil cu tot și să ajungi acasă unde vei petrece iar o noapte de nesomn din pricina urletelor de durere ale celui mic. Iar tu nu ai vrut asta. Ai vrut pur și simplu să se termine odată: să-i facă naibii anestezia aia, ce mare lucru, să-i curețe și mai știu eu ce și apoi să fie bine. Totuși, fii atentă: sunt momente în care e bine să respiri adânc, să te gândești la ce se întâmplă sub ochii tăi, să te pui în locul copilului și să pleci din cabinet. În primul rând să știi că nu toți stomatologii sunt ca cel pe care l-ai găsit tu. De fapt, chiar nu știu cum naiba ai dat peste asemenea personaj. Nu zic că nu e priceput, ieftin, aproape de casă și așa mai departe, dar omul acesta nu știe să lucreze cu un copil. Trebuie să cauți un doctor cu experiență și cu iubire
pentru copii. Un om care să nu amenințe, să explice, să vorbească. Îmi aduc aminte că în cazul fetiței mele, stomatologii de la Facultatea de pedodonție mă întrerupeau pe mine și-mi spuneau: "
acum vorbim cu copilul, el este pacientul!" Înțelegi? Asta e atitudinea normală, asta trebuie să cauți tu. Și să nu-ți fie frică niciodată să trântești ușa în nas unui doctor care nu te respectă pe tine sau pe ai tăi. Sau să-l critici, sau să te revolți și chiar să nu-l plătești. Nu vrei să știi câți doctori am schimbat eu până acum. Și copilul meu, din fericire, se lasă dus la doctor, chiar dacă nu-i face plăcere.
Apoi, trebuie să înveți să ai răbdare. Este foarte greu. Este momentul în care în fața unui copil foarte speriat să poți să spui, ok, hai s-o lăsăm pe mâine. Sigur, asta dacă se poate așa ceva și nu e foarte grav. "
S-o lăsăm pe mâine" înseamnă, de fapt, să-ți acorzi ție un răgaz în care să te calmezi, să fii sigură că nu riști să-ți pierzi controlul, în care să vorbești cu cel mic despre ceea ce i se va face -- dar fără să-l minți, de acord? Un răgaz în care să stai și să citești despre doctorul respectiv pe net, să vezi ce spune lumea despre el, să afli dacă a mai lucrat cu copiii sau nu, să vezi dacă nu găsești un cabinet cu jucării sau cu posibilitatea de anestezie pe mască.
Și ajungem acum și la ultima parte. Poate cea mai importantă. Copilul tău este terorizat de ideea de stomatolog. Crede-mă, un copil nu reacționează așa atunci când ajunge la dentist. Ieri, de exemplu, am fost cu fiica mea să-i facă o extracție de premolar. Știa la ce să se aștepte, pentru că mai făcuse una în vară. Știa că anestezia, mai ales cea în cerul gurii, doare groaznic. Și da, îi era frică. Dar a venit la dentist, s-a așezat pe scaun, a deschis gura, nu a comentat, doar că mă căuta din privire și mă ținea de mână. Până la urmă nu a mai fost nevoie de extracție, dar, dacă ar fi fost, știu că ar fi plâns când ar fi înțepat-o și gata. Spaima cu care copilul tău are de luptat este dureroasă și-ți face realmente rău. El nu urlă și se zbate ca să te supere pe tine sau pe prostul ăla de doctor, ci pentru că este atât de terorizat că nu mai poate judeca. În momentul ăsta, copilul tău are nevoie de ajutor real pentru a-și depăși această frică. Acum înțelegi ce ai făcut? L-ai făcut să-i fie frică și de tine, nu doar de stomatolog. L-ai umilit în spaima lui, te-ai coalizat cu un personaj care și-a bătut joc de față cu el și apoi l-ai mai și lovit.
Te rog, schimbă urgent medicul. Vorbește cu cel mic și cere-ți iertare. Spune-i că ai greșit, că ai fost disperată să nu rămână cu durerea. Spune-i că nu-l vei mai duce vreodată la stomatologul acela și ia-l de mână și faceți un tur al cabinetelor și lasă-l și pe el să-și spună părerea. Și nu te rușina în a cere ajutorul unui psiholog pentru a rezolva spaima de doctor a copilului. Gândește-te că mai târziu o să refuze să meargă la medic, chiar dacă va avea nevoie. Știi tu oamenii aceia care se duc abia pe ultima sută de metri? Cred că provin din rândurile copiilor amenințați cu injecții.
Cât despre tine, cred că nu ți-e ușor în zilele astea. De fapt, sper din suflet să nu-ți fie ușor și să plângi lacrimi amare pentru ceea ce s-a întâmplat. Eu nu o să pun niciun link la filmulețul cu pricina. Nu are rost. Nu vreau să te arăt cu degetul sau să-ți dau o palmă în public. Dar apropo, cum te-ai simți dacă aș face-o? Hai, lasă, du-te și cereți scuze copilului. Le merită din plin!