joi, 26 mai 2011

26 mai

Ana doarme cuminte, iar eu nu mă satur privind-o. Asta fac din acea dimineaţa călduroasă de 26 mai când ne-am cunoscut. La spital lumea mă privea curioasă şi mă întreba ce am păţit. Burta mea prea mică nu dădea de înţeles ca cineva acolo avea chef să mă întâlnească. Prima dată când am văzut-o, am rămas uimită de claia de păr roşcat de pe căpşorul acela mic. Apoi am stat trează toată noaptea, ciulind urechea la plânsetele de copil ce veneau de pe holuri. Îi recunoşteam deja vocea. Ştiam când ţipă a mea.

Numele şi l-a ales singură. Primul nume, adică Ana. Noi ne-am cununat de Sfinţii Ioachim şi Ana. Așa că am hotărât că de va fi fată să o cheme Ana. Am fost sigură că va fi băiat. Am fost fericită când am aflat că o să fie o Ană. O fetiţă ce a ajuns la mine în burtă chiar de Sf. Ana.

Ilinca mi-a plăcut mie. Pare domol, venit parcă din casele boiereşti de altă dată, cu lăzi de zestre şi şerbet de trandafiri. Așa-mi sună mie şi aşa i-a rămas numele Ana-Ilinca.

Tatăl meu era născut pe 26 ale lunii. Mama lui, bunica mea, într-un mai. N-au trăit să o cunoască pe Ana noastră. Ea însă a luat ziua unuia şi luna celuilalt; aşa-mi place mie să cred atunci când nu mă mai satur privind-o, încercând să-i găsesc pe ei şi pe noi în ea. Suntem cu toţii acolo: are ochi albaştri ca ai mei şi plânge din te miri ce, ca mine în copilărie, e curioasă şi plină de întrebări ca taică-su şi tot ca el se fâţâie dintr-o parte în alta când vrea să explice ceva. Vorbeşte mult ca bunica Steluța ce a plecat de lângă noi, înainte să o cunoască. Îi place să spună bancuri ca lui bunicu şi ca şi lui îi place să povestească şi e plină de energie şi n-ar sta locului o clipă ca bunica Dorina.

Din acea dimineaţa călduroasă de 26 mai, nu mă mai satur să vorbesc despre ea. Și s-o privesc: cum doarme cuminte, cum se joacă, cum povesteşte, cum ne iubeşte, cum se alintă şi se supără, cum învaţă şi cum creşte.

Acum 6 ani, la ora 9:35, Ana-Ilinca a venit în lumea noastră. Și din ziua aia, eu m-am îndrăgostit odată, ca niciodată. Și sunt mai îndrăgostită ca niciodată. De tine, puiule!

La mulți ani, Ana mea!

2 comentarii:

Andreea Demirgian spunea...

La multi ani, Ana ei! Iubiti-va mereu ca acum.

Ioana spunea...

Multumim de urari. Am fost plecati din Bucuresti pentru petrecerea de la ţară a infantei.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes