duminică, 22 mai 2011

Fiesta

Farfurii de plastic, check. Păhărele şi paie pentru copii, check. Linguriţe şi furculiţe colorate, baloane, lumânare pentru tort, check. Acestea fiind zise, suntem gata pentru marea petrecere. Păi da, mai sunt 4 zile şi Ana va face şase ani. Şi ca să nu protesteze şi anul ăsta că ea nu poate să-şi invite chiar toţi prietenii, am hotărât o schimbare de plan. Adică vom avea două petreceri. Una la grădiniţă, cum au toţi colegii: cu tort -- făcut de mine, în premieră (hai, hai, aplauze, vă rog, şi voi, cei din spate, I can't hear you!) şi cu bunica pe post de invitat special şi o altă petrecere, mai mare, mai frumoasă. Unde? Un pic de suspans, se aud tobele...la ţarăăăă!

De ce e nevoie de tobe pentru o astfel de veste? Hai să vă spun altfel: imaginaţi-vă o curte mare, cu iarbă multă, cu pomi şi cu o terasă. Păsărelele cântă, găinile vecinei cotcodăcesc, viţelul îşi strigă mama. Totul e linişte şi pace. Dintr-o dată, pe poarta noastră galbenă, năvălesc musafirii. Sunt mici, gălăgioşi şi dornici să fugă şi să exploreze după ce au stat două ore în maşină. Şi mai ales sunt vreo 12, căci anul ăsta am invitat toată grupa Anei -- cu educatoare, profesor de karate pe post de şofer de microbuz şi directoare -- la noi în curtea de la ţară. Pe lângă ei, mai vin şi nişte prieteni, plus copiii vecinilor.  În total, vreo 25 de persoane. Catering nu există pe acele meleaguri, aşa că mă aşteaptă o zi de făcut şniţele şi chiftele.

So, vom avea vreo 20 de copiii în iarba mare şi înaltă pe care va trebui să-i distrăm şi să-i ţinem ocupaţi. Ştiu că se pot distra şi singuri, dar cu ce preţ? Dacă ar fi doar fericirea noastră în joc, a celor mari, ar fi în regulă. Dar mi-e că va fi şi sănătatea lor la mijloc: trosneli, îmbrânceli, certuri şi alte chestii pe care le fac cei mici atunci când obosesc şi se plictisesc. Dacă aveţi idei de jocuri de societate pe care le pot scoate din mânecă când se încinge atmosfera, vă rog, spuneţi!

O să mă întrebaţi ce naiba m-a apucat să fac aşa o petrecere, dacă sunt atât de panicată? Să zicem doar că am o problemă cu petrecerile organizate în locuri special amenajate. Genul "tu aduci copilul şi tortul, iar noi ne ocupăm de restul; peste o oră, tu plăteşti, îţi iei copilul şi pleci acasă, că vine altul la rând cu tortul lui." Chestia asta cu limita de timp îmi strică tot cheful.  Până anul ăsta, am serbat-o pe Ana acasă. Am dus mobila din sufragerie la noi în dormitor, adulţii  pe balcon, iar piticii au dărâmat casa încet şi sigur. Doar că erau vreo 5. Ei bine, anul ăsta Ana a văzut la alţii că dacă faci în oraş, poţi invita mai mulţi. Iar dacă ieşi din oraş, pot veni chiar şi mai mulţi, atâta timp cât încap în curte, am spus eu. 

Rămâne stabilit: sâmbătă, avem petrecere câmpenească, la umbra pomilor. Până atunci, am de făcut liste, meniuri, să verific prognoza meteo şi gâtul sărbătoritei care are laringită (era prea simplu să nu aibă nimic, nu-i aşa?) şi să găsesc o reţetă de tort pentru joi. Are cineva idee dacă merge combinaţia de tort diplomat cu pişcoturi şi cu căpşune?


2 comentarii:

Andreea Demirgian spunea...

Inainte sa faci tu tortul pentru gradi, intreaba educatoarea daca ai voie sa duci tort facut in casa. Oricat de stupid ar parea, la noi la gradi nu e voie, trebuie sa fie musai de cofetarie si cu aviz, in caz ca se intampla ceva cu vreun copil sa stii pe cine sa iei de gat. In plus, nu stii cine ce alergii are.
Pentru petrecerea de la tara nu face foarte multa mancare, s-ar putea sa fii nevoita sa arunci platouri intregi. Eu anul asta le-am dat copiilor doar finger foods - sandwich-uri mici si saratele si alte chestii care intra in gurite dintr-o singura imbucatura. Sandwich-urile le faceam pe masura ce se termina platoul de dinainte. Grija la capsuni, unii au alergie la ele.
Altfel, sa-ti traiasca fetita si mult succes cu trupa vesela:) o sa ne gandim cu drag la voi.

Ioana spunea...

Merci pentru pont. De adus, am voie sa aduc tort facut in casa, dar voi inlocui capsunele cu piersici din compot.E mai sigur.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes