miercuri, 19 septembrie 2012

Clasa întâi E

Prietena cea mai bună a Anei nu a nimerit în clasă cu a mea. A mea este la A, cealaltă la E. Mama ei a hotărât să lase soarta să decidă la ce învăţătoare va fi copila ei. Soarta?! Hm, să fim serioşi! Câţi dintre noi îşi permit să mai rişte, bazându-se pe soartă? Aceeaşi soartă a făcut ca un alt prieten de-al Anei să nimerească în clasa unei fete care a luat examenul de titularizare cu 5,26. E agramată, mestecă gumă la oră şi are un pronunţat defect de vorbire ce l-a făcut pe un puşti de la clasă să o roage să vorbească în română, că el nu înţelege spaniola. Aseară, în parc, mama cu pricina căuta să afle cât costă să-şi mute copilul la învăţătoarea cea bună. Căci totul costă.



Nu vreau acum să mă gândesc ce înseamnă de fapt învăţătoarea cea bună. Cică fie-mea ar fi la o astfel de persoană. Nu pot să spun că m-am luptat prea mult să ajungă la ea la clasă, dar pot să spun că am avut o mână de ajutor din interior care m-a condus spre ea (pro bono). În orice caz, m-a şocat la şedinţa cu părinţii să o aud pe doamna spunându-ne că ne dă şi numărul de telefon, în caz că e cineva care nu-l are deja. Nu m-am uitat să văd câţi dintre cei prezenţi s-au grăbit să-l noteze.

Problema majoră în clasa unei învăţătoare bine cotate este în ce măsură vei putea tu, părinte, să ţii pasul cu ceilalţi părinţi. Mie mi-e deja clar că voi sfârşi pe  lista neagră, alături de alţi câţiva ca mine, ocupaţi să noteze numărul de telefon al doamnei.

Ce se întâmplă însă cu cei care au lăsat sistemul să decidă, fără vreo mână de ajutor, convinşi că dacă aparţin de şcoală vor avea prioritate în faţa celor veniţi din alte părţi, după cum se spune în lege? În primul rând vor ajunge la E, apoi vor avea drept învăţătoare o doamnă rechemată de la pensie, de 77 de ani, şi vor primi doar câteva manuale, că doar atâtea au rămas. Chiar dacă doamna e drăguţă şi blândă, chiar dacă e bun pedagog, nimeni nu poate garanta că va rămâne la clasă 4 ani de acum înainte. Dacă la anul se desfiinţează pregătitoarea, clasa va fi preluată de una din învăţătoarele alocate piticilor.

Şi atunci ce faci? Te lupţi în pile sau te laşi în voia unui sistem care nu ştie ce să facă cu cei prea inocenţi? Dacă alegi prima varianta, trebuie să ai grijă să te ţină curelele. Dacă alegi varianta a doua, rişti să fii lăsat în urmă şi să nu poţi răzbi. Sigur, ai putea încerca să alegi un alt sistem, dar nu oricine îşi permite, deşi văd că din ce în ce mai mulţi se chinuie să o facă.

Habar n-am dacă am putea trăi într-un sistem care să excludă pilele, relaţiile şi şpaga. Sincer, nu ştiu cum ne-am descurca. Adică cum să nu pot merge la doctor decât cu programare şi aia abia peste o lună? Hai frate, fii serios, zi-mi cât costă şi rezolvăm aşa! Sau să mi se spună că nu pot să intru în şcoală când şi-a uitat copilul pacheţelul acasă? La noi cu 10 lei intri oriunde.

Deşi îl înjurăm cu toţii, sistemul ăsta pilos şi şpăgos se face pe zi ce trece mai frumos şi mai sănătos. Să renunţăm la el? Cu toţii am vrea să o facem, doar că să renunţe alţii mai întâi şi apoi mă lepăd şi eu. Fiindcă dacă renunţi tu primul, nimeni nu-ţi va urma exemplul. Iar copilul tău va fi la E.

10 comentarii:

mara spunea...

Și al meu e la E!!! :(((

Ioana spunea...

Si tot 77 de ani are doamna?

Alexandra Albu spunea...

Cata dreptate ai. Cand am aflat ca Mara o sa mearga la gradinita dupa amiaza m-am bucurat nespus. Pentru noi e perfect asa. Ieri am aflat ca am ajuns in grupa a doua pentru ca nu ma cunostea nimeni, cei cu pile sunt dimineata, s-au "cerut" acolo cu cadouri :))))

szqwer spunea...

@Alexandra : cum adica dupa amiaza la gradi??? Pai nu merge de dimineata pana dupa-masa?Ca am ramas masca cand am citit, este prima oara cand aud si am fost si de partea cealalta a baricadei destui ani.Pai merge la gradi doar pentru masa si somn sau cum?Pls nu ma lasa asa in ceata asta...

Alexandra Albu spunea...

@Szqwer: haha, si eu am fost uimita, insa noua ne convine. Gradinita e una cu program scurt nu lung, face 4 ore, nu au masa sau somn acolo. Sunt doua grupe mari, si prea putine incaperi asa ca una din grupe merge de la ora 13 la ora 17. Aia fiind noi :)

Anonim spunea...

Cat am ras la faza'cum ne-am descurca intr-un sistem fara pile si relatii'. Greu, dar te obisnuiesi, pt ca totul se face cu programari, pe baza de reguli. Dupa care ti se pare normal si civilizat.

Anonim spunea...

am ramas masca cand am citit articolul tau
asa era pe vremea mea :((

nu stiu de ce dar fiica-mea a ajuns la B (sunt doar 3 clase)
deci, conform teoriei...la A sunt doar cei mai cei la doamna cea mai cea! faza tare a doua zi de scoala: 3 copii vroiau sa se mute de la A la B (adica la noi) pentru ca nu le place doamna :D
eh, la noi nu se poatee pentru ca efectivul e complet si cu nicio pila din lume nu au cum sa le faca loc :D si nici sa mai mute pe cineva

ioana spunea...

Ma bucur pentru tine ca ai nimerit la o invatatoare OK. A noastra e cam tipatoare si Ana e destul de speriata.

iusuf spunea...

Apropo de subiect, eu nu mă aflu în cauză și mă simt norocoasă avem o învățătoare bună.Dar sora mea a dorit o anumită doamnă pentru nepoțica mea și în drum spre școală pentru înscriere s-a întânit cu o prietenă care a întrebat-o ”Dar îți permiți doamna respectivă?” așa că sora mea în necunoștință de cauză a trebuit să-și revizuiască decizia.Și bine a făcut pentru că spre norocul ei a optat pentru o doamnă fără pretenții, însă foarte activă și bine instruită.Un dram de noroc e necesar uneori.;)

ioana spunea...

Norocul ei! Si doamna de la clasa întâi E e OK, dar are 77 de ani! Pentru copii e un fel de bunicuță!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes