joi, 20 septembrie 2012

De ce ţipă doamna

Pentru că un băieţel s-a culcat cu capul pe bancă la ora de religie

Pentru că Ştefan i s-a adresat cu tu

Pentru că o fetiţă a hârşâit ceva sub bancă

Pentru că Mara nu a ştiut ce e ăla catalog

Pentru că un caiet de-al Anei s-a rătăcit

Pentru că doi flăcăi au vorbit în rând


Dar Ana o iubeşte. Doamna însă nu ştie. Azi mi-a spus că dacă vreau să aflu ce se întâmplă în clasă, să o întreb pe ea, nu pe fiică-mea. Şi e doar a patra zi de şcoală.

14 comentarii:

Nico spunea...

Ioana, stiu ca esti dezamagita si descurajata de cum evolueaza lucrurile. Dar ca si incurajare, eu cele mai frumoase amintiri le am din timpul scolii. Pentru ca scoala primara si generala inseamna de fapt copilarie si prietenie cu alti copii de varsta ei. In timpul scolii generale tin minte ca am avut un profesor de limba si literatura romana foarte strict, care ne punea sa-l asteptam la ora toti in picioare, cu cartile in mana, citind lectia pe care trebuia sa o pregatim pentru ora aceea, sau nu aveam voie sa vorbim deloc neintrebati in timpul orei, pentru ca se enerva enorm. Ba chiar la prima teza, in clasa a 5-a mi-a inrosit toata teza, pentru ca mi-a corectat toate literele r mic de mana, ca nu ii faceam bucla de sus rotunda. Dar era un om minunat si toti il respectam enorm, pentru ca ne-a invatat multe chestii care mi-au ramas gravate in minte si suflet. Profesorul de mate ne tragea de perciuni cand nu invatam sau nu faceam lectiile, dar am plans toti cand a murit, pentru ca era un om minunat si se gandea mereu la binele nostru si nu facea diferente si se astepta de la fiecare dintre noi sa ajungem niste oameni mari. Dirigentele nostru era profesor de geografie si cam bea, chiar si la scoala, dar inca tin minte perfect cu cata pasiune ne vorbea despre formarea muntilor, cum facea cu noi in weekend excursii prin padure si ne invata sa ne orientam dupa puncte cardinale, cat de mult umor avea. In scoala generala am intrat pt prima data intr-un laborator de fizica, de biologie, de chimie si eram fascinati. Cele mai frumoase amintiri legate de scoala, le am din timpul scolii generale si primare. Si pentru invatatoarea mea si ptr toti profesorii inca nutresc cel mai sincer respect. Din timpul liceului, de exemplu, doar doi profesori mi-au ramas in suflet.
Hai ca m-am intins aiurea, m-a cuprins nostalgia. Ideea era ca nu regret nimic din acea perioada, desi erau si lucruri multe gresite in sistem.
Daca Ana o iubeste pe doamna invatatoare, desi nu procedeaza tocmai in regula acea doamna, bucura-te pentru ea. Ana inca poate sa vada, prin inocenta varstei ei, doar lucrurile pozitive din toata experienta asta numita scoala. Timpul va sterge amintirile urate si raman numai cele frumoase si pretioase.

ioana spunea...

Pai tocmai pentru ca Ana o iubeste pe doamna, nu-i zic nimic copilei, ci doar ma plang pe blog!

Alexandra Albu spunea...

Ce oameni, nene. Ce motive de tipat la copii in primele lor zile de scoala. Ramai fara cuvinte.

g.cojocaru spunea...

doamna tipa pentru ca un grup de parinti i-au facut reclamatie la Director si la Inspectorat, nu merge?

Anonim spunea...

@Ioana. O iubeste, dar e mai rau cand ii devine model. Adica invata ca doar cu tipete se face treaba, in loc de respect. Plus ca ceea ce povestesti tu se intampla intr-o anumita perioada, iar acum suntem in 2012, lucrurile s-au m-ai schimbat un pic. In plus, copilul are dreptul sa-i spuna parintelui ce vede la scoala si parintele sa se ingrijoreze. E dreptul lui.

ioana spunea...

Eu nu vreau sa ma isterizez din prima, nu vreau sa fac reclamatii si sa ma fac remarcata inca de la inceput ca doamna gura-mare. Poate sunt si eu prea sensibila. Dar daca lucrurile nu se schimba, atunci voi actiona.

GERMINA spunea...

Si fiului meu ii placea de Doamna... Si asta a fost motivul pt care am tacut 3 ani. Asta si prieteniile legate cu colegii. Dar am gresit. Cand am vrut sa-l mut la singura dna. invatatoare ok din seria lui, era prea tarziu, toate locurile erau ocupate. Asa ca am schimbat scoala si nu am regretat asta nici o clipa. Amandoi copiii mei au avut parte, intr-o scoala mult mai departe de casa, de invatatoare minunate. Cand l-am mutat in clasa a 3-a, copilul mi-a cerut asta. Si inca ceva. Dupa ce am avut o discutie cu dna. prin clasa 1, copilul nu mi-a mai povestit nimic de pe la scoala. Nu vreau sa te sperii. Vreau doar sa stii. Eu nu am povestit prea mult pe blog, dar am si acum scrisoarea lunga pe care vroiam sa o trimit mai sus... Am invatat la timp ca lupta cu sistemul e pierduta din start si ca cel mai mult are de pierdut copilul.

Ioana spunea...

Aoleo, draga mea, asa ma incurajezi tu? Adevarul e ca si mie mi-e groaza sa-i spun ceva invatatoarei de frica sa nu se razbune pe copil. La ce scoala sunt copiii tai acum?

szqwer spunea...

Cred ca a tipa din prima saptamana de scoala nu este chiar ok pentru un cadru didactic ( asa cum poate stii eu am fost si de cealalta parte a baricadei ), adicatelea "doamna" sta cam naspa cu nervii.Pai la primavara cand or ajunge bazbuducii si oboseala ce dreq le mai face bietilor?O sa le taie limba?
Si la noi , la gradi, una dintre "doamna" nu tipa in schimb ii ameninta p-astia mici, abia veniti pe usa gradinitei , ca "va fac poze si vine politia si va ia la puscarie!".Copilul meu chiar nu mai voia sa mearga acolo de teama politiei :-)))
Dar eu i-am spus "doamnei", diplomat si cu zambetul pe buze dar i-am atras atentia ca unui copil mic, in primele saptamani de gradi ar trebui sa i se spuna chestii care sa-l atraga si sa-l faca sa se indragosteasca de gradi si nu sa-l infricoseze sau sa-l sperie.A balmajit ceva si la sfarsit eu am ramas cu un tic verbal de la catedra si am dat cu mucii in fasole, i-am spus ( pe acelasi ton prietenesc insa " deci, sa nu se mai intample!" Buhuhuuuuuuu :-)))))), ma gandeam ca o sa-l schingiuie pe Kiki, dar chiar nu s-a mai intamplat ! :-))
Deci o discutie pe aceasta tema, intr-un mod diplomat si cu un suras , fara a percepe chestia ca pe un repros crd ca ar trebui sa ai cu "doamna" ca sa stie cum sta treaba.Parerea mea.Altfel stie ca parintii accepta tacit situatia si va urla si mai abitir la sarmanii bobocei.
pup mult si curaj!
PS: nu se pot scoate numerele astea de la comentarii?eu le urasc...

Bogdan spunea...

Am scos CAPTCHA, acum să vedem dacă ne năpădesc roboţii... :)

szqwer spunea...

scot si eu CaptCha cu respect in fata ta Bogdan, robotii nu stiu daca te vor napadi, dar comentarii mai multe sigur ! merci

GERMINA spunea...

Noi suntem acum in Italia... Scoala faina de acasa era Liceul Eugen Lovinescu. Tin legatura cu ea, teoretic mai stam 2 ani si ne intoarcem. Grija mare ce si cum vorbesti cu Doamna... sunt mai sensibile decat doctorii cand vi cu idei proprii.

Anonim spunea...

Nu am avut deocamdată neplăceri cu doamna și sper să nu avem nici pe viitor.Fiul meu este foarte încântat și o iubește pentru că este elegantă :) și nu țipă cum țipa doamna educatoare.Când depășesc limita copiii strigă la ei ”Clasa 1” sau după caz dacă o fac lată ”Clasa 1 B”.În schimb doamna educatoare avea un vocabular bogat și niște nervi foarte sensibili.Și de multe ori nu se putea manifesta fiind noi părinții de față și atunci își ciufulea propria odraslă deși nu avea săraca nici o vină, poate doar că se afla acolo la momentul nepotrivit.Dar așa cum ați pățit și voi fiul meu o iubea.Am încercat de multe ori să îl mut la o altă grădiniță și mi-a spus clar că nu mai merge la grădi.

ioana spunea...

Se pare ca si la noi s-a mai calmat situația. Probabil ca a vrut sa stabilească clar de la început "cine e șeful". Mie mi-ar fi plăcut sa fie o persoana mai vesela și mai cu simțul umorului, ceea ce se pare ca nu e cazul. Dar, una peste alta, e OK. Am mai povestit pe aici cum au evoluat lucrurile.

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes