luni, 14 ianuarie 2013

Întrebare întrebătoare

Vin și eu ca omu' acasă, după ce am stat un sfert de oră la ghișeu, la RATB, și am invocat toți sfinții pe motiv că abonamentul copchilei nu poate fi prelungit decât după ce se prezintă carnetul de elev (păi, doamnă, zic, nu o aveți în baza de date? Ba da, zice. Păi? Păi și ce, fără carnet, canci abonament. Păi carnetul e la fată, zic. Du-te de-l adu! Dar, închideți! Mâine, atunci! Dar tocmai ce a expirat abonamentul ăsta, mama lui de plăsticoșenie, doar să puneți niște bani pe el, că-i trebuie mâine! Nu se poate, cucoană, n-auzi că vreau să văd carnetul!), când hop și copila în prag, agitând o foicică:

- Uite, mama, trebuie să semnezi!

Arunc un ochi pe hârtiuță și... ouch! Școala vrea s-o vaccineze pe fie-mea! Cândva luna asta. Nu zice când, doar să zic dacă vreau. Acu', de vrut, o să vreau, că oricum e un rapel, e obligatoriu, e Priorix, dar pe hârtie nu zice nicăieri dacă e cu monodoză sau dacă e d-ăla vărsat, la pungă. Știu ca teoretic e totul cum trebuie, dar, hello!, trăim în România și deci orice e posibil.

Din ce știți voi, oare pot cere să fiu și eu de față la inocularea progeniturii? Am înțeles că învățătoarea le-a zis deja ăstora în clasă să nu care cumva să-i prindă cu mama, bunica sau mătușa de mână la ușa cabinetului, dar legea ce zice? Că dacă legea mă lasă, puțin îmi pasă de ce spune unul sau altul, io vreau să mă duc să văd cu ochii mei doza, acul și mai ales data de expirare a vaccinului. Că am auzit deja de vaccin Infanrix cumpărat de la Sensiblu și expirat de un an.

So, cine știe legea, mâna sus!

11 comentarii:

Anonim spunea...

nu stiu ce zice legea (ar fi destul de greu de identificat o astfel de lege; codul civil nu emite astfel de aberatii acolo unde zice de obligatiile parintelui fata de copil), dar ma indoiesc foarte (dar foarte) tare ca legea interzice unui parinte sa fie de fata la vaccinarea propiului copil si sa vada cu ochii lui tot ce zici tu acolo.
da' de care priorix, ca sefa mea a cautat de i-au iesit ochii priorix trivalent, ca asa i-a recomandat medicul la care isi duce copilul de cand era bebe si cica nu se mai importa. (i-au spus-o enshpe farmacii, inlantuite sau nu). numa' tetravalent. cica daca nu reuseste medicul sa-i gasesca, ia geanta frigorica la spinare si trage o fuga la vecinii bulgari.
ady

Ioana spunea...

Am inteles ca la scoala se face Priorix trivalent, cumparat de Sanepid direct de la producator. De importat, nu se mai importa decat cel tetravalent. Asa ca pentru cel cu trei valente, trebuie acceptata vaccinarea in scoala.

Alexandra Albu spunea...

1. Eu una nu as mai vaccina-o. Ajung 4 ani de vaccinari stupide si degeaba. Eu am decis ca dupa cel de 4 ani gata. Ajunge.

2. Copilul e in custodia ta, deci tu ai DREPTUL sa fii cu el cat e minor ORIUNDE vrei tu. De fapt nu unde vrei ci "oriunde tu esti responsabil pentru copilul tau.

3. Vaccinarea nu este OBLIGATORIE. Nu e. Zice legea! Nu este obligatoriu sa ne supunem copiii unor vaccinuri inutile si pline de mercur si alte tampenii. Poa' sa ii zica "rapel"...poa sa ii zica oricum. Oricum copilul dupa niste ani tot nu mai e "protejat" si oricum toti cei vaccinati pot face linistiti bolile.

Ioana spunea...

Da, stiu, ca nu e o obligatorie, dar de fapt cam e. Adica, e o lista de vaccinari care trebuie prezentata mai tarziu daca vrea sa studieze pe afara. Poate e stupid sa ma gandesc la asta acum, dar deh, mi-am pus si problema asta.

Alexandra Albu spunea...

791Pai pe alea le poate face atunci, ca nu se cere sa fie facute o viata de om, ca presupun ca prin studii te referi la facultate nu la liceu sau scoala generala.

Gandirea e corecta insa nicaieri nu e "obligatoriu" in Europa. Iar in SUA daca vrea...o bat io! :))))

Ioana spunea...

Dar tu ce stii despre Priorix?

ileana spunea...

Nu am habar despre nicio lege, dar bunul simt imi spune ca poti fi oriunde cu copilul tau atat tmp cat e minor... Si Luca a facut 2 vaccinuri, in calasa intai si clasa a treia, in toamna. La fel, am primit formular acasa de completat si semnat si cu asta basta.

Anonim spunea...

cum ziceam, nu este nicio lege care sa-ti interzica sa fii acolo. pe de alta parte, ca fiica de educatoare, o inteleg si pe invatoare. copii au alte reactii atunci cand e un parinte de fata.
pana mea, eu, adult de peste 30 de ani, am alta reactie fata de ceva greu/neplacut/provocator (in sensul provocarii fortei interioare)/etc atunci sunt trebuie sa fac fata singura acelui ceva, fata de atunci cand pot sa ma bazez pe cineva (sau macar sa ma smiorcai/vaiet/dau de ceasul mortii in fata cuiva).
avand in vedere cele de mai sus, nu iti recomand o atitudine de genul "eu sunt de fata cand ii face vaccinul copilui, sau mor cu voi de gat", ci mai degraba o discutie calma cu invatatoare cu privire la ceea ce te ingrijoreaza.
ady.
deci in scoli e trivalent. o sa-i spun sefei. probabil o sa ajunga sa-l vaccineze la scoala. :)

Ioana spunea...

Eu nici macar nu tin mortis sa fiu de fata cand o inteapa, atata timp cat vad inainte vaccinul si data de expirare. Acum, fie-mea e super calma daca sunt cu ea. De fapt, daca eu sunt acolo, pot sa-i faca orice, dar daca e singura intra in panica.

Anonim spunea...

Hai mai cum iti poti imagina ca-i face un vaccin expirat ?Crezi ca alea sunt chiar asa tampite ?
Mergi si tu pana acolo intr-o zi , fa cunostinta cu doctorita , intreab-o una alta si vezi daca e retarda ori ba...Poti sta de fata cand o inteapa , e absolut legal , e un minor , dar poti foarte bine sa te duci singura mai devreme cu cateva zile ca sa n-o faci de ras pe fetita.
Nu stiu exact de cine tin cabinetele scolare , dar poti suna la colegiul medicilor din Bucuresti ca sa-ti spuna ei ce dr e la scoala unde e fata sau daca nu ce institutie raspunde de emdicina scolara ( Primaria ori vreun spital de copii )..suni acolo , afli numele medicului , eventual si telefonul si apoi purcezi la cunoasterea exacta.zau , mi se pare culmea ca-n ziua de azi , cu netul la indemana sa stam ca babele pe sant si sa deliram...e expirat , nu e expirat , are un ac pentru toti , are mai multe.....

Anonim spunea...

Sa stii ca-n orice tara din Europa o sa-i ceara lista de vaccinari OBLIGATORII , asta e vaccin din schema nationala (Programul National de imunizare ) nu e vreo toana de afacerist...
Exista un registru unic de vaccinare in ziua de azi la acre au acces numai medicii vaccinatori , sa stii ca n-o sa poti rezolva chestiunea mai tarziu cu vreo punga de cafea si un pachet de tigari....

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes