joi, 25 aprilie 2013

Cucurigu, boieri...

... bogaţi?

Stă şi se uită la mine cu un aer posomorât.
- Cum măi Ana, bogaţi? Cum ai putut scrie aşa ceva?
- Dar a trecut mult timp de când nu mi-ai mai citit povestea şi am uitat-o! Şi tu ai zis că dacă nu ştiu răspunsul la o întrebare, să scriu orice şi să nu las locul gol. Şi dintre toate variantele, asta era singura care avea sens.

Două lacrimi mari au luat-o la vale şi i se preling pe bărbie.
- Păi bine, măi mamă, dar al dracului Disney, pe ăla nu-l uiţi, deşi au trecut trei ani de când fuserăm la Paris, aşa-i?!

Stă cu capul plecat şi moşmondeşte la un şerveţel.
- Acolo mi-a plăcut. Povestea asta nu mi-o amintesc.
- Atunci, pune mâna şi citeşte-o, că d-aia ai ditamai biblioteca. Stinge acum televizorul ăla şi du-te şi citeşte Punguţa cu doi bani!

O oră mai târziu. Vine moşmondind acelaşi şerveţel.
- Am citit-o!
- Acum ştii cum erau boierii?
- Da. Erau mari. Dar în rest nu am înţeles mare lucru.
- Ce naiba n-ai înţeles? E cu un cocoş, un moş, o babă, o găină şi-o punguţă. Nu e cu teoria cuantică.
- Ce-i aia?
- Îţi spun eu altă dată. Acum zi-mi ce n-ai înţeles.
- Ardelenismele ăluia de a scris-o!

Să râd sau să plâng?!

10 comentarii:

Lavinia spunea...

:))))))) lasa copilul in pace ! sa razi !!! acu' intre noi fie vorba.. nu e cea mai usoara lectura pentru un copil de clasa I..si fata avea dreptate ! erau bogati !!! da? mari nu stim daca erau ..dar de bogati sigur erau ..asa ca... a avut dreptate !

Ioana spunea...

Ma zapaceste cu logica asta a ei! La ea totul trebuie sa aiba sens, daca nu, inseamna ca e gresit!

rosu vertical spunea...

Pai cum sa inteleaga bietul copil cind din primele rinduri apar tirgul lui Cremene, baba canoasa, mosneagul iute ca un prasnel. Oare ceva pe intelesul copiilor douamiisti nu se strecoara in manualele alea?

Totusi, musai sa-i spui ca alea nu-s ardelenisme :)

Ioana spunea...

Pai iti dai seama ca i-am zis! Mai mult, a si invatat la scoala despre Creanga si despre Humulesti dar se pare ca e cu mintea in alta parte!

Lavinia spunea...

lasa ca e bine ca e asa logica ! o sa fie mai flexibila cu timpul cred eu ! dar e extraordinara ! mie mi-e tare drag de ea si sa vorbesc cu ea !

Anonim spunea...

Cand eram mica si citeam in basme cum ameninta imparatul ca "unde iti stau picioarele acolo iti va sta si capul", eu imi imaginam ca pedeapsa respectiva se refera la o pozitie de gimnastica extrem de chinuitoare, chiar tot testam eu tot soiul de pozitii ale corpului prin care capul si picioarele ar putea sa-mi fie in aceeasi pozitie... :) Cred ca am implinit vreo 10-12 ani pana m-am prins ca de fapt ii ameninta ca le taie capul... :)
Tin minte ca aveam o carte de povesti care era de fapt cred, o culegere de folclor mai degraba, oricum, toate povestile erau intr-un limbaj extrem de arhaic din diverse regiuni ale tarii...atata m-a exasperat cartea aia, ca pana la urma am rupt-o...deci pot intelege frustrarea fetitei tale. Ar cam terbui revizuita programa de lecturi pentru astia micii...
Deea

Ioana spunea...

Voi sunteti niste dragutze ca ii tineti partea; eu am innebunit cand am vazut ca, dupa cat stau si citim impreuna, nu stie chestii clasice.
Adevaru e ca am observat ca stie doar povestile care au si desen animat. Restul, mai putin!

Anonim spunea...

Acum ceva vreme eram la munte cu niste prieteni si copilul lor s-a minunat de ceapa mov pusa pe masa la carciuma.Taica' su s-a cam enervat ca e rosie unde naiba o vede mov-eu ma uitam si vedeam violet si ma intrebam care e orbetele?
Nu cred ca trebuie sa te enervezi deloc ci chiar sa te amuzi. O sa-ti lipseasca in curand aceste perle de copil destept.

G

Ioana spunea...

Pai pana la urma ma amuz, dar dupa ce ma enervez:)

Alexandra Albu spunea...

:))))))))))) copilu' are dreptate!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes