joi, 17 octombrie 2013

Timp liber

Ce facem cu timpul liber al copilului? Nu, n-ați înțeles, eu aici chiar aștept un răspuns de la voi pentru că personal, am o mare dilemă. Dacă ar fi să răspund fără să mă gândesc (știți voi, ca în testele alea de genul: "alege prima imagine care îți vine în minte"), aș răspunde "lasă-i-l lui să se bucure de el!" Doar că, fără să fiu un spirit competitiv exacerbat, nu pot totuși să nu remarc din ce în ce mai mulți prichindei care la nici zece ani fac deja o limbă străină, ba chiar au început-o și pe a doua, un curs de karate, unul de șah și eventual și ceva olărit sau origami în weekend.


Acum, înainte să aruncăm cu un val de huo! în familiile care își plimba copii de colo-colo de la un curs la altul, ziceți și voi: nu-i mișto să știi vreo două limbi străine, să joci tenis și șah, să înoți și să dansezi ca ăia de pe la MTV? Chestia cu "e timp pentru toate" l-a mine s-a prăbușit de când Ana a intrat în clasa a doua. Fraților, nu mai e timp! Asta mi-e din ce în ce mai clar. Temele se înmulțesc pe măsură ce copilul obosește. Urmând firul logic, aș spune așadar că pe măsură ce cresc, copiii nu vor avea timp mai deloc.

Și atunci, revin: când au, e bine să-l umplem cu diverse activități pe care le vor putea folosi mai târziu? Sau e mai bine să așteptăm să crească suficient de mari și să se ceară ei la 'j de mii de cursuri? Din propria-mi experiență, vă spun că la mine n-a ținut figura. Adicătelea, 'geaba am încercat eu să învăț portugheză sau germană la 30 de ani, nu s-a prins decât un accent simpatic pe care l-aș fi avut oricum grație unei urechi muzicale recunoscute la Corul de copii Radio (unde, by the way, am fost doar o lună, că apoi m-au retras ai mei din lipsă de timp).

Pe de altă parte, atunci când alegi o activitate, ce faci: alegi tu pe principiul las' să facă pian sau engleză, că asta se cere oricum, sau îl lași pe el să decidă? Sau îl duci peste tot că nu știi de unde sare iepurele? Personal, aș înclina poate spre ultimele două variante, doar că, din nou, am propriul exemplu în fața ochilor și sincer să vă spun nu sunt prea mulțumită de rezultat: concret, eu nu știu să fac mai nimic. La tenis m-am plictisit și deci, nu știu să joc, la schi nu mi-a plăcut instructorul și am renunțat din start, la cor, v-am spus deja, la înot m-am speriat la prima oră; în fine, la mine lista se oprește cam aici, că atât era pe vremea mea.

Până acum, Ana face doar engleză. Am încercat eu să o învăț și ceva franceză, am încercat chiar să-i vorbesc în limba asta când era micuță, dar își băga deș'tele în urechi și urla "nu limba ta, mama!" Asta e, n-am avut puterea să o iau direct în franceză, că parcă nu avea aceeași rezonanță în sufletul meu când îi spuneam "țițirica lu' mămica" versus "mon petit ange".  Deci și aici probabil vom ajunge la cursuri. Asta dacă nu băgăm o germană. (Știu, obsesia cu limbile străine -- în special cele europene -- e la mare căutare și eu sufăr profund de ea).

Deocamdată, Ana mi-a spus că ar vrea dansuri (cred că o să cădem la pace cu o zumba în weekend), eu aș vrea și un sport. Ea nu zice nu, doar că își cere dreptul,  normal de altfel, la orele zilnice de joacă. Și o înțeleg și chiar vreau să i le păstrez. Voi cum ați făcut cu ai voștri? I-ați dat la una și la alta după orele de școală? A meritat? Au obosit? V-au reproșat? Știu să înoate, să schieze, să joace tenis și șah și vorbesc multe limbi străine? Sunt mai deștepți ca a mea? Hai, spuneți repede, să mă liniștesc -- sau dimpotrivă, să mă neliniștesc!

9 comentarii:

Ioana spunea...

Cursuri multe echivaleaza cu bani multi si disponibilitatea cuiva de a-i duce la aceste cursuri. Cunosc si eu un caz, o fetita, care de la 5 ani mergeau la pian, limba engleza, limba germana, teatru, balet - parintii isi permiteau si bunicii se executau.
Fata mea e tot in calasa a doua, sta la after-school, o iau cu farasul la ora 16.30. Cu farasul, adica e super obosita, nu ii prea arde de nimic. Anul trecut o inscrisesem la pian, o ora in timpul saptamanii si nu stiam de ce nu percuteaza nimic dupa ora 18 - eram atat de cretina, ca nu sesizam ca era terminata cand o luam de la scoala. Am mutat pianul sambata dimineata si e ok.
Anul acesta am insistat foarte mult sa faca ceva miscare - este esentiala pentru dezvoltarea lor. Am avut norocul sa gasesc un club de dans la nici 5 minute de noi, face de doua ori pe saptamana, seara. Deja maraie ca nu mai vrea sa mearga, o inteleg ca este obosita, dar de fiecare data iese cu zambetul pe buze de-acolo si incantata peste masura, asa ca o voi incuraja sa persevereze. La ora 21 cel tarziu doarme, sunt zile cand se culca si la 20.
Vrem sa inghesuim si o ora de engleza, incercam saptamana asta, probabil duminica.
In rest, cat e iarna de lunga mai bricolez eu cu ea diverse chestii - suntem amandoua pasionate de asa ceva si o ajuta mult, deja este vedeta clasei la orele de educatie plastica:)

Cel mic - 6 ani acusica - merge la sah si atat, pentru moment. Si pe el vreau sa-l duc la un sport, dar nu gasesc nimic care sa se plieze cu programul nostru.
Cred ca suntem o familie normala, chiar facem destul de multe.
Eu am facut sport de performanta, dar din clasa a cincea, asa ca voi insista foarte mult in aceasta directie, indiferent cata scoala vor face.

Ioana spunea...

Aha, deci iata ca se poate. Draga Ioana, din pacate ai atins un punct nevralgic la noi in familie: chestia cu dusul si adusul de undeva. Bona deja o duce la engleza de doua ori pe saptamana -e la British si deocamdata o las asa ca sunt multumita si ea e super fericita. Insa in rest, ar trebui sa ma execut eu (sotul vine tarziu acasa) si nu prea gasesc chestii pe langa casa care sa nu implice autobuze, metrou si eventual si ceva de mers pe jos. Voi unde faceti dansuri?

Luminita spunea...

eu as gasi acel ceva care i-ar placea, as face ceva insa, care sa nu ii umple chiar tot timpul liber ramas. adica teme da, bifat, asta e, acel ceva bifat, daca ii place, dar sa bifam zic si joaca sau ce-o vrea ea sa faca in timpul ala liber. si m-as axa pe o limba straina si/sau sport (caci da, iti impartasesc parerea, e foarte posibil sa nu se mai libeasca de ea mai tarziu). vad ca deja faceti engleza, ar merge un sport, daca nu e prea obosita...
e usor sa vorbesti insa... iti doresc mult succes in a gasi ce va doriti.

Anonim spunea...

Dar doamna Pusa? schiul nu il pui la socoteala? stie fata sa schieze? stie!
Noi beneficiem de un club de sport la 5 minute de casa, asa ca am testat tot ce se face acolo, incepand de la 4 ani(acum 8 ani, tot clasa a 2a)- gimnastica 1 an, balet 1 an, dans sportiv 1 an; de aproape 1 an face inot de doua ori/saptamana; de anul acesta si engleza tot asa. Anul trecut a facut engleza doar o data pe saptamana. Iarna mai mergem si la patinaj, in week-end. In rest, in parc- cat se poate.

Ioana spunea...

Lumi, lucrurile stau asa. Ea ar vrea dans, dar nu prea tarziu ca e obosita (am vazut si eu de altfel ca de la 19h30 i se cam rupe filmul). Eu as vrea un sport, am gasit ttenis, dar e cam tarziu si cam departe de noi. Si la toate astea se adauga drumul pana acolo, de fapt ala ma omoara cel mai tare.

Anonim spunea...

Dar la after school nu poate sa faca optionale? Dans, teatru, etc. Ma gandesc ca oricum isi petrecere cateva ore zilnic acolo. Ce fac copiii in acele ore?

Ioana spunea...

Ioana, noi suntem din Iasi, distantele sunt altfel ca in Bucuresti:)

Ioana spunea...

Pai nu e la after.

Ioana spunea...

Da, in Bucuresti, drumurile ne omoara:))

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes