De vreo două zile, pe unde mă duc dau de liste de lecturi. Ideea îi aparține lui Cristian China Birta care s-a gândit să pună pe picioare campania Biblioteca bloggerului român. Aș vrea să pot spune că "vai, cum o să aleg eu doar zece cărți dintre sutele citite în ultimul an?". Personal, eu am perioade: mi se întâmplă să citesc ca nebuna, după care parcă intru în sevraj și abandonez orice pornire intelectuală, apoi revin. Mai trist este că nu mai știu ce am citit si asta nu neapărat pentru că nu m-a marcat niciuna dintre lecturi, ci cred că din motive de vârstă: încep să mă ramolesc.
Oricum, într-un efort susținut, iată ce am reușit să recuperez din străfundurile memoriei. Ordinea nu este neapărat dictată de preferințe, ci de talmeș-balmeșul din biblioteca mea. Primele titluri au fost pe rafturile de mai jos:)
1. Gustul, mirosul și amintirea a Aneimaria Smigelschi - o carte jurnal, scrisă cu mult talent, cu și mai mult umor, despre o boemă și niște oameni pe care i-am cunoscut din poveștile părinților mei. Superbă!
2. Frumoasele străine a lui Mircea Cărtărescu - o carte care m-a făcut să râd atât de tare și de sonor în autobuz încât domnul în vârstă din fața mea mi-a spus că : duduie, demult nu mi-a mai făcut cineva o zi atât de frumoasă"
3. Rostul lumii a lui Nicolas Bouvier -un jurnal de călătorie despre care am avut inspirația să vă povestesc aici
4. Toamna decanei- Convorbirile lui Radu Paraschivescu cu Antoaneta Ralian- ce carte, ce doamnă, ce întrebări, ce umor, ce bijuterie de interviu!
5. Mare, marea a lui Iris Murdoch- nu o citisem. Mi-a plăcut. Mult. Foarte mult.
6. Viața lui Pi a lui Yann Martel- celebra, ecranizata, adulata, discutata.
7. Eva Luna a Isabelei Allende- de fapt, am o perioada Allende. Îmi place. Curge. E umană și are umor (am o obsesie cu asta, știu!)
8. Iubita mea, Sputnik a lui Haruki Murakami- am avut o perioadă și cu el. Acum mi-a mai trecut. În mare pentru că aproape l-am epuizat, în mic pentru că magia dispare dacă insiști să citești carte după carte. Dacă nu-l știți, începeți cu "Pădurea norvegiană" și "În căutarea oii fantastice". Lăsați Sputnikul!
9. Insula iubirilor nesfârșite a Dainei Chaviano- "o fuziune fascinantă între istorie și supranatural", așa scria pe ea. Ei, n-aș spune chiar fascinantă. Dar, e citibilă. Mai ales dimineața, în autobuz.
10. Când Dumnezeu era iepure de Sarah Winman- cum să reziști unui asemenea titlu? Interesant scrisă, destul de dură și de bizară. Și da, în cazul de față, Dumnezeu era iepure.
Și voi? Ce mai ziceți, ce ați mai citit?
miercuri, 15 ianuarie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
17 comentarii:
Marea, marea e una dintre cartile mele preferate EVER! Aproape mi-e teama sa o recitesc de teama ca nu o sa mai imi placa la fel de mult ca prima data.
Uite, de Toamna decanei aproape uitasem. Ia sa o cumpar!
Pai, sa o cumperi, zic:)
Vreau si eu Gustul, mirosul si Amintirea, imi place Anamaria Smigelschi si as vrea sa aflu mai multe despre ea :) O ai, mi-ai putea-o imprumuta? Tot citind listele altor bloggeri am pus pe lista diverse carti, printre care destul de multe jurnale.
Da, Laura, o am. Si pot sa ti-o imprumut. Vorbim ce si cum pe fb.
Și zici că Eva Luna e ok? O am prin casă, dar titlul mi-a sugerat mereu mult sirop. N-am citit nimic de Allende, are umor, zici? O să încerc. Tx.
Mara, din ce am citit de Allende, cel mai mult mi-a placut Suma zilelor. E un rasu-plansu biografic foarte fain scris si tradus. Eva Luna e ok, un fel de poveste cu iz fantastic. Cred ca e genul de carte pe care o vezi film. In general imi place pentru ca stie sa inventeze povesti si sa le spuna mai departe. Dar nu e genul de carte pe care sa vrei sa o recitesti.
mie imi place la nebunie allende. eu le si recitesc, dar eu recitesc cam orice, asa ca nu prea se pune. :) e ceva sirop, dar nu atat de mult sa fie gretos.
recomand si "povestile evei luna"- proza scurta foarte misto (vreo cateva din ale absolut superbe).
insa astept cu nerabdare sa se traduca "afrodita"- amor si mancare. :)
ady
Buna , imi poti recomanda cateva titluri de carti amuzante si relaxante? Uneori viata iti cere sa uiti cateva ore. Multumesc
Ady, am citit des documentatia pe care si-a facut-o Allende pentru "Afrodita- amor si mancare". Suna promitator! Oare in franceza a aparut?
Draga anonima, in momentul asta mi-a venit in cap un titlu de carte care sa te faca sa uiti de probleme: "Intelectuali la cratita" a Ioanei Parvulescu. Amuzanta si relaxanta. Incearca.
O poveste pentru timpul prezent (Polirom) - Ruth Ozeki; Pe-aici au trecut cutitarii - Jennifer Egan
Multumesc!
pe carte o cheama doar "afrodita", "amor si mancare" e descrierea mea. :) habar n-am daca a fost tradusa in franceza. incerc sa-mi fac curaj sa m-apuc de niste carti in engleza, dar inca n-am gasit (curaj, nu carti :) ).
daca nu te deramjeaza foarte tare ca intervin, carti amuzante si relaxante: orice de peter mayle, sau de pj wodehouse.
mai serios: "hotul de carti"-mark zusak sau "citind lolita la teheran"- nu mai stiu autoarea.
ady
Ah da, Peter Mayle- Un an in Provence, super carte!
Suflet românesc de Dan Puric.
Nu cunosc o mai bună descriere a României de zi cu zi.
Iti recomand o carte cu un titlu extrem de dubios, dar pe cat de straniu e titlul pe atat de frumoasa si spumoasa e cartea: "Scurta istorie a tractoarelor in limba ucraineana' de Marina Lewycka.
Contine mari doze de umor, realism, lectii de viata...
Buna, te rog sa imi dai un mail pe chinezu at chinezu.eu ca sa iti pot tirmite inforgraficul centralizator cu Biblioteca Bloggerului Roman :)
Trimiteți un comentariu