marți, 2 aprilie 2013

I se spune Soare

Își scutură nărăvaș buclele aurii și dă să-mi smulgă cartea din mână. Rămâne însă cu două degete întinse în aer și cu o privire agățată undeva între iarbă și cer. Brusc, se întoarce pe călcâie și o rupe la fugă spre șoseaua care mărginește bucata de pajiște plină de copii.
- Sorinaaa, Sorinaaa! strigă sora mai mare în timp ce aleargă cu sufletul la gură să o prindă din urmă.
Copila nu se oprește. Nici măcar nu întoarce capul, ca și cum vocile celor din jur nu ar exista. Și poate că în lumea ei nici măcar nu există. 

Frații mai mari o alintă Soare. Adevărul e că seamănă cu unul, cu părul ei blond ce se desparte în șuvițe rebele ca niște raze care curg spre pământ. Are 5 ani. Nu merge la grădiniță. Nici nu vorbește. Îngăimă cuvinte ciudate venind parcă dintr-o limbă moartă. 
- Am fost cu ea la dispensar și doctora de acolo a controlat-o în urechi și mi-a zis ca aude bine. Dar, așa e ea, mai înceată, ce să-i fac?! zice mama, în timp ce încearcă s-o țină pe Sorina de mână să nu fugă iar spre șosea. Sorina se zbate și țipă. 
- Na, că iar a apucat-o! se plânge mama și scapă un oftat de neputință și resemnare.

Sorina suferă de autism. Asta o știu eu. Eu cea din București, cea care a citit și care a întâlnit deja copii suferind de astfel de tulburări comportamentale. Eu, cea cu acces la informație. Dar acolo, la mine la țară, autismul nu există. Există doar oameni normali și oameni cu probleme la cap. Oameni care ajung să fie izolați,  uitați, stigmatizați, evitați și într-un final, abandonați.
Sorina va ajunge unul dintre ei dacă lucrurile nu se pun în mișcare. Sorina are nevoie doar de o mână pe care să o apuce. Dacă îi întinzi două degete, știe să le strângă bine. Le apucă instinctiv, cu forță și le ține bine, în palma ei mică. Dar două degete nu ajung pentru a scoate un copil din lumea lui. Dintr-o lume despre care noi, ceilalți, nu știm nimic. Nici măcar dacă îi e prietenoasă.

Astăzi, 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, organizațiile FEDRA (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectru Autist) organizează o serie de manifestații menite să atragă atenția factorilor de decizie asupra problemelor și nevoilor comunității persoanelor cu autism. Astfel, 19 clădiri importante din țară printre care Palatul Parlamentului, Guvernul României sau Teatrul Național București vor fi iluminate în albastru, aliniindu-se astfel campaniei internaționale "Light It Up Blue". Părinții de copii cu autism vor depune cereri de emigrare la ambasade, pentru a protesta împotriva lipsei de perspective din România pentru copiii lor. Mii de persoane sunt așteptate la mitinguri și marșuri de conștientizare. 

De asemenea, mâine, 3 aprilie, la Palatul Parlamentului va avea loc conferința internațională "Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenția recuperării funcționalității, integrarea socială, educațională și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Si cand de gandesti ca acesti copii vor ajunge adultii de maine.
M

Anonim spunea...

http://www.cafegradiva.ro/2013/04/top-10-filme-care-trateaza-tema.html

M

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes