luni, 8 aprilie 2013

Săptămâna cu totul altfel

Nu vreau să comentez. Sau să critic, deşi probabil că o voi face. Dar abia la sfârşit, după ce vă voi povesti şi vouă cum au stat lucrurile. Asta ca să puteţi să vă daţi şi voi cu părerea. Să nu ziceţi că sunt cârcotaşă, deşi poate că sunt. Dar sunt mă-sa, aşa că e normal să cârcotesc şi să bodogăn dacă cineva face ceva cu copilul meu fără să mă întrebe.

Ana vine din excursie, după o zi şi-o noapte departe de casă. După pupături, îmbrăţisări, câţiva ce dor mi-a fost de tine şi alţi câţiva de ce foame îmi e, trecem la capitolul descusut copilul cât încă se mai lasă.

- Pe unde aţi fost?
- Păi, la Ploieşti, la Muzeul Ceasurilor şi la Casa lui Caragiale şi apoi la Mănăstirea Suzana şi la Mănăstirea Cheia şi la Mănăstirea Zamfira şi la Mănăstirea Ghighiu.
- Mda, şi aţi aflat câte ceva despre toate mănăstirile astea?
- Nu, dar doamna ne-a aşezat în şir indian şi ne-a pus să pupăm icoanele. Doar că eu m-am prefăcut, e grav?

Păi, hai să vă întreb şi pe voi. Oare e grav că excursia de la Cheia s-a transformat într-un fel de circuit ecumenic în Postul Paştelui? Oare e grav că şcoala nu vrea să înţeleagă cu niciun chip că rolul ei nu este să propovăduiască, ci să educe? Oare e grav că învăţătoarea nu înţelege că este dreptul meu de părinte să-mi las copilul să se apropie de cele sfinte aşa cum simte el? Oare e grav că eu nu-mi încurajez copilul să pupe icoane pentru că nu consider nimic sfânt în acest gest? Oare e grav că atunci când îmi trimit copilul în excursie mi se pare normal şi obligatoriu să ştiu tot ceea ce va face şi ce i se va cere? Oare e grav că m-am văzut obligată să scot din buzunar 35 de lei pentru patru cărţi poştale cu cele patru mănăstiri şi un magnet religios pe care doamna a hotărât să le cumpere tuturor copiilor pe post de suveniruri, deşi nimeni nu a cerut nimic? Oare e grav că Ana şi colega ei au fost date afară dintr-una dintre mănăstiri drept pedeapsă că au vorbit?

Până să-mi răspundeţi voi, să vă spun ce cred eu. Cred că ar trebui ca fiecare dintre noi să-şi vadă de treaba lui. Nu e treaba ta, dragă şcoală românească şi nici a dumneavoastră, stimate cadre didactice, să hotărâţi cum ar trebui să-i fac educaţie religioasă copilului meu. Faptul că l-am lăsat cu voi în excursie nu vă dă dreptul să faceţi ce doriţi cu el. Sigur, puteţi să-i daţi de ales: dacă vrei să pupi icoana, pup-o, dacă nu, nu! Dar aşa, tot ce aţi obţinut a fost să-l constrângeţi să se prefacă. Şi nu, nu vreau să avem o discuţie despre felul în care am ales eu să mă apropii de Dumnezeu, pentru că nu sunt obligată să mă justific sau să dau explicaţii. Hai, mai bine, dragă şcoală, să ne vedem fiecare de treaba ei. Tu rămâi cu învăţatul şi eu cu educatul. Hm, ce zici, still friends?

16 comentarii:

Alexandra Albu spunea...

Bai ce cretini. Pe cuvant, n-am alta exprimare. Un stat si un sistem de rahat. De invatamant cum trebuie nu s-ar ocupa. Le arde de pupat icoane. Mi-e sila!

Ioana spunea...

In mintea lor, nu cred ca li se pare o problema. Si poate nici nu ar fi o problema daca i-ar lasa pe copii sa aleaga: ba, vreti sa pupati, stati la coada, nu vreti, mars afara la joaca!

Anonim spunea...

Da, e f grav tot ce se intampla cu acest bagat (nu am gasit alt cuvant) cu de-a sila a religiei. De cand comanda invatatoarea ce trebuie copilul sa-si cumpere?

lmd spunea...

Da, e foarte, foarte grav!!!!!!!!!!
Nimeni nu are suficient curaj sa faca in mod real ceva impotriva acestei false educatii religioase... scoala romaneasca a secolului XXI face in acest sens ce faceau strabunicile la tara cu generatiile de acum o suta de ani...Nu e normal!
Si asta intr-o saptamana in care copilul se presupune ca trebuie sa devina "mai bun". Ca doar asa zice pompos noua titulatura a saptamanii altfel: "Sa stii mai multe (icoane, manastiri etc), sa fii mai bun (pupacios de lemn vopsit).
Expozitia de la Antipa le face rau elevilor (???????????), dar turul lacaselor de cult nu?

Anonim spunea...

Eu cred ca invatatoarea e tampita.
Du-te si cere-i explicatii: ce a cautat la manastire cu copii asa de mici?Cum naiba sa-i duca la 4 manastiri, astia sunt roboti, nici un adult nu poate vizita 4 biserici intr-o zi , doar daca nu vrea sa dea 9 acatiste pt nu stiu ce...!!! de ce sa-i oblige sa pupe icoanele ?Preotul de la biserica unde merg eu nu face observatie NICIODATA copiilor si e cea mai "stricta",ordonata,controlata biserica din oras!
Du-i magnetul ala sau ce naiba e si cere-i banii pe el!
In alta ordine: tu nu ai intrebat-o pe invatatoare inainte de plecare unde are de gand sa plimbe copiii?
Povestea asta n-are nicio treaba cu ministerul,scoala ori invatamantul in general,are treaba cu invatatoarea dusa cu pluta.
(Copiii mai mari isi cam scot adeverinte medicale atunci cand dirigintii au idei prea nastrusnice.)

ioana spunea...

Eu nu am nimic împotriva manastirilor, pana la urma pot fi si astea obiective culturale daca le povestesti despre ele si despre istoria lor. Dar, m-a deranjat chestia cu pupatul icoanelor. M-a deranjat si ca fie-mea a luat-o ca pe o obligatie si se pare ca doamna cam asa a si pus problema. Cat despre magnet si carti postale bagate pe gat, asta este in trend cu multe alte lucruri bagate de scoala pe gat. Problema majora este ca parintii nu vor sa spuna nimic atunci cand nu le convine ceva, de frica sa nu supere scoala. Si uite asa, ne invartim in jurul cozii.

rosu vertical spunea...

Mda, si e abia in clasa I, nu? Cite manastiri mai sint de vizitat...
De acord cu anonimul care spunea sa ceri explicatii invatatoarei. Daca erau copii de alte religii ce facea, ii obliga si pe ei?

ioana spunea...

Probabil ca nu. Probabil ca ar fi fost lasat la usa, daca era musulmanca sau evreica. Dar, pentru ca se stie ca e ortodoxa, ca doar am fost pusi sa declaram religia pe fisa de inscriere la scoala, totul era clar:)

mara spunea...

Uaaaa, mi s-a urcat colesterolul brusc la 1000. N-ai sunat-o pe doamnă, s-o iei un pic la întrebări?

ioana spunea...

Nu, Mara, am hotarat sa ma plang pe blog, ca e cel mai comod:)
Voi incerca sa-i explic doamnei ca nu impartasim acelasi gen de piosenie cu ocazia urmatoarei excursii.

Alexandra Albu spunea...

Nu, eu as vorbi in prima zi de scoala. As face ceva scandal. Nu mi se pare normal sa se intample asa ceva. Poate copilul meu e musulman si tu il pui sa pupe icoane? Da, istoria manastirilor e una foarte frumoasa, insa restul de comportamente nu prea!

Ioana spunea...

Alexandra, nici eu nu m-am așteptat ca trebuie sa pupe icoane, asa ca nici prin cap nu mi-ar fi trecut sa vorbesc despre asta in prima zi de scoala. Ne-au intrebat doar la inscriere despre apartenenta religioasa si asta pentru ca programul pentru inscriere nu mergea daca nu scriai nimic acolo. Puteai sa spui ateu, dar eu nu am vrut, pentru ca nu suntem atei, doar ca nu credem in comportamente de genul facut mătănii, pupat icoane si facut cruci in autobuz de cum treci prin fata unei biserici.

Anonim spunea...

Ioana eu am constatat pe piela mea ca "boala lunga moarte sigura" si "nu lasa pe maine ce poti face azi".Da-i un telefon invatatoarei si spune-i cat de decent, amabil ,dragut poti tu ,ce anume te-a deranjat.E cel mai bine pt nervii tai!Eu am avut ceva nopti nedormite din motiv de mitocanii ale unora si altora si cel mai bine a fost cand mi-am luat inima in dinti si am spus, cat de cat macar, ce m-a suparat...Cere-i lectii Aminei ,de la farame de suflet, ea are tot dex-ul la indemana, nu jucarie...:)

Alexandra Albu spunea...

Ioana, ma refeream la prima zi de scoala de dupa saptamana asta, deci lunea viitoare. Trebuie sa spui ceva cuiva pentru ca nu mi se pare deloc ok sa faca asta cu ei fara sa stii dinainte.

Anonim spunea...

Nasu dezaproba.

Ioana spunea...

Traiasca Nasu!

 
Copyright 2011-2017 Așa și-așa
Blog theme by BloggerThemes